Τετάρτη 6 Μαρτίου 2024

Δήμος Μούτσης: Εκοιμήθη ο σπουδαίος μουσικοσυνθέτης σε ηλικία 86 ετών

Ο Δήμος Μούτσης γεννήθηκε στον Πειραιά το 1938 και άρχισε να σπουδάζει στο Ωδείο Αθηνών από την ηλικία των 7 ετών - Οι μεγάλες συνεργασίες με κορυφαίους στιχουργούς και τραγουδιστές

«Έφυγε» από τη ζωή σε ηλικία 86 ετών ο σπουδαίος συνθέτης Δήμος Μούτσης (βίντεο)

Θλίψη έχει προκαλέσει στον καλλιτεχνικό κόσμο της χώρας η είδηση του θανάτου του σπουδαίου συνθέτη και τραγουδοποιού Δήμου Μούτση, σε ηλικία 86 ετών.

Ο σπουδαίος μουσικοσυνθέτης έγραψε τη μουσική για πολλά σπουδαία τραγούδια, όπως «Μην μου χτυπάς τα μεσάνυχτα την πόρτα», «Πειραιώτισσα», «Σ΄ έβλεπα στα μάτια», «Αύριο πάλι», «Με ένα παράπονο», ενώ τα τραγούδια του έχουν ερμηνεύσει καλλιτέχνες όπως ο Γρηγόρης Μπιθικώτσης, η Βίκυ Μοσχολιού, ο Μανώλης Μητσιάς, η Δήμητρα Γαλάνη και πολλοί άλλοι.

Κάπου στα μέσα της δεκαετίας του 60 γνώρισε τον Νίκο Γκάτσο και τον Μάνο Χατζιδάκι, σε ένα καφέ – ζαχαροπλαστείο που ήταν παλιό στέκι καλλιτεχνών της Αθήνας, όπου σύχναζαν και οι δύο.

Το 1967 άρχισε ο Νίκος Γκάτσος να δίνει στίχους του στον Μούτση και έτσι έγραψε τα πρώτα του τραγούδια. Το πρώτο τραγούδι του Μούτση ήταν το «Βρέχει ο Θεός».

Είχε γράψει πρώτα αυτός την μουσική και ρώτησε ευγενικά τον Γκάτσο αν ήθελε να βάλει τους στίχους, όπως και έγινε. Το τραγούδι αυτό το ερμήνευσε ο Σταμάτης Κόκοτας.

Η συνεργασία Γκάτσου και Μούτση συνεχίστηκε με τραγούδια όπως «Μην μου χτυπάς τα μεσάνυχτα την πόρτα», «Πειραιώτισσα» με τον ίδιο ερμηνευτή, «Σ΄ έβλεπα στα μάτια» με την Βίκυ Μοσχολιού. Το 1969 με το «Αύριο πάλι» με ερμηνευτή τον Γρηγόρη Μπιθικώτση, «Με ένα παράπονο» με τον Μπιθικώτση αλλά και τον πρωτοεμφανιζόμενο Μανώλη Μητσιά (η πρώτη εκτέλεση του τραγουδιού ήταν από τον Μητσιά στην ταινία «Ένας μάγκας στα σαλόνια»).


 

Το 1970 ανέθεσε ο Μάνος Χατζιδάκις στο Μούτση, τη φροντίδα της ενορχηστρώσης και της μουσικής διευθύνσης των τραγουδιών του στον δίσκο «Επιστροφή». Όλα σε στίχους Νίκου Γκάτσου και με ερμηνευτές τον Γρηγόρη Μπιθικώτση και την πρωτοεμφανιζόμενη τότε Δήμητρα Γαλάνη.

Στον δίσκο αυτό συμπεριλήφθηκαν τα τραγούδια του Χατζιδάκι «Μίλησε μου», «Φιλντισένιο καραβάκι», «Η πίκρα σήμερα», με ενορχηστρώσεις του Μούτση.Την ίδια εποχή ο Μούτσης συνεχίζει να γράφει επιτυχίες όπως το «Αυτά τα χέρια» (στίχοι Λευτέρη Παπαδόπουλου) και το «Στην Ελευσίνα μια φορά» (στίχοι Βασίλη Ανδρεόπουλου) με ερμηνεία απο τον Μητσιά.


 

σχόλιο :"Ψάχνω για μια διέξοδο γυρεύοντας αλλιώτικη ζωή." Αντίο όμορφε άνθρωπε. 

 Μπορεί να είναι εικόνα 3 άτομα και κείμενο

 Ο Μούτσης ήταν ο συνταγματάρχης Κουρτζ του ελληνικού τραγουδιού. Πήγε μακριά, πέρα απ’τα παραδεδομένα, βγήκε -από την «Τετραλογία» και μετά- στα νερά της τρέλας. Κι όχι μόνο μια φορά. Στις συνεντεύξεις του φαίνεται και η σημασία του και η τρελή εμμονή του. Δεν τον γνώρισα -και καλύτερα ίσως, γιατί έχω μια πολύ καθαρή εικόνα του προσώπου του, που στο επίπεδο του δημιουργού, ούτε αλλοιώθηκε, ούτε φτήνυνε ποτέ. Βαλκανικές γραμμές του ονείρου, Μάρκος Βαμβακάρης και Μπομπ Ντίλαν χωρίς κόμπλεξ στην συνύπαρξη, χιούμορ και ειρωνία και καθαρή ματιά τόσο στο μπροστά, όσο και στο πίσω. Πολύ όρεξη να τον ξανακούσω, να τον ξανα βρώ

Φοίβος Δεληβοριάς

2 σχόλια:

  1. Δυστυχώς ήταν μασόνος. Θυμάμαι που είχα διαβάσει το όνομα του σε ένα κατάλογο με μασόνους σε μία έρευνα του Τσαρούχα για την Ελευθεροτυπία

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ... ὁ Θεός νὰ τὸν ἀναπαύσει...

    ἔγραψε κάποια πολύ ὄμορϕα τραγούδια

    καὶ νομίζω...ἤξερε νὰ κρατᾶ ἀποστάσεις...

    ΑπάντησηΔιαγραφή