Πέμπτη 6 Ιανουαρίου 2022

Τί σημαίνει το " η θάλασσα είδε και έφυγε , ο Ιορδάνης εστράφη εις τα οπίσω" ;

 Μπορεί να είναι εικαστικό


Στην πραγματικότητα είναι ένας πανηγυρικός στίχος από το βιβλίο των Ψαλμών και αναφέρεται πρώτον στην σωτηρία των Εβραίων στην Ερυθρά θάλασσα από τον Μωϋσή , δεύτερον στη θαυματουργική διάβαση του Ιορδάνη από τους ιερείς, φέροντας την Κιβωτό της Διαθήκης, και τον λαό του Ισραήλ, επί ηγεσίας Ιησού του Ναυή.
Ο Ιερός Χρυσόστομος μας γράφει ότι οι δύο πηγές του Ιορδάνη εικονίζουν το προπατορικό ζεύγος , τον Αδάμ και την Εύα, των οποίων τα ύδατα ενώνονται σε ένα ποτάμι , τον Ιορδάνη, ο οποίος εικονιζει την ανθρωπότητα. Αυτός ο Ιορδάνης τρέχει με ορμή για να καταλήξει στην Νεκρά Θάλασσα, η οποία είναι εικόνα και σύμβολο της νεκρωσης και του Άδου.
Ο Κύριος ομως με τον θάνατο και την Ανάσταση Του έστρεψε τον Ιορδάνη( την ανθρωπότητα) προς τα πίσω, προς την πηγή της ζωής , η οποία είναι ο νοητός Παράδεισος. Ανάσταση και Βαπτιση είναι ένα και αυτό σημείο της οικονομίας του Θεού.
Ο Ιορδάνης έγινε κατά τον ιερό Δαμασκηνό "υδατόστρωτος τάφος" του θανάτου τ.ε του διαβόλου, όπως κάποτε ετάφη στα νερά της θαλάσσης ο Φαραώ και η πανστρατιά του. Ενώ ο Άγιος Ρωμανος ο Μελωδός μας λέει ότι " η αλμυρά της αμαρτίας θάλασσα" είναι αυτή η οποία έφυγε και ο Ιορδάνης εστράφη οχι μόνο προς τα πίσω ,αλλα προς τα πάνω, προς τον Ουρανό την ποθητή και σωτήρια κατάληξη του ανθρώπου.
 
 Δεν υπάρχει διαθέσιμη περιγραφή για τη φωτογραφία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου