Πέμπτη 24 Δεκεμβρίου 2020

Η ακολουθία των «Μεγάλων και Βασιλικών Ωρών»

 

Monaxos


«Μεγάλες Ώρες» ονομάζονται οι ακολουθίες των ωρών όπως τελούνται σε τρείς διακεκριμένες ημέρες του λειτουργικού έτους, συγκεκριμένα την Μεγάλη Παρασκευή, την παραμονή των Χριστουγέννων και την παραμονή των Θεοφανείων. Κατά βάση αποτελούν μία σταδιακή εξέλιξη των κανονικών ακολουθιών των ωρών των υπολοίπων ημερών του χρόνου, ωστόσο συγκρινόμενες με αυτές είναι μεγαλύτερες σε έκταση με εκλεκτό περιεχόμενο. Αυτό που τις διαφοροποιεί ιδιαίτερα είναι η προσθήκη τριών ιδιομέλων και τριών αναγνωσμάτων, της Προφητείας, του Αποστόλου και του Ευαγγελίου, τα οποία αναφέρονται στην επικείμενη εορτή.
Όσον αφορά τη εορτή των Χριστουγέννων και των Θεοφανείων, η ακολουθία των Μεγάλων Ωρών τελείται, όπως επικράτησε στην πράξη, την παραμονή το πρωί ως μέρος του συνόλου των ακολουθιών, Όρθρος – Ώρες – Εσπερινός και Θεία Λειτουργία του Μεγάλου Βασιλείου. Ωστόσο υπάρχει διαφοροποίηση όταν η εορτή είναι Κυριακή ή Δευτέρα και η παραμονή είναι αντίστοιχα Σάββατο ή Κυριακή. Τότε η τέλεση των ακολουθιών των Μεγάλων Ωρών κατά το Τυπικό της Εκκλησίας μεταφέρεται την Παρασκευή μετά τον Όρθρο χωρίς όμως την τέλεση Θείας Λειτουργίας.

Η ακολουθία των Μεγάλων Ωρών δίνει την αφορμή και την ευκαιρία στους πιστούς να μετέχουν στα εορταζόμενα αυτά σημαντικά γεγονότα της θείας Οικονομίας, της Σταύρωσης, της Γέννησης και της Βάπτισης. Η επιλογή συγκεκριμένων ψαλμών και βιβλικών αναγνωσμάτων στην κάθε γιορτή υπογραμμίζει ότι ο Χριστός είναι ο Σωτήρας που προφήτευσαν οι προφήτες, είναι η πραγμάτωση της υπόσχεσης του Θεού και η ενανθρώπιση του Υιού και Λόγου. Είναι η γέννηση, η βάπτιση και η σταύρωση του Χριστού για τη σωτηρία του ανθρώπου.

Οι ιερές ακολουθίες δεν είναι απλώς και μόνο μία ανάμνηση αυτών των γεγονότων, αλλά όταν συμμετέχουμε συνειδητά και με πίστη τότε βιώνουμε τα σπουδαία αυτά γεγονότα της θείας Οικονομίας.

πηγή

4 σχόλια:

  1. Ποιός  είσαι  εσύ  ρε ! που  θα απαγορεύσεις αυτό  που  ο  Θεός ίδρυσε ? " Ομοθυμαδόν επι  το αυτό " ίδρυσε ο  Θεός την  εκκλησία " την  ημέρα της Πεντηκοστής . Η  εκκλησία υποστασιάζεται στην  Σύναξη . Η  εκκλησιαστική ζωή συνίσταται στην Σύναξη . Η  εκκλησία στηρίζεται  στην  Παράδοσή της . Η  Παράδοση της εκκλησίας συνίσταται σε αυτό που ιδίαις χερσί παρέλαβε , σε αυτό που ιδίοις όμμασι είδε και  άκουσε απο  το  στόμα των Αποστόλων και  των σγίων . Η

    εκκλησία είναι αυτήκοος της αποστολικής διδαχής και  αυτόπτις της χάριτος των αγίων . Το  ορθόδοξο  βίωμα μεταφέρεται απο  στόμα σε στόμα , τα χαρίσματα του  Θεού ορώνται  μέ τα σαρκικά  μάτια στο  πρόσωπο  των αγίων . Η  εκκλησία ποθεί  τα πρόσωπα των αγίων και  των αδελφών  . Στην  Μίλητο οι  πιστοί επέπεσαν στον  τράχηλο  του αποστόλου  Παύλου  και  κατεφίλουν  αυτόν . Η  απαγόρευση της Συνάξεως αποστασιοποιεί τα πρόσωπα και διαλύει  την  έννοια της εκκλησίας . Η  κατήχηση της εκκλησίας και οι λόγοι των αγίων Πατέρων έγιναν  και  γίνονται ενώπιον ακροατηρίου . Ο  ιερός δεσμός της εκκλησίας  ίδρυσε την  κοινή ζωή των πρώτων χριστιανών . Δεν  μπορεί  νά υπάρξει  εκκλησία χωρίς την  Σύναξη , χωρίς την  κοινή Λατρεία . 



    Ο  θεσμός του μονήρους και  ησυχαστικού βίου δεν αναιρεί την  εκκλησία ως Σύναξη . Είναι  ένα έκτακτο χάρισμα σε ατομικό  επίπεδο γι  αυτό  είναι  προαιρετικό . Είναι  η  αριστεία της  εκκλησίας , η  οποια πηγάζει  απο  την Σύναξη της εκκλησίας και  υπηρετεί ένα ανώτερο  πνευματικό σκοπό , οπωσδήποτε όχι πολιτειακό . Κατα τον  ίδιο  τρόπο θα μπορούσε νά καταργηθεί  και ο γάμος , αφού υπάρχει ο  μοναχισμός . Ο  γάμος γεννά τους αναχωρητές σωματικά και η εκκλησία πνευματικά . Η εκ  του προχείρου  αναφερόμενη  αγία Μαρία η Αιγυπτία πηγαίνοντας πρός την εκκλησιαστική Σύναξη μετενόησε .



    Αντί άλλων Χριστουγεννιάτικων ευχών " Καλά Χριστούγεννα"  κ.τ.λ. ευχόμαστε όλοι  αυτοί οι  παποιοί , που έκλεισαν τις εκκλησίες , για νά καλύψουν τα ανομήματα των αντιχρίστων αθέων πολιτικών και  νά καλύψουν όλο τον μουσουλμανικό συρφετό , που  τους κατέστησαν συνδιαχειριστές και  εταίρους στά μείζονα της ζωής μας , τούς ευχόμαστε λοιπόν νά υποστούν  τα δέοντα .



    Σε αυτόν δε τον  παποιό , που ονόμασε την Θεία Λατρεία " εύφλεκτο υλικό " σαν  τα σπίρτα στα χέρια του μικρού παιδιού,  του ευχόμαστε νά αρπάξει  φωτιά και  νά λαμπαδιάσει η γενειάς του και  νά μήν  ξαναφυτρώσει , δηλαδή νά τον  ξυρίσει απο  παπά ο  ίδιος ο  Θεός ! Το  αναλίσκον πύρ του  Θεού νά κατακαύσει  τον  ίδιον και  τις δυσσεβείς βλασφημίες του .



    Δός αυτοίς κακά Κύριε !



    Σαββατογεννημένη δεν  είμαι ! Θα έπρεπε οι  ασεβείς νά φοβούνται την  παντοδυναμία του Θεού και  την  δικαία αγανάκτηση του λαού .

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ηρεμήστε...
      Χριστός ετέχθη!
      Αυτό ουδείς μπορεί να μας το στερήσει!

      Διαγραφή
  2. Μεγίστη η ευθύνη της Ιεραρχίας! Ο Ναός δεν κλείνει! Ο έως άρτι εργαζόμενος Θεός δεν τίθεται σε αργία! Η Βασιλεία των Ουρανών δεν μετατίθεται, δεν αναβάλλεται! Ιδού νυν καιρός ευπρόσδεκτος, ιδού νυν ημέρα σωτηρίας. Το σύνθημα "Covid-Jesus:1-0" στον Άγιο Βασίλειο οδ. Μετσόβου αποτυπώνει εναργώς το άθλιο μήνυμα που εξέπεμψε προ μηνών η κολοβωμένη Σύνοδος, ήτοι την εν τη πράξει άρνηση του Χριστού. Και επειδή ουχ ευρέθη Σύνοδος ορθοδοξούσα και ακραιφνής, η οποία κατ' επιταγήν του θείου θελήματος θα προχωρούσε σε καθαιρέσεις των αρνησιχρίστων, το έργο ανατίθεται απευθείας στον Θεό.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Χριστός γεννάται δοξάσατε ! Όσο πολεμούν οι αντίχριστοι την Πίστη μας , τόσο αυτή θα δυναμώνει και θα μας ενισχύει ! Όσο εμείς δεν αφήνουμε τον Χριστό, τόσο Αυτός θα μας φυλάει , γιατί Αυτός είναι ο Ποιμήν ο αληθινός , Αυτόν ακολουθούμε και κανένα "εκπρόσωπο" που βάζει την επιστήμη και τους "ειδικούς" μέσα στον Οίκο του Θεού .

    ΑπάντησηΔιαγραφή