Τετάρτη 13 Μαρτίου 2024

Ποδηλατάδα στα Ζαγοροχώρια -3 υπέροχες διαδρομές


 Ευχάριστες διαδρομές στις ζαγορίσιες πλαγιές, με την καταπράσινη φύση σε πρώτο πλάνο.

Γεφύρι του Κόκκορου

 ΑΠΟ ΤΟΝΓΙΑΝΝΗ ΚΟΥΤΡΟΥΔΗ

Χειμώνα-καλοκαίρι, το Ζαγόρι ένα μέρος, όπου η φύση δεν σταματά ποτέ να προσφέρει ευκαιρίες για περιήγηση, αναψυχή και εξερεύνηση μέσα στα δάση. Και ποιος είναι καλύτερος τρόπος εξόρμησης μέσα στα καταπράσινα δροσερά βουνά από την πεζοπορία ή, ακόμα καλύτερα, το ποδήλατο που συνδυάζει άσκηση, ταχύτητα και εξερεύνηση;

Παρακάτω, προτείνουμε 3 ποδηλατικές διαδρομές στην ευρύτερη περιοχή του Ζαγορίου για αρχάριους και ελαφρώς έμπειρους ποδηλάτες που θέλουν να ανακαλύψουν μια από τις πιο καταπράσινες πλαγιές της Ελλάδας.

Αυγερινός – Καπέσοβο – Κουκούλι – Κήποι

Μια διαδρομή μήκους 18 χιλιομέτρων που ξεκινάει από την περιοχή του Αυγερινού και διατρέχοντας τα γραφικά Καπέσοβο και Κουκούλι καταλήγει στους Κήπους Ζαγορίου. Αρχικά, η διαδρομή ξεκινάει από το μαγευτικό Καπέσοβο, το must Ζαγοροχώρι που φημίζεται για την Σκάλα του Βραδέτου και την πανταχού παρούσα πετρόκτιστη αρχιτεκτονική, ενώ ελάχιστες λέξεις μπορούν να περιγράψουν την επόμενη στάση της διαδρομής, το Κουκούλι, το ιστορικό Ζαγοροχώρι με το ιδιαίτερο όνομα που τα τελευταία χρόνια σημειώνει μεγάλη τουριστική ανάπτυξη, ιδίως κατά τους χειμερινούς μήνες. Μετά από τη σύντομη περιήγηση στις καταπράσινες πλαγιές του Ζαγορίου, η ποδηλατάδα καταλήγει στους Κήπους ακριβώς στο νοτιοδυτικό άκρο της χαράδρας του Βίκου.

Αν και ακούγεται απαιτητική, το καλό με αυτή την διαδρομή είναι ότι είναι σχετικά μικρή σε μέγεθος και ενδείκνυται για αρχάριους ή ελαφρώς έμπειρους ποδηλάτες, καθώς διαρκεί μόνο μιάμιση ώρα και προσφέρει ένα δυναμικό see-through από μερικά από τα πιο γνωστά χωριά του Ζαγορίου.

Κουκούλι
Κήπο

Νεγάδες – Κήποι

Η διαδρομή ξεκινάει από τους Νεγάδες, ένα από τα παλαιότερα αρχοντοχώρια του Ζαγορίου, χτισμένο σε υψόμετρο 1060 μέτρων, και καταλήγει στους Κήπους, στο νοτιοδυτικό άκρο της χαράδρας του Βίκου.

Ως αφετηρία της διαδρομής, αρκεί να γνωρίζετε ότι οι Νεγάδες είναι ένα από τα πιο πέτρινα low-profile Ζαγοροχώρια που, αν και δεν φιγουράρουν πρώτα στην ταξιδιωτική λίστα, αξίζουν με το παραπάνω μια επίσκεψη. Χτισμένοι στην κατάφυτη από βελανιδιές πλαγιά ενός λόφου, οι Νεγάδες ήταν από παλιά ένας οργανωμένος οικισμός που κατάφερε να αναδείξει πολλούς ευεργέτες στην περιοχή της Μολδοβλαχίας. Το σίγουρο είναι ένα πάντως: ο συνδυασμός πέτρας και καταπράσινου φυσικού περιβάλλοντος δεν θα σας περάσει καθόλου απαρατήρητος.

Ξεκινώντας από τους Νεγάδες και για περίπου δύο ώρες, διασχίζετε καταπράσινες κατάφυτες πλαγιές σε έναν σχετικά βατό δρόμο μέχρι να καταλήξετε στους Κήπους στο νοτιοδυτικό άκρο της χαράδρας του Βίκου, ενώ εκεί μπορείτε να ξεκουραστείτε και να περιηγηθείτε με την ησυχία σας στα καλντερίμια του χωριού. Να θυμάστε ότι η διαδρομή διαρκεί περίπου δύο ώρες και ενδείκνυται για αρχάριους με βασική προϋπόθεση την καλή σωματική κατάσταση.

Ασπράγγελο

Ασπράγγελοι – Κήποι

Μια εξίσου μαγευτική, καταπράσινη, αλλά σχετικά μέτριας δυσκολίας διαδρομή είναι ο δρόμος που ενώνει τους Ασπράγγελους με τους Κήπους. Ξεκινώντας από τους Ασπράγγελους, ένα εξίσου ιστορικό και μαρτυρικό χωριό του Ζαγορίου που κατακάηκε από τους Γερμανούς το 1943 ως αντίποινα για τη δράση των ανταρτών, διασχίζετε ένα καταπράσινο δάσος βελανιδιάς μέχρι να φτάσετε στους Κήπους. Αξίζει να θυμάστε ότι στους Ασπράγγελους λειτουργεί και το Κέντρο Πληροφόρησης Εθνικού Πάρκου Βόρειας Πίνδου, ενώ αρκετά κοντά στο χωριό βρίσκεται και η Μονή Δοβράς, σε περίπτωση που θέλετε να εντάξετε ένα σύντομο sightseeing στην ποδηλατάδα σας.

Η διαδρομή από τους Ασπράγγελους έως τους Κήπους έχει μήκος περίπου 35 χιλιόμετρα, διαρκεί γύρω στις τέσσερις ώρες και μπορεί να γίνει από τον ασφαλτοστρωμένο δρόμο που ενώνει τα χωριά. Ωστόσο, αν επιζητείτε λίγη περισσότερη δράση -και έχετε και τον κατάλληλο εξοπλισμό – μπορείτε να προσθέσετε και τμήματα από το μονοπάτι μέσα από το δάσος. Αρκεί να θυμάστε, βέβαια, ότι ο χρόνος της διαδρομής ενδεχομένως μπορεί να αυξηθεί και αναγκαστικά θα πρέπει απαραίτητα να έχετε προηγούμενη σχετική εμπειρία.

πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου