Δευτέρα 4 Μαΐου 2020

Πώς θα δημιουργήσουμε κήπο με βότανα μέσα στο σπίτι και πώς σε εξωτερικό χώρο.

Και πώς θα τα καλλιεργήσουμε σε εξωτερικό χώρο.

Πώς θα δημιουργήσουμε κήπο με βότανα μέσα στο σπίτι και πώς σε εξωτερικό χώρο.





Ο τελευταίος μήνας της άνοιξης είναι εδώ κι ενώ βρισκόμαστε εδώ και αρκετό καιρό σε εγκλεισμό λόγω της εξάπλωσης του ...κοροϊδο-ϊού στην χώρα, υπάρχουν τρόποι να φέρουμε τα χρώματα και τις μυρωδιές της φύσης στον εσωτερικό χώρο.
Αν αποφασίσουμε να δημιουργήσουμε, για παράδειγμα, έναν κήπο με βότανα, πρέπει να γνωρίζουμε από πού θα ξεκινήσουμε. Υπάρχουν τόσες παράμετροι που πρέπει να λάβουμε υπόψη, από τον διαθέσιμο χώρο μέχρι τον τρόπο που επιθυμούμε να καλλιεργήσουμε τον κήπο μας.

Να τι πρέπει να γνωρίζουμε

Καλλιέργεια βοτάνων σε εσωτερικό χώρο

Μπορούμε να καλλιεργήσουμε βότανα εάν ο χώρος δέχεται το φως του ήλιου έξι με οκτώ ώρες περίπου την ημέρα. Επιλέγουμε το ηλιόλουστο σημείο καθώς και τα σωστά εργαλεία που θα χρειαστούμε για την δουλειά: γλάστρες με καλή στράγγιση, φυτά ή σπόρους, το σωστό έδαφος, ίσως λίγο λίπασμα (ακολουθώντας προσεκτικά τις οδηγίες ), ένα πιάτο για να δέχεται το νερό και ένα μικρό φτυάρι.

Αν όλο αυτό είναι πρωτόγνωρο, προτιμούμε τα πιο γνωστά και εύκολα βότανα, όπως το δεντρολίβανο, την ρίγανη, το θυμάρι και την μέντα, σύμφωνα με το Apartment Therapy. Ποια άλλα μπορούμε να δοκιμάσουμε; Οι βολβοί, ο βασιλικός, ο μαϊντανός και ο κόλιαντρος είναι όλα βότανα κατάλληλα για αρχάριους, όπως είπε ο ειδικός της κηπουρικής Τσάρλι Ναρντόζι στο EatingWell.

Σπόροι ή φυτά;

Ίσως είναι πιο οικονομικό να φυτέψουμε στον κήπο μας σπόρους παρά να αγοράσουμε φυτάρια, όπως σημειώνεται στις εφαρμογές του Πανεπιστημίου του Illinois. Απαιτεί όμως περισσότερη υπομονή και σχεδιασμό. Σπέρνουμε τους σπόρους στο έδαφος σε βάθος περίπου το διπλάσιο του πάχους τους, όπως είπε η Νάνσυ Κρέιθ, εκπαιδευτικός κηπουρικής. Ανάλογα με την αγορά μας, ενδέχεται να έρχονται ήδη σε ένα μικρό γλαστράκι ή δοχείο. Όταν είναι η ώρα για μεταφύτευση, πρέπει να χρησιμοποιηθεί το σωστό έδαφος και να «σπάσει» λίγο το συμπαγές χώμα, ώστε οι ρίζες να έχουν χώρο να απλωθούν στο νέο τους χώρο.



Βότανα σε γλάστρα, δίπλα στο παράθυρο, μέσα στο σπίτι

Βότανα σε γλάστρα, δίπλα στο παράθυρο, μέσα στο σπίτι

Έχει σημασία ο τύπος του εδαφικού υποστρώματος

Εάν δημιουργούμε εσωτερικό κήπο, η χρήση του κατάλληλου εδαφικού υποστρώματος είναι ακόμη πιο σημαντική. Τα ειδικά μείγματα χώματος για γλάστρες, είναι καλύτερα από το έδαφος για εξωτερικές φυτεύσεις, επειδή επιτρέπουν καλύτερη στράγγιση στο πιάτο, σύμφωνα με τον ιστότοπο The Spruce.

Πότισμα

Χρειάζεται επιπλέον προσεκτική ισορροπία στο πότισμα. Τα βότανά μας θα έχουν ανάγκη πιθανώς καθημερινό πότισμα - εάν το χώμα στεγνώνει τα βότανα δεν θα αναπτυχθούν καλά (αν και μερικά, όπως το θυμάρι και το φασκόμηλο, θα πρέπει να αφεθούν να στεγνώσουν λίγο, σύμφωνα με τον ιστότοπο Penn State Extension) - αλλά δεν πρέπει να υπερ-ποτίζονται γιατί μπορεί να σαπίσουν οι ρίζες.

Λίπασμα

Σε κάθε περίπτωση, δεν πρέπει τα βότανα του εσωτερικού χώρου να δέχονται λίπασμα πολύ συχνά. Σύμφωνα με το Penn State Extension, η λίπανση για περισσότερο από μία φορά κάθε δύο εβδομάδες μπορεί να επηρεάσει αρνητικά το άρωμα των βοτάνων, κάτι που σίγουρα δεν είναι αυτό που θέλουμε όταν αποφασίσουμε να προσθέσουμε μια χούφτα βασιλικού στη σάλτσα των ζυμαρικών μας.
Πάνω από όλα προχωράμε αργά, είμαστε ευέλικτοι και ανοιχτοί σε αλλαγές, μαθαίνοντας στην πορεία.

Καλλιέργεια βοτάνων σε εξωτερικό χώρο

Η καλλιέργεια βοτάνων σε εξωτερικό χώρο μοιάζει φυσικά με την καλλιέργεια βοτάνων σε εσωτερικό. Μπορούμε να τα διατηρήσουμε σε γλάστρες, όπως κάνουμε μέσα στο σπίτι.
Ας επιλέξουμε ένα σημείο που δέχεται φως για έξι έως οκτώ ώρες και όπου υπάρχει αρκετός χώρος για αυτό που θέλουμε να φυτέψουμε.
Εάν είμαστε αρχάριοι, επιλέγουμε πάλι βότανα όπως βολβοί, μέντα, ρίγανη ή παρόμοια, μέχρι να αποκτήσουμε την απαραίτητη εμπειρία. Στην συνέχεια, μπορούμε να προχωρήσουμε σε πιο απαιτητικές δραστηριότητες κηπουρικής.

Πως φυτεύουμε σπόρους και πως φυτά

Η καλλιέργεια βοτάνων σε εξωτερικούς χώρους ίσως να είναι διαφορετική εάν θέλουμε να ξεκινήσουμε με σπόρους. Πιθανότατα θα φυτευτούν σε γλάστρες σε εσωτερικό χώρο και στη συνέχεια θα μεταφερθούν έξω στον κήπο. Πολλοί νέοι καλλιεργητές δεν σκέφτονται ποια βότανα θα επιθυμήσουν να καλλιεργήσουν αργότερα. Αυτό δεν σημαίνει απαραίτητα ότι πρέπει να χαθεί η σεζόν, αλλά ότι μπορεί να μην θέλουμε να μεταφερθούν στο έδαφος.
Αν πρόκειται να μεταφερθούν, ισχύουν οι ίδιοι κανόνες όπως στις γλάστρες: οι σπόροι σπέρνονται σε βάθος περίπου διπλάσιο του πάχους τους.
Εάν χρησιμοποιούμε φυτά, μπορούμε επίσης να ξεκινήσουμε τη φύτευση σε εσωτερικό χώρο πριν τα μεταφέρουμε στον κήπο. Προσοχή όμως στο έδαφος γιατί σε μερικά βότανα δεν αρέσει το υγρό χώμα, οπότε είναι καλύτερα να μείνουν στις γλάστρες τους.
Μόλις είμαστε έτοιμοι για την μεταφορά των φυτωρίων στον κήπο, προσέχουμε τις αποστάσεις φύτευσης. Τα φυτά που τοποθετούνται πολύ κοντά θα εμποδίζουν το ένα το άλλο, προκαλώντας προβλήματα στις ρίζες, σημείωσε το The Spruce.

Πότισμα

Όσον αφορά το πότισμα, τα φυτά έξω στον κήπο πιθανότατα θα χρειαστούν λιγότερο συχνά πότισμα από τα βότανα που φυτεύονται σε γλάστρες και δοχεία.
Η Μάρθα Στιούαρτ δήλωσε πρόσφατα στην εκπομπή TODAY ότι θα πρέπει να ποτίζουμε τα βότανα το πρωί και όχι το βράδυ και να φροντίζουμε να μην το παρακάνουμε.
πηγή

1 σχόλιο:

  1. Ο Δον κιχ...

    εκστασιασμένος
    -αλλά κι
    ενοχλημενος-
    από το μέγα πλήθος
    των ειδικών

    που συνωστίζονταν
    σ'ένα τόσο μκρό
    άρθρο

    αφαίρεσε το
    δοχείο νυκτός
    που κάλυπτε την κεφαλή του

    πήρε στο χέρι του
    το εξυπνόφωνο
    κι άρχισε να
    πληκτρολογεί
    τον αριθμό κλήσης.

    Έπρεπε να κάνει
    το καθήκον του...

    Γιά τον Χαρδαλιά...
    για την ευημερία
    της χώρας...

    -οι σκεψεις
    συνοθούνταν
    στον περιορισμένο
    χώρο του μυαλού του-

    ...πάνω απ'ολα η υγεία!
    ψελλισε τρομοκρατημενος...

    ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή