Δευτέρα 9 Ιανουαρίου 2023

ΤΟ ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟ ΔΕΝ ΗΤΑΝ ΠΑΝΤΟΤΕ ΠΗΓΗ ΑΙΡΕΣΕΩΝ ΟΠΩΣ ΚΑΙ ΣΗΜΕΡΑ;

Τι ειπε ο στόμας του πάλι :Πατριάρχης Βαρθολομαίος_ Αγνώμονες οι Ρώσοι προς τη Μητέρα Εκκλησία!
 
 

«Σε όλα τα μείζονα θέματα της Ορθοδοξίας, αυτοί που μας τα χαλούν είναι οι Ρώσοι δυστυχώς. Πάντοτε υποσκάπτουν τη θέση του Οικουμενικού Πατριαρχείου, φθονούν και ζηλεύουν το προβάδισμά του μέσα στην ορθοδοξία, δεν ανέχονται γιατί να είμαστε εμείς οι πρώτοι και αυτοί να είναι οι πέμπτοι κατά σειράν» είπε χθες ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος κατά την συνάντηση που είχε με τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Νίκο Ανδρουλάκη, μετά τον καθαγιασμό των υδάτων στον Κεράτειο Κόλπο στο Φανάρι και συνέχισε:
«Στα ορθόδοξα δίπτυχα είναι πέμπτοι οι Ρώσοι, το Πατριαρχείο τους. Είναι αγνώμονες προς την Μητέρα Εκκλησία, η οποία τους έδωσε και τα φώτα του χριστιανισμού, τον πολιτισμό, το κυριλλικό αλφάβητο, την αυτοκεφαλία και την Πατριαρχική αξία» και πρόσθεσε με έκδηλη αγανάκτηση: «Όλα τα ξεχνούν και θέλουν να υποκαταστήσουν την Πρωτόθρονη Εκκλησία, την Μητέρα Εκκλησία τους. Φυσικά δεν θα τα καταφέρουν αλλά βλέπετε ότι διασπούν την ενότητα της Ορθοδοξίας».

«Άδικος, απρόκλητος και αδικαιολόγητος πόλεμος»

Ο κ.κ. Βαρθολομαίος έκανε αναφορά και στον πόλεμο στην Ουκρανία. Είπε χαρακτηριστικά ότι οι Ρώσοι ξεκίνησαν έναν άδικο, απρόκλητο και αδικαιολόγητο πόλεμο τον περασμένο Φεβρουάριο, ο οποίος σημείωσε, «έχει πολλά θύματα εκατέρωθεν. Λυπούμαστε για όλα τα παλικάρια που σκοτώνονται είτε είναι Ρώσοι είτε είναι Ουκρανοί». Εξέφρασε δε την ιδιαίτερη λύπη του για τις απώλειες του αμάχου πληθυσμού, τον θάνατο μικρών παιδιών, τονίζοντας ότι εχουν ήδη σκοτωθεί 500 παιδιά στην Ουκρανία.

Εξάλλου είναι γνωστό ότι η Ρωσία επιχειρεί μέσω της Ορθόδοξης Εκκλησίας να ελέγχει πληθυσμούς εκτός της επικράτειάς της εδώ και πολλά χρόνια. Το Πατριαρχείο της Ρωσίας επιλέγει να είναι σε σύγκρουση με το Οικουμενικό Πατριαρχείο, το οποίο τηρεί με ευλάβεια την εκκλησιαστική τάξη μεταξύ των Ορθοδόξων Πατριαρχείων και Αυτοκεφάλων Εκκλησιών.

Η τάση της Ρωσικής Εκκλησίας είχε διαφανεί από το 2016 στην Κρήτη

Μια σπό αυτές τις προσπάθειες της Ρωσικής εκκλησίας ήταν να ελέγξει την Εκκλησία της Ουκρανίας. Μια απόπειρα που έληξε με την υπογραφή του τόμου της αυτοκεφαλίας της Ουκρανικής Εκκλησίας από τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο το 2019.

Η τακτική αυτή της ρωσικής εκκλησίας είχε διαφανεί απροκάλυπτα στην Αγία και Μεγάλη Σύνοδο της Ορθοδόξου Εκκλησίας, που συνήλθε στην Κρήτη το 2016. Η Ρωσική Εκκλησία παρότι συμμετείχε στην προετοιμασία, απείχε από το μεγαλύτερο εκκλησιαστικό γεγονός του 21ου αιώνα. Ταυτόχρονα είχε παροτρύνει τότε και άλλες ορθόδοξες εκκλησίες να το πράξουν, προκειμένου να αμφισβητηθεί η πρωτόθρονη θέση του Οικουμενικού Πατριαρχείου.
 
 
ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΕΤΑΙ ΤΗΝ ΑΓΝΟΙΑ ΜΑΣ Ο ΤΕΤΡΑΠΕΡΑΤΟΣ.
 
 ΧΡΕΩΝΟΝΤΑΣ ΤΗΝ ΙΕΡΑΠΟΣΤΟΛΙΚΗ ΔΡΑΣΗ ΤΩΝ ΚΥΡΙΛΛΟΥ ΚΑΙ ΜΕΘΟΔΙΟΥ ΣΤΟ ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟ ΚΩΝ/ΠΟΛΕΩΣ ΟΤΑΝ ΕΙΧΕ ΗΔΗ ΞΕΚΙΝΗΣΕΙ Ο ΕΜΦΥΛΙΟΣ ΤΩΝ ΕΚΚΛΗΣΙΩΝ  ΤΗΣ ΡΩΜΗΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΒΥΖΑΝΤΙΟΥ ΜΕ ΤΗΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΣΗ ΤΗΣ ΓΛΩΣΣΑΣ ΤΗΣ Θ. ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ, ΣΤΟ ΜΕΣΟΝ ΜΙΑΣ ΜΕΤΑΒΑΤΙΚΗΣ ΠΟΡΕΙΑΣ ΠΡΟΣ ΤΟ ΣΧΙΣΜΑ. 
 
Η ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ ΤΗΣ ΡΩΣΙΑΣ ΟΦΕΙΛΕΤΑΙ ΣΤΟ ΑΓΙΟΝ ΟΡΟΣ ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ.
 
 ΤΟ ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟ ΗΤΑΝ ΠΑΝΤΟΤΕ ΠΗΓΗ ΑΙΡΕΣΕΩΝ ΟΠΩΣ ΚΑΙ ΣΗΜΕΡΑ.
 
Ο ΒΑΡΛΑΑΜ ΥΠΗΡΞΕ Ο ΕΠΙΣΗΜΟΣ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΟΣ ΤΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟΥ, Ο ΕΚΜΗΔΕΝΙΣΤΗΣ ΤΗΣ ΠΙΣΤΕΩΣ ΜΑΣ,  ΤΗΝ ΟΠΟΙΑ ΔΙΕΣΩΣΕ ΤΗΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΣΤΙΓΜΗ Ο ΑΓΙΟΣ  ΓΡΓΟΡΙΟΣ ΠΑΛΑΜΑΣ ΑΠΟ ΤΟ ΑΓΙΟΝ ΟΡΟΣ; 
 
ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΕΤΑΙ ΤΗΝ ΑΓΝΟΙΑ ΜΑΣ ΚΑΘΟΤΙ ΤΟ ΑΓΙΟΝ ΟΡΟΣ  ΜΕΧΡΙ ΣΤΙΓΜΗΣ ΜΕΤΕΩΡΙΖΕΤΑΙ ΩΣ ΠΡΟΣ ΤΟ ΔΟΓΜΑΤΙΚΟ ΤΟΥ ΧΡΕΟΣ!
 
ΜΗΤΕΡΑ ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΑΓΙΟΝ ΟΡΟΣ ΑΣΕΒΕΣΤΑΤΟΙ, ΤΟ ΠΕΡΙΒΟΛΙ ΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΑΣ, ΤΗΣ ΜΗΤΕΡΑΣ ΜΑΣ.

4 σχόλια:

  1. Ο Κύριλλος κι ο Μεθόδιος δεν έχουν σχέση με τον εκχριστιανισμό των Ρώσων, παιδιά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ο. Μέγας Φώτιος είναι ο αρχιτέκτονας του εκχριστιανισμού των Σλάβων. Πώς δεν έχει σχέση η Κωνσταντινούπολη. Τότε όμως ήμασταν αυτοκρατορία με σοβαρή πολιτική

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Επί μεγάλου Φωτίου και Μεθοδίου και Κυρίλλου εκχριστιανίστηκε η μεγάλη Μοραβία, που ήταν ένα κράτος πολύ μεγάλο, που κράτησε για λίγες δεκαετίες και περιελάμβανε όλους αυτούς που σήμερα λέμε Τσέχους, Σλοβάκους, Πολωνούς και λοιπούς. Οι Ρως του Κιέβου όμως (οι Ρώσοι δηλαδή) εκχριστιανίστηκαν μερικούς αιώνες αργότερα, επί Βασιλείου Β' στην Κωνσταντινούπολη και Βλαδισλαύου του μεγάλου στο Κίεβο. Εντάξει, ας μεταβάλω λίγο το αρχικό μου σχόλιο το χτεσινό, έχουν κάποια σχέση και ο Μεθόδιος και ο Κύριλλος με τον εκχριστιανισμό των Ρώσων διότι χρησιμοποιήθηκαν οι δικές τους μεταφράσεις, αλλά δεν έχουν άμεση ιστορική σχέση ως πρόσωπα. Πρόκειται για δύο ξεχωριστά γεγονότα, ο εκχριστιανισμός των Σλάβων και ο εκχριστιανισμός των Ρώσων, με λίγους αιώνες διαφορά μεταξύ τους. Οι Ρως του Κιέβου, εξάλλου, ήταν μισο-σλαβικός και μισο-νορδικός λαός. Ίσως νορδική άρχουσα τάξη επί σλαβικού πληθυσμού, κάτι τέτοιο. Βεβαίως και στα δύο γεγονότα ο ευαγγελισμός έγινε απ' την Κωνσταντινούπολη, ασφαλώς έχεις δίκιο σ' αυτό.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Βλαδιμήρου του μεγάλου, όχι Βλαδισλαύου. Διορθώνω τον εαυτό μου. Ο μεγάλος του αδερφός και προκάτοχος στο Κίεβο ήταν ο Σβιετοσλαύος, εξ' ου κι εγώ γλώσσεψα τη μπέρδα μου. Παρντόν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή