Ο π. Αθανάσιος µιλούσε για τον στάρετς Παΐσιο Βελιτσκόφσκυ µε δέος και σεβασµό και διηγόταν τα ακόλουθα για να δείξει το ύψος των πνευµατικών του αναβάσεων… Κάποτε καθόταν στο καλύβι του και προσευχόταν. Ξαφνικά είδε (σαν σε έκσταση, όπως συνήθως Αποκαλύπτεται σε τέτοιους ανθρώπους) πλήθος δαιµόνων να κυκλώνουν ένα είδος θυσιαστηρίου και σε λίγο άλλους δαίµονες να συνοδεύουν τον σατανά µε δαιµονική επισηµότητα. Ο σατανάς κάθισε πάνω στο θυσιαστήριο και δεχόταν τους δαίµονες που ερχότανε ένας-ένας µε τις αναφορές τους και απαντούσαν στις ερωτήσεις του.
-Εσύ που ήσουν; Ρώτησε ο σατανάς τον πρώτο δαίµονα. Ήµουν στο καλύβι ενός µοναχού, που ζει στην ησυχία έξω από το µοναστήρι, µα δεν µπορούσα να τον πλησιάσω, γιατί όσες φορές δοκίµασα εκείνος έπεφτε κατά γης, φυσικά έκανε µετάνοιες και προσευχές, και ήταν καλυµµένος ολόκληρος µε µια φωτιά που µε έκαιγε, και για αυτό µου ήταν τελείως αδύνατο να φτάσω κοντά του. Ο σατανάς τότε διέταξε να τον δείρουν όπως και τους άλλους που δεν τα κατάφεραν στις δαιµονικές επιδιώξεις τους. Κι ήταν όλοι αυτοί 5-6 δαίµονες. Μετά ο σατανάς άρχισε να γρυλίζει και να λέει:
Ω! πόσο με ενοχλούν αυτά τα παλιόχαρτα! (εννοούσε τα πατερικά βιβλία σε µεταφράσεις του π. Παϊσίου). Θα ‘ρθει καιρός όµως που όλα θα υποταχθούν στην θέληση µου, και αυτά τα βιβλία θα εξαφανιστούν. Και η εποχή αυτή, πρόσθεσε ο γέρων Αθανάσιος ήρθε.
Η περίφηµη βιβλιοθήκη της µονής Νεάμτς κατακάηκε και τα λίγα βιβλία για την νοερή προσευχή που γλύτωσαν από την καταστροφή έχουν µείνει στ’ αζήτητα, κανείς πια δεν ενδιαφέρεται γι’ αυτά…
Ο γέροντας Αθανάσιος συνέχισε: Πρέπει να διαβάζουμε διαρκώς πατερικά βιβλία. Όλοι οι άγιοι πατέρες διάβαζαν πολύ, διάβαζαν ως ότου να λάβουν το χάρισµα της προσευχής. Τον Οκτώβριο του 1873 ο Αθανάσιος αρρώστησε και στις 23 του µηνός πέθανε και κηδεύτηκε στο κοινό κοιµητήριο.
Πηγή-Όσιος Παΐσιος Βελιτσκόφσκυ-Εκδ.Πέτρου Μπότση
«Βελιτσκόφσκυ: πορεία
πέρα από τον χρόνο»
Το ντοκιμαντέρ «Βελιτσκόφσκυ: πορεία πέρα από τον
χρόνο» ιστορεί για τον περίφημο γέροντα της εποχής του, ο οποίος έπαιξε
μεγάλο ρόλο στην αναγέννηση της πνευματικής ζωής της Ορθοδόξου Εκκλησίας
τον XVIII-XIX αιων. – τον Όσιο Παΐσιο Βελιτσκόφσκυ.
Ο Άγιος Παΐσιος Βελιτσκόφσκυ (1722 – 1794) είναι γνωστός μεταφραστής των αγιοπατερικών συγγραμμάτων και της Φιλοκαλίας, αναγέννησε ξεχασμένες παραδόσεις της μοναχικής ζωής – τον ρόλο του στάρετς και κοινοβιακό καθεστώς.
Η ταινία ανοίγει την δραστηριότητα του Αγίου, ιδιαίτερα υπογραμμίζει τις σχέσεις του με το κολλυβάδικο κίνημα, γνωστό ως Φιλοκαλική αναγέννηση, επίσης διηγείται για την μεταφράσεις των αγιοπατερικών κειμένων, την οργάνωση κοινοβιακών μονών όσο στο Άγιον Όρος, τόσο στην Ρουμανία και για την μεταφραστική σχολή στην μοναστήρι Νεαμάτς.
Στην ταινία δίνουν τα σχόλια ιστορικοί, θεολόγοι, καθώς και ηγούμενοι και μοναχοί του Αγίου Όρους και Ρουμανίας.
Χαίροις ἡ ἀκρότης τῆς ἀρετῆς, καὶ ἀδιαλείπτου, προσευχῆς ὁ καθηγητής· χαίροις ὁ ποιμαίνων, ἀεὶ τὴν οἰκουμένην, ἐν βίβλοις θεοπνεύστοις, σοφὲ Παΐσιε.
ΑπάντησηΔιαγραφήΔεῦτε τὸν φιλόκαλον ἀσκητήν, ἐν ᾠδαῖς καὶ ὕμνοις, ἐπαινέσωμεν οἱ πιστοί· τὸν ἀξιωθέντα, ἐν ἔτεσιν ἐσχάτοις, τὸν βίον διανῦσαι, ἐν ὁσιότητι.
Ἐν τῇ Μολδαβίᾳ ἀσκητικῶς, ἤθλησας παμμάκαρ, καὶ ὡδήγησας ἀπλανῶς, πλήθη μοναζόντων, πρὸς ἄνω βασιλείαν, Παΐσιε ὁσίων, πατέρων καύχημα.
Ἦχος β´. Ὅτε ἐκ τοῦ ξύλου.
Βίβλοις θεοπνεύστοις τοὺς πιστούς, πάντας ἐκδιδάσκεις ἐνθέως, τὴν νοερὰν προσευχήν, ἄσκησιν τὴν σύμμετρον, καὶ τὴν ταπείνωσιν· ὅθεν μάκαρ Παΐσιε, ἐν πίστει καὶ πόθῳ, μνήμην προσκυνοῦμέν σου, τὴν ἀεισέβαστον, ὅπλον δὲ ἁγίας σου βίβλους, δαίμοσι φρικτὸν κεκτημένοι, πόλεμον τὸν θεῖον διεξάγομεν.