Σάββατο 14 Μαΐου 2022

Η πλέον ατιμωτική υπόκλιση !

Μπορεί να είναι εικόνα 5 άτομα, άτομα που στέκονται και μνημείο
Η φωτογραφία είναι δυσεύρετη, ακόμα και στα βιβλία της Ιστορίας. Ίσως γιατί δείχνει ανάγλυφα την πλέον ατιμωτική και ταπεινωτική τελετή συγγνώμης «κυρίαρχου» κράτους.
Τις πρωινές ώρες της 16ης Ιανουαρίου 1917, μπροστά στις σκάλες του Ζαππείου, καταλαμβάνουν τη θέση τους 4 σημαιοφόροι με τις σημαίες των χωρών της εμπόλεμης Αντάντ (Γαλλία, Βρετανία, Ρωσία, Ιταλία). Ύστερα από λίγη ώρα πεζοπόρα τμήματα του Ελληνικού Στρατού της Φρουρά των Αθηνών παρελαύνουν μπροστά από το κτίριο του Ζαππείου. Οι σημαίες τους υποκλίνονται μπροστά στις ξένες μετά από απαίτηση των Μεγάλων (και «Προστάτιδων») Δυνάμεων. Ο πρίγκιπας Ανδρέας, αδελφός του γερμανόφιλου Βασιλιά Κωνσταντίνου Α΄, συμμετέχει κι αυτός απονέμοντας τιμητικό στρατιωτικό χαιρετισμό, ως επικεφαλής του Συντάγματος Ιππικού του οποίου ήταν Διοικητής.
Επρόκειτο για αδιανόητη τιμωρία ταπείνωσης για τη στάση της φιλοβασιλικής κυβέρνησης των Αθηνών στα λεγόμενα «Νοεμβριανά» (ή την «ενέδρα των Αθηνών», γαλλιστί “vepresgrecques”, όπως εντελώς αυθαίρετα τα είχαν χαρακτηρίσει οι Γάλλοι). Ήταν η τιμωρία για εκείνα τα θλιβερά και ασύλληπτα γεγονότα της Αθήνας τον Οκτώβριο του 1916 που στοίχισαν τη ζωή σε 90 ανθρώπους, Γάλλους, Άγγλους και Έλληνες.
Κι όλα αυτά σε μια χώρα γεμάτη με ξένους στρατούς, με τον εθνικό διχασμό στην κορύφωσή του, με δύο κυβερνήσεις, των Αθηνών και της Θεσσαλονίκης, κι έχοντας ήδη ακρωτηριαστεί χωρίς πόλεμο (παράδοση Αν. Μακεδονία στους Βούλγαρους) και αφήνοντας επαίσχυντα ένα σημαντικό τμήμα του στρατού της (Δ΄ Σώμα Στρατού) στο έλεος του Β΄ Ράιχ που το μετέφερε «αιχμάλωτο» ως το τέλος του πολέμου στο Γκαίρλιτς της Γερμανίας.
Σαν υπενθύμιση για τους «δεδομένους» από πεποίθηση!

 

Δεν υπάρχουν σχόλια: