Παρασκευή 5 Ιανουαρίου 2024

"Ἁμαρτωλοῖς καὶ τελώναις, διὰ πλήθους ἐλέους σου ἐπεφάνης Σωτὴρ ἡμῶν, ποῦ γὰρ εἶχε τὸ φῶς σου λάμψαι, εἰμὴ τοῖς ἐν σκότει καθημένοις; δόξα σοι."

 Μπορεί να είναι εικόνα 1 άτομο και κείμενο που λέει "!ΔεδΔΜΙΝ เองซงซี 092. o άγιος Ιωάννης Πρόδρομος και σκηνές του βίου του. Λεπτομέρεια. St John the Baptist and scenes from his life. Detail. ©opyright: The Holy Monastery Aghiou Pavlou"


Στα ευαγγέλια μαθαίνουμε τί είδους άνθρωποι ήταν αυτοί που ο Πρόδρομος βαπτιζε στον Ιορδάνη.
Αμαρτωλοί,τελωνες,πόρνες,συκοφάντες,εκβιαστές,πλήθη τα οποία ήταν μακρυά από τον Ναό και την θρησκεία και αναζητούσαν την θρησκευτική αλήθεια.
Αυτό δεν σημαίνει ότι μόνο αυτοί είχαν ανάγκη μετανοίας και όλοι οι άλλοι ήταν σωσμένοι από πριν. Αλλά είναι ο εκφραστικός ΤΥΠΟΣ και η εικόνα όλης της καθημαγμένης από τις αμαρτίες ανθρωπότητας.
Ο π.Αντώνιος Bloom γράφει ότι τα νερά του Ιορδάνη ήταν "βαριά" φορτισμένα από τις αμαρτίες τους,πριν την βάπτιση του Χριστού.
Αναμεσα σε αυτόν τον φορτωμένο κόσμο από αμαρτίες και πόνο, στάθηκε
ο Αναμάρτητος Αμνός.
Ο αγνός Ιησούς.
Ο Θεάνθρωπος ο οποίος ήταν ξένος από κάθε ρυπο και αμαρτία.
Αυτή η εικόνα από μόνη της κρύβει όλο το μεγαλείο και την αγάπη του Θεού μας.
Εσχάτη ταπείνωση.
Κάθοδος εις άδην.
Κένωση έως τέλους.
"Πού είχε το φως Σου λάμψαι ει μη τοις εν σκότει καθημένοις;Κύριε δόξα Σοι"!
π.π. 

3 σχόλια:

  1. Στην γεμάτη από επικίνδυνες πλάνες σημερινή εποχή, πρέπει να διευκρινίσουμε το αυτονόητο, δηλαδή ότι: το έλεος του Θεού δίνεται στους αμαρτωλούς που ΜΕΤΑΝΟΟΥΝ ειλικρινά, δηλαδή επιστρέφουν ειλικρινά στο θέλημα και στη λατρεία του αληθινού Θεού.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ποιο είναι όμως το θέλημα του Θεού?

    ΑπάντησηΔιαγραφή