Κυριακή 1 Ιανουαρίου 2023

Ιερό Κελί Αγίων Αρχαγγέλων Μονής Χιλανδαρίου 16ου αιώνα

Το Ιερό κελίον Αγίων Αρχαγγέλων Σαββαίων είναι ένα παλιό εγκαθίδρυμα το οποίο δεν γνωρίζουμε πότε χτίστηκε, αλλά είναι γνωστό ότι επί τουρκοκρατίας το 16ο αιώνα.

Τα κελιά στις Καρυές επί Τουρκοκρατίας που ήταν ανεξάρτητα επειδή προϋπήρχαν των Ιερών Μόνων και πλήρωναν φόρους στους Τούρκους, χρεοκόπησαν και τα αγόρασαν οι Ιερές Μονές.

Αυτό το κελί αγοράστηκε από την Σερβική Ιερά Μονή Χιλανδαρίου.

Ιερό Κελί Αγίων Αρχαγγέλων

Το κελί μας έχει μια ξεχωριστή ευλογία, διότι επί εκατοντάδες χρόνια κατοικείται διαδοχικά από πατέρες που φτάνουν τους 7 μοναχούς με σημαντική δραστηριότητα σε όλους τους τομείς της μοναχικής ζωής.


Ιερό Κελί Αγίων Αρχαγγέλων

Πιστεύουμε ότι με το έλεος του μεγάλου Θεού μας και της Υπεραγίας Μήτρος ημών, των Αγίων Αρχαγγέλων στους οποίους τιμάται ο ναός μας, των Αγίων Πατέρων μας Σάββα Σερβίας, και του Αγίου πατρός του, Συμεών του Χιλανδαρίνου, και του Αγίου Σάββα του Ηγιασμένου που είναι προστάτες μας, των Αγίων γερόντων μας, και της ιεράς Μονής μας, που πάντα μας συμπαραστέκεται στις ανάγκες μας, θα δύνηθούμε να βγάλουμε εις πέρας το δύσκολο έργο που έχουμε επωμισθεί για να αναπαύσουμε τους πατέρες μας που μας κληροδότησαν.

Ο Πνευματικό μας Αγώνας

Το ευλογημένο και Αγιασμένο αυτό Κελί αγωνιζόμαστε να αφήσει παρακαταθήκη στις επόμενες γενεές που θα αξιωθούν να έρθουν στο περιβόλι της Παναγίας, ώστε να ζήσουν καλεσμένοι όπως έγινε εμάς από τον Κύριο μας Ιησού Χριστό και την Παναγία μητέρα του που μας έχει παιδιά Της.

Πρόσφατα κοιμήθηκε ο τελευταίος γέροντας του κελιού. Ο Γέροντας Σάββας την ημέρα που η Ιερά Μονή μας γιόρταζε τον Άγιο Σάββα Σερβίας. Νιώθουμε ότι τον αγάπησε ο Άγιος Σάββας, διότι ο γέροντας ήταν αυστηρός στη μοναχική του ζωή, στα πνευματικά του καθήκοντα και ασκητικός όπως ο Άγιος Σάββας, και τον πήρε στη γιορτή του.

Γέροντας

Η συνοδεία  που έχει έλθει από την μονή  Φιλοθέου του γέροντος Εφραίμ της Αριζόνας συνεχίζει το πολλαπλό έργο του ιερού κελιού, που είναι να κρατά όσο μπορεί την παρακαταθήκη των Πατέρων του Αγίου όρους, την μοναχική και πνευματική ζωή, την ορθόδοξη πίστη συμμετέχοντας σε κάθε αγωνία και πρόβλημα των συνανθρώπων και προσευχόμενη για όλο τον κόσμο. 

Επίσης από το μοναστήρι τους έφεραν τις γνώσεις τους για την παραδοσιακή κατασκευή αγιορείτικων θυμιαμάτων μια και το εργάζονται πάρα πολλά χρόνια με πολύ πείρα και νέες μεθόδους ούτως ώστε το λιβάνι να μην καπνίζει και λασπιάζει επάνω στο κάρβουνο.

Παραγωγή Τροφίμων

Αμπέλια, ελαιοκαλλιέργεια, μελισσοκομία, κηραλοιφές, καστανιές και καρυδιές.

Επειδή η περιοχή του κελλιού είναι ομαλή εύκρατη, ανατολική μέσα στο δάσος, οι προηγούμενοι πατέρες είχαν αναπτύξει πολλές εργασίες με ελιές, αμπέλια, κήπους, οπωροφόρα δέντρα, καστανιές, καρυδιές, φουντουκιές, μελίσσια, ελαιοτριβείο, οινοποιείο, ρακοκάζανο, κ.α. διότι το κελί ανήκει στην κατηγορία των μεγάλων αγροτόσπιτων με μεγάλη αγροτική περιοχή.

 

για παραγγελίες των προϊόντων εδω 

 Οι δίδυμοι μοναχοί του Αγίου Όρους στο Ιερό Κελί των Αγίων Αρχαγγέλων

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου