Πέμπτη 4 Ιανουαρίου 2024

Δόξα σοι ο Θεός _Το Αγιο Ορος θεωρεί ανεπιθύμητο τον Ελπιδοφόρο !

 ΑΓΙΟΣ ΠΑΥΛΟΣ 4

Με μια απόφαση-καταπέλτη -είναι χωρίς προηγούμενο- το Αγιο Ορος με ομόφωνη απόφαση όλων των Μονών, έστειλαν γράμμα στον  Πατριάρχη Βαρθολομαίο,  διαμηνύοντάς του με σεβαστικό τρόπο ότι ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Ελπιδοφόρος δεν είναι ευπρόσδεκτος να πραγματοποιήσει επίσκεψη στη Μοναστική Πολιτεία κατά το τρίτο δεκαήμερο του Ιανουαρίου. 

Οι αντιπρόσωποι και προϊστάμενοι των Ιερών Μονών εξηγούν τους λόγους, οι οποίοι ανάγονται στα διαμειφθέντα κατά τη βάπτιση των τέκνων του εξ’ Αμερικής ομοφύλου ζεύγους ζεύγους των ομογενών Ευαγγέλου Μπούση και Πίτερ Ντούντα, στις 9 Ιουλίου 2022, στον ιερό ναό Παναγίας Φανερωμένης της Μητρόπολης Βούλας. 

Γράφουν χαρακτηριστικά οι αντιπρόσωποι των μονών, πως «μετά λύπης διαπιστώνομεν ότι , μέσω των δημοσιευθέντων φωτογραφιών του Αρχιεπισκόπου Αμερικής, μετά το πέρας του μυστηρίου, εδημιουργήθη λανθασμένη εντύπωσις σχετικώς με την αποδοχήν υπό της Εκκλησίας του μυστηρίου του γάμου εξ ατόμων του ιδίου φύλου, μήνυμα αντίθετον προς τα δόγματα και την διδασκαλίαν της Ορθοδόξου Εκκλησίας». 

 Κάνουν έκκληση στον Πατριάρχη «όπως κλίνητε ευήκοον ους εις την ανησυχίαν ημών επί του εξαιρετικώς ευαισθήτου θέματος, το οποίον αφορά εις την ακεραιότητα της ημετέρας πίστεως και των ορθοδόξων παραδόσεων».

 

Η επιστολή του Αγίου Ορους προς τον Πατριάρχη Βαρθολομαίο έχει ως εξής:

Παναγιώτατε Πάτερ και Δέσποτα,

Διά του παρόντος ιεροκοινοσφραγίστου ημών γράμματος προαγόμεθα όπως εξ’ αφορμής της επικειμένης επισκέψεως του Σεβασμιοτάτου Αρχιεπισκόπου Αμερικής κ. Ελπιδοφόρου εις την Αγιώνυμον Πολιτείαν, καταθέσωμεν ενώπιον της Υμετέρας Παναγιότητος τον προβληματισμόν της καθ’ ημάς Ιεράς Κοινότητος αναφορικώς εις τα επισυμβάντα κατά τη διάρκεια της τελέσως του μυστηρίου της βαπτίσεως παιδιών ‘ομοφύλου ζεύγους’, το οποίον έλαβεν χώραν εις τον Ιερόν Ναόν της Παναγίας Φανερωμένης εις Βουλιαγμένην.

Μετά λύπης διαπιστώνομεν ότι , μέσω των δημοσιευθέντων φωτογραφιών του Αρχιεπισκόπου Αμερικής, μετά το πέρας του μυστηρίου, εδημιουργήθη λανθασμένη εντύπωσις σχετικώς με την αποδοχήν υπό της Εκκλησίας του μυστηρίου του γάμου εξ ατόμων του ιδίου φύλου, μήνυμα αντίθετον προς τα δόγματα και την διδασκαλίαν της Ορθοδόξου Εκκλησίας. Το γεγονός τούτο, απάδον τη ευαγγελική διδασκαλία, προκαλεί τον έντονον προβληματισμόν της καθ’ ημάς Ιεράς Κοινότητος.

Οθεν, Παναγιώτατε, παρακαλούμεν υιικώς, όπως κλίνητε ευήκοον ους εις την ανησυχίαν ημών επί του εξαιρετικώς ευαισθήτου θέματος, το οποίον αφορά εις την ακεραιότητα της ημετέρας πίστεως και των ορθοδόξων παραδόσεων.

Επί δε τούτοις, εμπεπιστευμένοι τη Υμετέρα πεπνυμένη κρίσει εξαιτούμενθα τας Υμετέρας Πατρικάς ευχάς επί ταις εορταίς του Αγίου Δωδεκαημέρου και διατελούμεν εν τω μέλλοντι Κυρίω βαπτισθήναι μεθ’ υιικής αφοσιώσεως κατασπαζόμενοι την σεπτήν Υμετέραν Δεξιάν μετά βαθυτάτου σεβασμού.

Απαντες οι εν τη κοινή Συνάξει Αντιπρόσωποι και Προϊστάμενοι των είκοσιν Ιερών Μονών του Αγίου Ορους Αθω».

 

σχόλιο: Μήπως κάποιο λάκκο έχει η …αγιορείτικη φάβα;

21 σχόλια:

  1. π.θεωνάς κουμγιουτζίδης4 Ιανουαρίου 2024 στις 10:04 μ.μ.

    Εδώ που φτάσαμε, δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι σε όλα τα ανθρώπινα μπαίνει ερωτηματικό. Και επειδή το έργο το έχουμε δει πολλές φορές, καλό είναι να μην βιαζόμαστε. To κλίμα του, ευτυχώς, ήπιου ενθουσιασμού που επικρατεί, με αφορμή την επιστολή των αγιορείτικων μονών προς τον Πατριάρχη Βαρθολομαίο, δείχνει πως λίγα πράγματα καταλαβαίνουμε σήμερα.

    Θα ήθελα πολύ να ήμουν από αυτούς που ξεχνάνε τα προηγούμενα και τα …επόμενα, όμως κάτι εδώ δεν κολλάει και γι’ αυτό θα θέσω κάποια ερωτήματα.

    Ερώτημα πρώτο:

    Όλες οι μονές συμφώνησαν; Ακόμα και αυτές που έχουν δεχτεί τα πάντα έως τώρα; Ουκρανούς, συνόδους, βλάσφημα μέτρα; Ακόμα και αυτές που ήθελαν να αλλάξει τρόπο η μετάληψη των πιστών – λόγω κόβιντ; Και εκείνες που πήγανε και κάνανε εσπερινό στην δύση με τους καπουτσίνους;

    Ερώτημα δεύτερο:

    Τον Ελπιδοφόρο ποιος τον τοποθέτησε στην θέση που είναι; Μήπως ο αποδέκτης της επιστολής, ο οποίος πλέον δεν θέλει το φίδι που τάισε; Εκείνος ο οποίος έχει κάνει την τόση ζημιά στην Εκκλησία; Εκείνος ο οποίος ίσως φοβάται ότι θα χάσει την θέση του;

    Ερώτημα τρίτο:

    Άγιοι Πατέρες. Τόσο καιρό, στα τόσα άνομα, δεν πήρατε ποτέ θέση. Σε τίποτα όμως. Κάποιοι από εσάς ευθύνονται και για τον διωγμό πατέρων από το άγιο όρος. Αναρωτιέμαι. Δεν μάθατε ότι ο Πατριάρχης θα υποδεχτεί τον κύριο (;) Κασσελάκη στο Φανάρι για την εορτή των Θεοφανίων; Αλήθεια, εκεί θα αντιδράσετε ή θα υποδεχτείτε και πάλι τον «πατέρα σας» με καμπάνες, πολυχρόνια και ενθουσιασμό;

    Ερώτημα τέταρτο και τελευταίο:

    Αν ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής γίνει Πατριάρχης Κων/πόλεως, θα κρατήσετε την ίδια στάση;

    Όταν με εύστοχο τρόπο απαντηθούν τα ανωτέρω, τότε και εγώ θα μοιραστώ την χαρά των υπολοίπων.

    Μέχρι τότε απλώς θα περιμένω.

    Χρήστος Βλαμάκης

    https://orthopraxia.gr/%ce%ba%ce%ac%cf%80%ce%bf%ce%b9%ce%bf-%ce%bb%ce%ac%ce%ba%ce%ba%ce%bf-%ce%ad%cf%87%ce%b5%ce%b9-%ce%b7-%ce%b1%ce%b3%ce%b9%ce%bf%cf%81%ce%b5%ce%af%cf%84%ce%b9%ce%ba%ce%b7-%cf%86%ce%ac%ce%b2%ce%b1/

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Υπάρχει ήδη η σαφής προφητεία, από τουλάχιστον ΔΥΟ αληθινούς ανθρώπους του Θεού στην Ελλάδα, ότι:

    Το Πατριαρχείο Κωνσταντινουπόλεως θα πνιγεί μέσα στο αίμα, (διότι δεν θέλει να υπηρετήσει με Ορθόδοξη Χριστιανική ακρίβεια, το έργο που του ανέθεσε ο Θεός).

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Υπάρχει και ένα πέμπτο ερώτημα από εμέ:
    Ο Κασσελάκης θα είναι παρών μαζί με τον Τάιλερ στο (σβηστό) Φανάρι το Σάββατο των Φώτων?... μμμ.. πιθανότατα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. το...ζεῦγος ...
      Κασσέλ-Μάκβεθ
      τραγικό σίγουρα
      -ἀντάξιο τῆς σαιξπηρικῆς συνωνυμίας-

      ἀλλά ...τὰ καμώματά τους,
      ποὺ μᾶλλον ὀ π ε ρ έ τ τ α θυμίζουν καλύτερα

      καταλήγουν νὰ σκορποῦν γύρω τους ...ὄχι τὸ γέλιο

      ἀλλά τὸ... γ ε λ ο ῖ ο...

      ἕνας ἀληθινός τραγέλαφος
      ...γιά κλάματα...!

      Διαγραφή
  4. Ο Αρχωντόνης θα εορτάσει τα "φώτα" στο Φανάρι μαζί με τον αμετανόητο σοδομίτη Cashελάκη....και οι Αγιορείτες του στέλνουν επιστολή στην οποία σπεύδουν να δηλώσουν ότι μεθ’ υιικής αφοσιώσεως κατασπάζονται την σεπτήν Δεξιάν του (η οποία θα ευλογήσει τον αμετανόητο σοδομίτη Cashελάκη) μετά βαθυτάτου σεβασμού.

    Υγ: Βάζουμε το μυαλό μας να δουλέψει...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. ...λάκκο στό λάκκο...

    καταλήξαμε νὰ ψάχνουμε
    τὴ ϕάβα, στὸ μικροσκόπιο...



    πυκνό τὸ σκοτάδι
    καὶ τὸ μπλέξιμο…
    ἕνας Γόρδιος δεσμός...

    ποὺ νὰ βγεῖ ἄκρη...;

    ἀνάγκη, νὰ ξαναβροῦμε
    ἐπειγόντως
    τὰ Φῶτα μας...

    κι ὁ Θεός μας, δὲν μᾶς ἄϕησε δίχως ὁ δ η γ ό

    καὶ π α τ έ ρ α...!


    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

      Διαγραφή
    2. ...μόνη μας ἐξαφάλιση

      ὁ Χριστός μας...!!!

      (καὶ φυσικά ἡ ἀγαθή μας προαίρεση ἀπαραίτητη...)

      Διαγραφή
  6. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Και λάκκος και τεράστιος! Βαθύς και φαρδύς! Κρατήρας ηφαιστείου!
    Και... μακάρι να διαψευστούν οι οιεσδήποτε επιφυλάξεις...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. η ...παρεξήγηση προέκυψε,
    όταν κακώς εννοήθηκε απο το κείμενο,
    πώς δεν είναι ευπρόσδεκτος,
    φίλος των σοδόμων,
    αφού,
    το μόνο που ζήτησαν οι 20,
    ήταν απλά να ανακοινώσουν
    έναν κάποιον ...προβληματισμό.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Καλά ο ελπιδοφόρος..... Με τον νέας ιωνίας πατέρες όλα καλά εκεί????????

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Θα γελάσουμε ΠΑΡΑ ΠΟΛΥ :

    https://www.goarch.org/el/-/%CE%95%CF%80%CE%AF%CF%83%CE%BA%CE%B5%CF%88%CE%B7-%CF%84%CE%BF%CF%85-%CE%A3%CE%B5%CE%B2%CE%B1%CF%83%CE%BC%CE%B9%CF%89%CF%84%CE%AC%CF%84%CE%BF%CF%85-%CE%91%CF%81%CF%87%CE%B9%CE%B5%CF%80%CE%B9%CF%83%CE%BA%CF%8C%CF%80%CE%BF%CF%85-%CE%91%CE%BC%CE%B5%CF%81-1

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Προσωπικα κραταω πολυ μικρο καλαθι. Πιστευω πως, αν του το επιτρεψει ο Θεος, ο Ελπιδοφορος θα επισκεφθει το Ορος τελικα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Μην τρώτε σανό
    Με αφορμή την ανακοίνωση του Αγίου όρους για την απαγόρευση του οικουμενγστη που βλέπετε, θέλω εκ πρώτης να σας πω μην δίνετε καμία βάση στην ανακοίνωση, είναι λάσπη στα μάτια των πιστών κάτι που το κάνουν από την προδοσία της πίστεώς μας εις την Κρήτη ( 2016) έως σήμερα.
    Η εκκλησία μας,οι άγιοι πατέρες της εκκλησίας μας είχαν και πρέπει να έχουν ορθό λόγο, το <> και το <> δεν χωράει τίποτα άλλο ανάμεσα. Ο λόγος του Θεού είναι σπαθί, μάχαιρα που κόβει οτιδήποτε είναι σάπιο, ψευδείς,και αιρετικό.
    Οι άγιοι πατέρες μέσα στους οικουμενικός συνόδους δεν χαιδευαν τα αυτιά και τα μάγουλα των αιρετικών, των εχθρών της εκκλησίας μας, τους έλεγαν με το όνομα τους όπως τους αξίζει, δηλαδή, αιρετικοί. Δεν τους ονόμαζαν χριστιανοί, αλλά αιρετικοί και σχισματικοί, όχι όπως οι σημερινοί ψευδοεπισκοποι λύκοι,( απ'. Παύλος.πραξ 20:28,29)που του ονομάζουν αδελφοί, <> [*], Αγιώτατος κλπ
    Δείτε την ανακοίνωση της ιεράς συνόδου περί<> και θα δείτε τι πονηρά το γράφουν, ενώ η εκκλησία μας πρέπει να έχει ορθό λόγο. Λέει ότι είναι κατά την υιοθέτηση των παιδιών.... δηλαδή, με δύο λόγια δεν τους πειράζει ο <> των ομοφυλόφιλων ζευγαριών... είναι να τρελαίνεσαι τελικά με τέτοιους ψευδοποιμενες. Δηλαδή, ήτανε πολύ δύσκολο να πει ότι ο Θεός ( αγία γραφή π. Διαθήκη+ κ. Διαθήκη) το απαγορεύει; ναι, αδελφοί μου, άνθρωποι που δουλεύουν για το σύστημα φοβούνται να το πουν, δεν έχουν μέσα δύναμη και θάρρος να τα βάζουν με το σύστημα. Σε όλα τα θέματα,από το μάθημα των θρησκευτικών στα σχολεία και μέχρι σήμερα,το θέμα που αναφέρω με τους ομοφυλόφιλους δεν είχαν ορθό λόγο, ούτε για την καραντίνα,ούτε για τα εμβ, ούτε για το κλείσιμο των ναών,ούτε για το Πάσχα 9μμ, για τίποτα,και εσείς ασχολείστε μαζί τους;
    Τώρα όσο για τον τίτλο<> που διαβάζω σε κάποιες σελίδες, για ποιες μονοες, αυτές που οι ηγούμενοι πηγαίνουν και συλλειτουργούν με σχισματικούς της Ουκρανίας; όπως ο ηγούμενος Ελισαίος της Σιμωνόπετρας;... δηλαδή το βλέπει πιο λίγο( ασήμαντο )το συλλειτουργο με σχισματικούς της Ουκρανίας,από αυτά που κάνει ο Αμερικής;( δεν συμφωνώ με ότι κάτι ο Αμερικής, με τίποτα).
    Βάση ιερών κανόνων ο Ελισαίος και υπόλοιποι που έλαβαν μέρος στην Ουκρανία με τους σχισματικούς και ο Αμερικής πρέπει να καθαιρεθουν, αλλά ποιος θα το κάνει ο Βαρθολομαίος; αφού αυτός είναι ο χειρότερος πάντων.
    Όσο για σας μην τρέχετε ελπίδες από τέτοιους ψευδοποιμενες, το έχουν αποδείξει ότι δεν είναι λειτουργεί του Χριστού, αλλά του χρυσού, δηλαδή του συστήματος, επομένως εσείς πρέπει να κάνετε ένα ηρωικό βήμα και να φεύγετε ολοταχώς μακριά τους. Ακολουθήστε τους αγίους της εκκλησίας μας και τοτε να είστε βέβαιοι ότι ο δρόμος σας προς τον Χριστό είναι σίγουρος.
    Εμπιστοσύνη στον Χριστό και στους Αγίους του.
    Εύχομαι καλή φώτιση σε όλους!
    ------------
    * Αδελφές εκκλησίες είναι ορθόδοξες εκκλησίες όχι αιρετικοί, όπως οι παπικοί, μονοφυσίτες, προτεστάντες κλπ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αρα ή πρεπει να παραιτηθουν οι αναξιοι ποιμενες και να αναλαβουν αλλοι που θα πηγαινουν το Πηδαλιον κατα γραμμα ή οι ευσεβεις Πιστοι να αποχωρησουν. Μεση λυση δεν βλεπω να υπαρχει...

      Διαγραφή
    2. ...στὴν ἑκκλησιαστική ἱστορία ἐναι σαφές τὸ ὃτι
      ὁ Θεός ἐνίοτε..."ἀργεῖ"...

      μὰ στὸ τὲλος

      ἔχει τὸν τρόπο του, νὰ
      ἐ π ε μ β α ί ν ει , καὶ νὰ
      θεραπεύει τὰ πράγματα...

      Διαγραφή
  14. Τι εστιν αλήθεια...

    Δεν ξέρουμε γιατί δεν ισχύει..
    Έκαναν κακή διατύπωση.

    ΑπάντησηΔιαγραφή