Σάββατο 28 Μαρτίου 2020

Παναγία Σαραντασκαλιώτισσα

Η εικόνα ίσως περιέχει: φυτό, δέντρο, υπαίθριες δραστηριότητες και φύσηΗ Παναγία Σαραντασκαλιώτισσα είναι χτισμένη στην είσοδο ενός σπηλαίου, στους πρόποδες του βουνού Κέρκης.

Βρίσκεται στο νότιο τμήμα του νησιού, κοντά στον Μαραθόκαμπο και είναι αφιερωμένη στα Γενέθλια της Θεοτόκου. Σύμφωνα με την παράδοση, η σπηλιά στην οποία είναι χτισμένη αποτελεί την λεγόμενη Σπηλιά του Πυθαγόρα, στην οποία είχε βρεί καταφύγιο ο αρχαίος έλληνας μαθηματικός κυνηγημένος από τον τύραννο Πολυκράτη.

Πρόκειται για έναν μικρό ναό του 11ου αιώνα, στον οποίο σώζονται αξιόλογες τοιχογραφίες. Στο εσωτερικό της σπηλιάς υπάρχει βάραθρο και δεξαμενή με νερό.
https://www.isamos.gr/wp-content/uploads/2015/10/spileo_pythagora_16.jpg

Το μικρό ξωκλήσι σκαρφαλωμένο στον βραχώδη Κέρκη, αποτελεί μια ενδιαφέρουσα διαδρομή που προσελκύει πλήθος επισκεπτών κάθε χρόνο. Για να φτάσετε εκεί, θα πρέπει να ακολουθήσετε τα πέτρινα σκαλοπάτια που οδηγούν στην είσοδο του σπηλαίου.

Η εκκλησία της Παναγίας Σαραντασκαλιώτισσας  είναι αφιερωμένη στα Γενέθλια της Θεοτόκου.
 Επισκεφτήκαμε το σπήλαιο ανεβαίνοντας ευλαβικά τα 140 σκαλιά που οδηγούν στην “αετοφωλιά” . Στο τέλος της διαδρομής συναντήσαμε το δίδυμο σπήλαιο, αριστερά της Σαραντασκαλιώτισσας και δεξιά αυτό του Πυθαγόρα!



Σύμφωνα με την παράδοση, η σπηλιά στην οποία είναι χτισμένη είναι η Σπηλιά του Πυθαγόρα, στην οποία κρυβόταν ο αρχαίος Έλληνας μαθηματικός τον οποίο καταδίωκε ο τύραννος Πολυκράτης κατηγορώντας τον ότι προσπαθούσε να διαφθείρει τους νέους της Σάμου.
Μία άλλη εκδοχή της ιστορίας είναι ότι τη σπηλιά αυτή χρησιμοποιούσε ο Πυθαγόρας όποτε ήθελε να μείνει μόνος για να συλλογιστεί πάνω στα θέματα που τον απασχολούσαν, πριν φύγει για τον Κρότωνα της Σικελίας.
Αισθανθήκαμε δέος να βρεθούμε εκεί που ο μεγάλος Σάμιος Μαθηματικός κατέστρωνε τους πολύπλοκους συλλογισμούς του γύρω από τα Μαθηματικά, τη μουσική, τους ακέραιους αριθμούς και την αρμονία που τους συνδέουν..
Και σας διατυπώνουμε το κλασικό πρόβλημα που μας ήρθε στο μυαλό μας, με μια παραλλαγή κατάλληλη για την τοποθεσία που βρεθήκαμε




 Μαραθόκαμπος Σάμου Ο Κέρκης (1434 μ.), από γεωγραφική άποψη, είναι ένα ορεινό συγκρότημα που καταλαμβάνει το Δυτικό τμήμα της Σάμου. Κορυφή του είναι η Βίγλα και είναι η ψηλότερη του Αιγαίου μετά το Φεγγάρι της Σαμοθράκης. Ο Κέρκης με τους πανάρχαιους γοητευτικούς θρύλους των ναών, των σπηλαίων και των πολύπλοκων μονοπατιών. Πίσω από τη γρανιτένια του σιωπή, υπάρχει μια παράξενη και μυστηριώδης έλξη. Καταπληκτική χλωρίδα, βάραθρα και χαράδρες, ενδιαφέροντα σπήλαια, ιστορία και αγιότητα συνθέτουν την επιβλητική του μορφή. Περπατώντας τον ορεινό του όγκο, μπορεί κανείς να συναντήσει τα πιο σπάνια φυτά στους αρμούς των βράχων, να γαληνέψει στο κάλεσμα ενός σήμαντρου, να 'ξεδιψάσει' απ τις σταγόνες του σταλαγμίτη, να αισθανθεί τους διαλογισμούς του Πυθαγόρα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου