Κυριακή 23 Ιουλίου 2023

Αν δεν αλλάξεις, ο δαίμονας σε γελάει μέχρι να χαθείς.



Ο Χριστιανισμός είναι η πίστη της ριζικής εσωτερικής αλλαγής.  Της ευχαριστιακής σύναξης της μετανοίας Εξομολόγησης, της Φωτιάς που καίει το πάθος, της επέμβασης σε ανοιχτή καρδιά στον Θεό.  Είναι η ίδια η αλλαγή του ανθρώπου σε Θεό κατά χάρη.  Είναι αγώνας, καυτηριασμός, ανανέωση, σπάσιμο, σχίσιμο, το σπάσιμο τής αμαρτίας από την ψυχή, αγώνας, αόρατος πόλεμος, πόνος απόσπασης από αυτό που σε σκοτώνει.
 Γι' αυτό όλα τα κείμενα που λένε: υπέθεσε, γίνε αυτός που είσαι, αποδέξου τον εαυτό σου, κοιμήσου στα πάθη σου, βρες αφορμές για το παράλογο μέσα σου, δώσε φωτεινά ονόματα στο σκοτάδι μέσα σου, είναι αντίχριστος.  Φιλοξενούν τον κόσμο με την κόλαση.  Ένας πατέρας πριν από δύο χρόνια, πολύ διάσημος εδώ, είπε ότι το να έρθουμε στη Λειτουργία δεν είναι για αλλαγή, αλλά για να συνειδητοποιήσουμε ότι δεν μπορούμε να αλλάξουμε.  Είναι μια τερατώδης αίρεση.
 Ο Θεός μας θέλει καλύτερους, καθαρότερους, πιο γεμάτους αγάπη, γι' αυτό πέθανε για μας, γι' αυτό σπάει στα Άγια Βήμα, για άφεση αμαρτιών και για αλλαγή.
 Σταμάτα να ακολουθείς το τέχνασμα του διαβόλου: είσαι αυτό που είσαι, μείνε ειρηνικός με το χάος μέσα σου, διευθέτησε τις αμαρτίες σου, γλυκάνει το πικρό, δικαιολόγησε το ψέμα, εξασκήστε την ψευδαίσθηση κ.λπ.
 Πολλά από αυτά αντλούνται από την ανατολική ψευδο-πνευματικότητα, όπου η ψευδαίσθηση, η εξαπάτηση, η σχετικοποίηση του νοήματος της ζωής μέσω της μετενσάρκωσης, η ανοησία, το απρόσωπο μπορς, είναι οι πυλώνες μιας θεολογίας του παραλόγου.  Επίσης, αυτός ο ηθικός και θεολογικός μινιμαλισμός ασκείται σε νεοπροτεσταντικές ομολογίες που ασκούν την υποχρεωτική σωτηρία ενάντια στο κόστος τον προορισμό, τη γλωσσοπάθεια κλπ .
 Ο Σωτήρας Χριστός λέει: πίστεψε, περπάτα, πήγαινε, άλλαξε, κάψε, πάλεψε, έλα, πλησίασε τον Θεό, ανάπνευσε Τον, γίνε, αγάπησε, συγχώρησε, πλύνε, προσευχήσου, φώτισε.

 ΥΣΤΕΡΟΓΡΑΦΟ.  Αν δεν αλλάξεις, ο δαίμονας σε γελάει μέχρι να χαθείς. 
Πατήρ Ιωάννης Ιστρατι.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου