Κυριακή 15 Ιανουαρίου 2023

Ο άρτος και ο οίνος στο «μικροσκόπιο» της μεταπατερικής σχολής Βόλου.


Παπαθανασίου Αθανάσιος

Δεν είναι ούτε αδιανόητο, ούτε έκπτωση, ούτε παραχώρηση. Είναι το κανονικό!

Στην εισήγησή μου (συνέδριο της ΙΟΤΑ, Βόλος) επιχειρηματολόγησα, γιατί είναι λάθος να εισάγονται, για την τέλεση της θείας Ευχαριστίας, σταρένιο αλεύρι και κρασί αμπέλου σε κοινωνίες του Παγκόσμιου Νότου (του μέχρι πρότινος λεγόμενου Τρίτου Κόσμου) – δηλαδή σε κοινωνίες όπου αυτά τα υλικά είναι ουσιαστικά άγνωστα: ούτε παράγονται ούτε αποτελούν μέρος της διατροφής τους.

Αντίθετα (υποστήριξα) η θεία Ευχαριστία οφείλει να τελείται με υλικά τα οποία πηγάζουν από τη ζωή των ανθρώπων που τελούν την Ευχαριστία: υλικά που συνοψίζουν τους καρπούς της γης, την ανθρώπινη δημιουργικότητα και την κοινωνική πραγματικότητα.

Ο Χριστός τέλεσε την θεία Ευχαριστία στον Μυστικό Δείπνο με ψωμί και κρασί, όχι γιατί δεσμευόταν από την χημεία των συστατικών τους, αλλά απλούστατα διότι αυτά βρίσκονταν πάνω στο τραπέζι τους. Και βρίσκονταν, διότι ήδη αποτελούσαν έκφραση της ζωής των ανθρώπων εκεί.

Η ολισθηρότητα προς μια «χημική θεολογία» ή «μαγική θεολογία» ή «αποικιακή θεολογία», που αγνοεί την ανθρώπινη συνθήκη και προσπερνά τον ανυπόταχτο Θεό είναι πολύ πολύ μεγάλη…

Θ.Ν.Π. / 14-1-2023


Σχόλιο.

Πολύ φοβάμαι ότι εδώ ο ανυπόταχτος είναι ο άνθρωπος, ο οποίος ολισθαίνει προς μια «πονηρή θεολογία».

Η Θεία Ευχαριστία οφείλει να τελείται όπως την όρισε ο Ιησούς Χριστός, ο άρτος ο ζων και οι Ιεροί Κανόνες, και όχι όπως ορίζει ο εισηγητής με την κοσμική λογική του. Με την σημερινή τεχνολογία μια χαρά μπορούν να καλλιεργήσουν και οι χώρες του τρίτου κόσμου σιτάρι και άμπελο. Και αν σε κάποιες δυσκολεύονται, ιδού πεδίον δόξης λαμπρόν για τους πρωτοπόρους να βοηθήσουν να γίνει πραγματικότητα.

Κοινωνάμε Σώμα και Αίμα Χριστού. Δεν κοινωνάμε «τους καρπούς της γης, την ανθρώπινη δημιουργικότητα και την κοινωνική πραγματικότητα.» Αυτά δεν μας σώζουν. Κάνουμε αυτό που είπε ο Χριστός στον Μυστικό Δείπνο. Αν κάνουμε κάτι άλλο, βγάζουμε τον Χριστό από το Ευαγγέλιο. Αν κάνουμε κάτι άλλο στον άρτο και στον οίνο, θα ομοιάσουμε στην Εύα και στον Αδάμ που έφαγαν το μήλο. Τελεία. Παράγραφος.


πηγή

 

5 σχόλια:

  1. Άρτος =Σώμα Χριστού, Οινος=Αίμα Χριστού και μάλιστα αναστημένου !!!
    Ας αφήσουν τα παλαβά,τα νεο-θεολογικα και τα φανφαριστικα!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ὅταν χάσει ἕνας ἄνθρωπος τόν Φόβο Θεοῦ μπαίνει σ' ἕναν κατήφορο πού δέν ἔχει φρένο καί πλέον μπορεῖς νά ἀκούσεις ἀπ' αὐτόν ὁποιαδήποτε ἀνοησία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Περσινά ξινά σταφύλια. Ανακύκλωση αιρετικών δοξασιών. Αρτοτυρίτες. Πριν δύο χιλιάδες χρόνια. Δεν βαρεθήκατε να λέτε πάλι τα ίδια...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Φίλοι, μην ξεχνάτε παρακαλώ και την κατάλληλη μουσική υπόκρουση για να συνοδεύσει την εν λόγω εισήγηση στο συνέδριο του Βόλου, το β με κ.

    https://www.youtube.com/watch?v=HWAZjaH-iE0

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Όταν κάποιος μιλάει για το Ευαγγέλιο και λέει την λέξη "έτυχε" έχει αμφισβητήσει ήδη την θεία οικονομία. Ξέρουμε από την Πατερική θεολογία ότι στην ζωή του Χριστού και στα του Ευαγγελίου πράγματα, δεν υπάρχει "τύχη" αλλά θεία οικονομία. Διαβάστε αναλύσεις περικοπών από τον Χρυσόστομο ή τον Παλαμά ή όποιον άλλο μεγάλο Άγιο και θα λυθεί κάθε απορία για αυτό. Άρα ο εν λόγω κύριος έχει ήδη αφαιρέσει την θεία οικονομία από το Ευαγγέλιο. Αλλιώς είναι πιθανό να μην συμμετείχε στο εν λόγω συνέδριο, ούτε θα ταίριαζε με αυτό το συνάφι

    ΑπάντησηΔιαγραφή