Γέροντας Ζαχαρίας του έσσεξ
Στο Ευαγγέλιο η οδός του Κυρίου προπαρασκευάζεται συχνά με «σκληρούς λόγους». Για παράδειγμα, ο άγιος Ιωάννης ο Βαπτιστής αποκαλούσε τα τέκνα των Εβραίων «γεννήματα εχιδνών» (Λουκ. 3,7). Η φράση αυτή ερμηνευόταν από τον Γέροντα Σωφρόνιο ως εξής: Με τον βαρύ αυτό χαρακτηρισμό ο Τίμιος Πρόδρομος παρηγορούσε (Λουκ. 3,18) τον λαό μέσα από τη συντριβή που του προξενούσε. Η συντριβή ταπεινώνει την καρδιά του ανθρώπου, και η ταπείνωση την διευρύνει, ώστε να μπορεί να δεχθεί το Πνεύμα το Άγιο, τη χάρη του Παρακλήτου, που είναι και η μόνη αληθινή παρηγοριά.
Όλοι οι σκληροί λόγοι, τότε, μπορούν να εννοηθούν μέσω των λόγων του αποστόλου Παύλου: «Τις εστιν ο ευφραίνων με, ει μη ο λυπούμενος εξ εμού;» (Β’ Κορ. 2,2) Με τον ίδιο τρόπο, όπως ο άγιος Ιωάννης ο Βαπτιστής, ο Απόστολος φέρνει τα πνευματικά του τέκνα σε συντριβή, προκαλώντας μέσα τους τη συναίσθηση ότι η ζωή τους δεν είναι, όπως θα όφειλε. Τους οδηγεί στην ταπείνωση, και, με τη βοήθεια της, στη χάρη. Γιατί ο Θεός «υπερηφάνοις αντιτάσσεται, ταπεινοίς δε δίδωσι χάριν» (Ιακ. 4,6· Α’ Πετρ. 5,5). Στη συνέχεια, όπως λέγεται στην πρώτη ευχή της χειροτονίας πρεσβυτέρου, ακολουθεί «η θεία χάρις, η πάντοτε τα ασθενή θεραπεύουσα και τα ελλείποντα αναπληρούσα».
Στη ζωή του χριστιανού ένας σκληρός λόγος ισοδυναμεί με τη «βιαία πνοή». Εκδιηγείται τα θαυμάσια του Θεού και προξενεί στην καρδιά του ανθρώπου βαθειά μεταμέλεια. Η συντριβή αυτή είναι ο πρόδρομος της δωρεάς του Αγίου Πνεύματος.
Οι «σκληροί λόγοι» των αγίων Γραφών προκαλούν στην καρδιά προφητικό «συσσεισμό». Όπως κατά την ήμερα της Πεντηκοστής έπνευσε πρώτα η βίαιη πνοή και ύστερα ξεχύθηκε το Άγιο Πνεύμα «επί πάσαν σάρκα», έτσι και τώρα ο πνευματικός συσσεισμός κάνει να αναφανεί η καινή καρδιά• όχι η λίθινη, αλλά η ευαίσθητη που είναι ικανή να προσλάβει το χάρισμα της Πεντηκοστής. Η καρδιά αυτή είναι τόσο πολύτιμη ενώπιον του Κυρίου, ώστε κάθε κραυγή ή επίκληση της συγκεντρώνει όλη την προσοχή Του και ελκύει τη χάρη Του.
...ἀπὸ τὸ στόμα τῶν σκληραγωγημένων, ϕυσικά,
ΑπάντησηΔιαγραφήἕνας τραχύς, ἕνας σκληρός λόγος ,
ἔχει ἄλλη ...βαρύτητα ...
καὶ πολλή Χαρι ...
καὶ ϕτάνει ἔτσι, εὐκολότερα
στὴν καρδιά...
Τα "γεννήματα εχιδνών " ήταν εκ Πνεύματος Αγίου η Δικαία και παντοτινή Κρίσης Τού Θεού μέχρι της συντέλειας τών αιώνων, για το προφητοκτόνο και Θεοκτόνο γένος των Εβραίων.
ΑπάντησηΔιαγραφήΉταν η ακρίβεια για την οποία θα έπρεπε να αποδοθεί η εγκληματική δράση των Θεοκτόνων.
Ήταν η ακρίβεια για να μας γίνεται συνείδηση και να αποφεύγεται η ελάχιστη εσωτερική χλιαρή συγκατάθεση, ήταν η μάχαιρα Τού Πνεύματος για την οριοθέτηση τού μεγαλυτέρου μίσους όλων των αιώνων όλων των εποχών, ήταν το ίδιο ανάθεμα των Αγίων Πατέρων προς τους αιρετικούς και τις αιρέσεις.
Στον αντίποδα αυτού, είμαστε στο σήμερα, που οι ταγοί αποδίδουν την ίδια αισχρουργία με άλλους απαλούς λόγους, του τύπου "σεβόμαστε την διαφορετικότητα", "είναι ελεύθεροι να αποφασίζουν για την ζωή τους", "και εκεί ο Θεός έδωσε αγάπη στις καρδιές τους" και άλλα τέτοια γλυκανάλατα που παγιδεύουν τις νερόβραστες ψυχές και παραδίδονται στον διάβολο.