Παρασκευή 26 Νοεμβρίου 2021

Άγιος Σεραφείμ του Σάρωφ_Ο Θεός μας με πόση υπομονή ανέχεται τις αμαρτίες μας,κι όταν τιμωρεί με πόση αγάπη τιμωρεί!

Άγιος Σεραφείμ Σάρωφ_St. Seraphim of Sarov_ Преподобный Серафим Саровский_021948d8bb43e1orig


Όταν υπάρχει αγάπη στην καρδιά ο Θεός είναι μαζί μας.

Ο Κύριος μας συνιστά να «βαστάζουμε αλλήλων τα βάρη». Αυτός ο ίδιος μας δίνει την εντολή να αγαπάμε ο ένας τον άλλον, ώστε ενισχυμένοι απ’ αυτή την αγάπη, η «τεθλιμμένη» πορεία προς την ουράνια πατρίδα να μας φαίνεται πιο εύκολη. Θα πρέπει να συμπεριφέρεσαι με ευγένεια στον αδερφό σου, χωρίς να αφήνεις ούτε καν υποψία προσβολής. Όταν αποστρεφόμαστε έναν άνθρωπο ή τον προσβάλλουμε είναι σαν να αφήνουμε μια πέτρα στην καρδιά του. Αν ένας αδερφός έχει αμαρτήσει, κάλυψέ τον, συμβουλεύει ο Αγ. Ισαάκ ο Σύρος: «Ρίξε τον χιτώνα σου πάνω σ’ εκείνον που έχει αμαρτήσει και κάλυψέ τον».

Πρέπει η αγάπη για τον πλησίον μας να μην ξεπεράση τα όρια του μέτρου – «ως σεαυτόν» – και μας διασπάση απ’ την πρώτη και κύρια εντολή, δηλ. την αγάπη του Θεού.

Ο Θεός μας δείχνει την αγάπη του για το ανθρώπινο γένος όχι μόνο όταν κάνουμε το καλό, αλλά ακόμα και όταν Τον προσβάλλουμε ή τον δυσαρεστούμε. Με πόση υπομονή ανέχεται τις αμαρτίες μας!! Κι όταν τιμωρεί με πόση αγάπη τιμωρεί!!

Όποιος απέκτησε την τέλεια αγάπη για τον Θεό, ζει σ’ αυτή τη ζωή σαν να μην υπάρχει.
Είναι ξένος για τα γήινα και περιμένει ανυπόμονα τα αιώνια. Έχει αλλοιωθεί ολόκληρος από την αγάπη του Θεού και δεν δεσμεύεται από καμία άλλη αγάπη.

Όποιος αγαπά τον εαυτό του, δεν μπορεί να αγαπά τον Θεό. Όποιος χάριν της αγάπης του Θεού δεν αγαπά τον εαυτό του, εκείνος αγαπά τον Θεό.

***

 iconandlight

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου