Τρίτη 18 Φεβρουαρίου 2020

ΠΡΩΤΟΦΑΝΗ ΓΕΓΟΝΟΤΑ ΕΙΣ ΤΗΝ ΚΑΛΑΜΑΡΙΑ...

ΟΙ ΛΑΪΚΟΙ ΧΕΙΡΟΤΟΝΟΥΝΤΕΣ ΣΤΗΝ ΚΑΛΑΜΑΡΙΑ!
 

Ο μητροπολίτης Καλαμαριάς Ιουστίνος τέλεσε, λέει η είδηση, την εις πρεσβύτερον χειροτονία του Αρχιδιακόνου του π. Αριστοτέλους Κωστοπούλου, στον Ι. Καθεδρικό Ναό Αγίου Νικολάου Καλαμαριάς. Την χειροτονία τέλεσε κατά τα εν Ελλάδι ισχύοντα, δηλαδή εμφάνισε τον χειροτονούμενο ενώπιον του λαού για το «Άξιος». Το «Άξιος» και η ένδυση των αμφίων γίνεται ενώπιον του λαού, πανηγυρικώ τω τρόπω … Στην συγκεκριμένη, όμως, χειροτονία είδαμε κάτι το απολύτως καινοφανές και απαράδεκτο. Σε μία φωτογραφία, η οποία δημοσιεύεται στο site της Μητροπόλεως, μία νέα κοπέλα – άραγε η πρεσβυτέρα; - κομίζει την ιερατική ζώνη για να την ενδυθεί ο νέος πρεσβύτερος. Και σε μία άλλη φωτογραφία ένας νεαρός λαϊκός, μαζί με κάποιον ρασοφορούντα, επίσης λαϊκό – δηλ. ντουέτο – δίνουν το φαιλόνιο στον χειροτονηθέντα, υψώνοντάς το, του μητροπολίτου μειδιώντος! Τα ιερά άμφια στις χειροτονίες δίνει μόνο ο Αρχιερεύς και κανείς άλλος! Σε όλα τα Τυπικά, αρχαία και νεώτερα, μόνον ο Επίσκοπος ενδύει τον χειροτονούμενο: «…ἐνδύει αὐτὸν… καὶ ζώννυσιν αὐτὸν… καὶ φορεῖ αὐτὸν τὸ φαιλόνιον… καὶ πάλιν λέγει ἐνεδύθη ὁ δοῦλος τοῦ Θεοῦ ὁ δεῖνα τὴν στολήν τῆς ἱερωσύνης…». 
 
 Ο Ιουστίνος εισάγοντας τους λαϊκούς στην διαδικασία της χειροτονίας, μάλλον διακωμωδεί το μυστήριο. Ας ελπίσουμε πως δεν θα επαναληφθεί μια τέτοια κραυγαλέα λειτουργική παρατυπία.

Σχόλιο: Παρακολουθούμε ενεοί διάφορα τον τελευταίο καιρό…
Εδώ όμως η φαιδρότητα δεν έχει όρια…
Για τον εν λόγω ιεράρχη τον οποίο γνωρίζω από 30τίας, θα αναφέρω ότι για τους υποψιασμένους  η όλη εξέλιξη κάθε άλλο παρά έκπληξη ήταν. Ως δικαιολογία βέβαια να αναφέρουμε ότι  στην Καλαμαριά γεννήθηκε ο γνωστός κωμικός Βασίλειος Τριανταφυλλίδης γνωστός κι ως Χάρρυ Κλυν, Θεός σχωρέσει τον…

Ιννοκέντιος

19 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Αχ βρέ τρελλογιάννη.Μας κολλάζεις.
Μαλλόν προκειτε για Lounge χειροτονία!!!
Πάντως εμπειρίκα από τούς παλαιούς ουδείς λαικός τολμούσε να αγγίξει τά Αμφια του Ιερεως.
Εχω δεί σε ιεροραφεία - οίκους μόδας πως χρησιμοποιούν τά υφάσματα κατά την παρασκευή Ιερατικής στολής ή καλυμάτων Αγιας τραπέζηης.Ευτελισμος και απαξίωση δυστυχώς λόγω αγνωσίας θέλω νά πιστεύω.
Αλλα μήν μας προκαλεί εντύπωση το γεγονός.Είναι και η γενικότερη στάση μας όπου επιτρέπει να εκτυλίσονται τέτοιες εικόνες οι οποίες μας εκθέτουν.
Ο ΠΟΛΥΤΕΚΝΟΣ

Ανώνυμος είπε...

Η εκκλησία έχει γίνει το θέατρο του καραγκιόζη ! Όπου βρούμε μία τρύπα , ένα ξαταφύγιο νά χώσουμε τό κεφάλι μας νά μήν βλέπουμε πώς αυτές οι ξεφτισμένες μαριονέτες κατάντησαν τον οίκο του Θεού . Αν βρείς έναν αδελφό , ένα παπά που αναπαύεσαι πιάσου γερά . Καταντήσαμε όπου δύο ή τρείς συνηθροισμένοι εις το εμόν όνομα εκεί ειμί εν μέσω αυτων . Μόνο έτσι θα μπορέσουμε νά πορευτούμε εις το όνομα της Αγίας Τριάδος !

Ανώνυμος είπε...

Ποντιακο ανεκδοτο

Γ. Ι. Α. είπε...

Ενός κακού προκειμένου μύρια έπονται ο Όπα θρησκεία κος οικουμενισμός έχει σαρώσει την Ελλάδα και θα αφήσει τα τυπικά της τέλεσης των μυστηρίων άθικτα

Ευαγ. Αγγελ. Πεχλιβανίδου είπε...

Πόσο εύκολα ρίχνουμε πέτρα δίχως να σκεφτούμε-Χριστιανοί όντες- την ιεροκατάκριση, την βιασύνη μας, την επιπολαιότητά μας. Για όλους εσάς που σχολιάζετε παραπάνω αναφέρομαι οι οποίοι νομίζετε ότι κάνετε οικοδομική κριτική;
Ήμουν παρούσα στην εν λόγω χειροτονία. Από τις λίγες φορές που συγκινήθηκα τόσο πολύ. Έτρεμε η φωνή του νέου πρεσβυτέρου και η φωνή του Σεβασμιωτάτου στις ομιλίες τους. Στο σημείο που αναφέρεσθε ο Σεβασμιώτατος Ιουστίνος(κι όχι ο Ιουστίνος όπως λέτε σεις ο πιο πάνω χριστιανός!!!!!!!!) αφού ο ίδιος του έβαλε τα άμφια προσευχόμενος, ως έχει η λειτουργική, και καλώντας το εκκλησίασμα να επαναλάβει "Άξιος" , κάλεσε και την πρεσβυτέρα και τα παιδάκια του τα μικρούλια ένα ένα και στο τέλος τους δύο φοιτητές(πέντε είπε αλλά απουσίαζαν οι άλλοι) με τους οποίους κάθε Παρασκευή πηγαίνουν στη λαχαναγορά στην άλλη άκρη της Θεσσαλονίκης και παίρνουν φρούτα και λαχανικά για τα συσσίτια της Μητρόπολης. Εσείς , κριτές, πότε ξυπνήσατε 4.00 Τα ξημερώματα για να βοηθήσετε συνανθρώπους; Κι αυτό φαντάζομαι έγινε σαν ένα Ευχαριστώ για όλους εκείνους που θα συμπορεύονται μαζί του σ' αυτόν τον δύσβατο δρόμο της ιερωσύνης ,γιατί χωρίς την συμπαράσταση της οικογένειας και των πιστών δύσκολα μπορεί να προσφέρει την ζωή του στο ιερό του καθήκον. Πιο πολύ απ' όλα λυπάμαι για εκείνους τους ψευτοχριστιανούς που είναι έτοιμοι να κατακρίνουν ανθρώπους που έχουν αφιερώσει την ψυχή τους και τη ζωή τους για όλους μας από αγάπη προς τον Κύριο και προς τους ανθρώπους. Σεις αναμάρτητοι γιατί βάλλετε τον λίθον έτσι απροβλημάτιστα;

ἐμπεσῶν εἰς λάκκον τις είπε...

Πολύ συγκίνηση
πεφτει σε κάποιες
μεταξωτές καρδιές.

Μήπως πρόκειται όμως
για την συγκίνηση
που συνδέεται
με την ηδυπάθεια
και την ψευδαισθηση
της σουπερκαλωσύνης μας;

Ευαγ. Αγγελ. Πεχλιβανίδου είπε...

Οι ειρωνικές απαντήσεις και η ανωνυμία δε συνάδουν με την αξιοπρέπεια και την ελεύθερη έκφραση και ούτε με την προώθηση του καλού...

Ανώνυμος είπε...

Κοπελια ας ασχοληθω να πω τις σκεψεις μου για ενα απ οσα γραφεις ,θαπρεπε να γνωριζεις την κατασταση που εικρατει στο δυαδικτιο ,η ανωυμια ειναι ενα μεγαλο προνωμιο οσων συμετεχουν .Φροντισε να μην ταυτιζεις την ζωη που ζεις την αληθινη με τον εικονικο κοσμο του ιντερνετ..σου θυμιζω η ψηφος σου οταν ψηφηζεις ειναι ιερη γιατι ειναι ανωνυμη! Δεν καταλαβαινετε ολοι σας οτι το ξεβρακωμα με προσωπικα στοιχοια στο ιντερνετ ειναι επιδιωξη νεοταξικη και μεγαλη ηλιθιοτητα;

Ανώνυμος είπε...

Τί λές βρέ κοππέλα μου.
Οταν η χειροτονία γίνεται ενα σωου μέ φωτογραφους να αποθνατίζουν καί να εισβάλουν εντός τού Ιερού καλπάζοντας σαν άλογα.
Οταν τά μυστήρια ευτελιζονται και γίνονται καλλιτεχνικές εκδηλώσεις μέ προβολές στρούμφ...δράκους...υπέρηρωωες και τα νυφικά προκαλλουν το εκκλησιαστικο φρόνημα και ταξη.
Οταν η Θεία λειτουργία αποθανατιζεται σε βίντεο και φωτό καί ανεβαίνει στο διαδύκτιο προβάλοντας τίς σκηνές σαν από ταινία Φινος φιλμ.
Οταν οι επίσκοποι καί οι ιεροίς ανέχονται αυτες τίς καταστάσεις και σιωπούν προκειμένου χάσουν τήν ''πελατεία'' τοτε θα μιλήσω θα ελέγξω και θα φωνάξω μέ αγάπη και ενδιαφέρον γιά την Ορθόδοξη Εκκλησία μου.
Μήπως από αυτά και αυτά δέν έχουμαι εξωκίλει καί ψαχνόμαστε γενικώτερα σε θέματα πίστεως δόγματος και παραδόσεων;;;
Κατακριση-Ιεροκατακριση είναι νά ασχολήσαι μέ την προσωπική ζωή τού συνανθρώπου σου από ζήλεια φθόνο μνησικακία....επειδή δέν έχεις τίποτα άλλο να κάνεις.
Ο ΠΟΛΥΤΕΚΝΟΣ

Ανώνυμος είπε...

Κύρια Πεχλιβανιδου...
αν τα γεγονότα είναι τόσο ειδυλλιακά όπως μας τα παρουσιάσατε...θα έπρεπε να περιοριστειται στην καταγραφή τους και μόνο.. γιατί τώρα κάνατε ακριβώς αυτό για το οποίο σταθήκατε επικριτικά απέναντι στους συνσχολιαστες σας...τους κρίνατε και τους ειρωνεύτηκατε...
Τα πράγματα είναι απλά...
Αν η χειροτονία έγινε κατά τη τάξη και τα παραδοσιακά πρότυπα της εκκλησίας..τότε δεν υπάρχει πρόβλημα..
Αν όμως επιχειρήθηκε διαφοροποίηση για οποιουσδήποτε λόγους τότε είναι ένα θεμα...
Αυτό όμως δεν έχει να κάνει με τη πνευματικότητα και τα έργα των Λαϊκών αλλά με την Ιεραρχία...
Με πολύ κατά Θεόν αγάπη...
Χρύσα

ἐμπεσῶν εἰς λάκκον τις είπε...

Όταν δεν είσαι
κράτος
εν κράτει

κάπως πρέπει
να φυλαχτείς
-φρόνιμος ως ο όφις
κι
ακέραιος ως η περιστερά-.

Ανώνυμος είπε...

Δεν ασχοληθήκαμε μέ τον ιερέα που δεν γνωρίζουμε . Τά καμώματα του Καλαμαριάς κατά καιρούς μας έχουν απασχολήσει . Μή μέ ρωτάς τά ποιά ! Δεν κρατώ δευτέρια . Στην αυλή του όμως συναυλίζεται ο αγιορείτης Χρυσόστομος . Βρήκαν χαζό παιδί νά του φουσκώσουν τα μυαλά .

Ανώνυμος είπε...

Μια απλή ερώτηση στην κ.Πεχλιβανίδου.
Ο μακαριστός Φλωρίνης Αυγουστίνος του οποίου
διάκονος ήταν ο νυν Νέας Κρήνης και Καλαμαριάς
Ιουστίνος τι θα έλεγε για τα διαδραματισθέντα;
Επίσης πως εξηγείτε την ανάρτηση του κ.Ανδριό-
πουλου στην ημιεπίσημη ιστοσελίδα του Οικουμενικού
Πατριαρχείου;Μήπως και οι εν τω Φαναρίω βάλλουν
λίθους έτσι απροβλημάτιστα;Κάθε δημόσια εκδήλωση
πρέπει να αντέχει και στην όποια κριτική προκαλεί.

Ιννοκέντιος

ΥΓ:Άξιος ο νέος ιερέας εν πάση περιπτώσει και
κακίες δεν κρατάμε...

Ευαγ. - Αγγελ. Πεχλιβανίδου είπε...

Και για τον Παναγιώτατο του Οικουμενικού Πατριαρχείου έχουν σύρει και συνεχίζουν τα εξ αμάξης. Τάχα το ίδιο δεν έκαναν και για τον Μακαριστό κ.κ. Αυγουστίνο (την μνήμη του οποίου σέβομαι και το αφιέρωμα που είχα αναρτήσειστα σαράντα του στην Diasporic Literature Είχε ξεπεράσει τις 3000 και πλέον αναγνώσεις). Δυστυχώς η διχόνοια και η κατακριτική εύκολη ετυμηγορίαείναι ίδιον της φυλής μας. Και στην τελική αν θέλετε να βοηθήσετε πέστε το στον ίδιο ή σε ανωτέρους του ή σε συνεργάτες για να του επισημάνουν και ίσως να έχετε κι εσείς κάποια εξήγηση από τους ειδήμονες. Εγώ απλά αναρωτιέμαι προς τι όλη αυτή η επίθεση. Ούτε την εκκλησία βοηθάτε ούτε εμάς ούτε τον εαυτό σας. Ιδιαίτερα τώρα που παραμονεύουν δεκάδες κοράκια στις γειτονιές της χώρας μας. Όλο αυτό μου φαίνεται ότι είναι "εκ του πονηρού" . Ξεχνάτε την προσεγγιτική αγάπη , την πατρική αγκαλιά, την συμπεριφορά που θα φέρει τους ανθρώπους πιο κοντά στο κέντρο του κύκλου. Χρειαζόμαστε καλούς λογισμούς όχι ένα δάχτυλο τεντωμένο απέναντι στην ΑΓΑΠΗ. Οι σοφές απλοϊκές γιαγιάδες μας μας έλεγαν "το κάθε προβατάκι από το ποδαράκι του κρέμεται " ΚΙ εσείς κι εγώ κι ο κόσμος κι οι ιερωμένοι.Απλά ΛΥΠΑΜΑΙ και έχω πεισθεί ότι μόνο κακό θέλετε να κάνετε στην ΕΚΚΛΗΣΙΑ μας.

ΤΡΕΛΟ-ΓΙΑΝΝΗΣ είπε...

Ευαγ. - Αγγελ. Πεχλιβανίδου είσαι αθεράπευτα αφελής για να μην σε χαρακτηρίσουμε «ευλαβώς βλαμμένη» ! Θα σου προτείναμε να συνεχίσεις να απασχόλησε με τα κουζινικά και τα γλυκά σου ,δεν τοχεις με τα θεολογικά …άντε να χαρείς …

Υ.σ.1_εχε σαν μπουσουλα πάντως οτιδήποτε εάν βλέπεις και ακούς να το βάζεις στο ζύγι όχι της «αγάπης» αλλά της αληθείας .Σου θυμίζουμε πως και οι καημένοι οι ομοφυλόφιλοι και όλοι οι αιρετοί για αγάπη μιλούν.
2_το πόσο βλαμμένο λογισμό έχεις φαίνεται απ ότι δεν μπορείς να ξεχωρίσεις τον πλανεμένο «παναγιότατο» απ τον γίγαντα Καντιώτη !

Ανώνυμος είπε...

Αν και περαστικός επιτρέψτε μου κάποιες παρατηρήσεις.

Οι μοντερνισμοί δεν έχουν θέση στην Ορθόδοξη Εκκλησία! ΤΕΛΕΙΑ ΚΑΙ ΠΑΥΛΑ!

Μην προσπαθούμε να δικαιολογήσουμε τα αδικαιολόγητα!

Έπειτα ο σεβασμιώτατος Φλωρίνης Αυγουστίνος ήταν αντίθετος και στην άσεμνη ενδυμασία (μίνι φούστα) και σε κάθε μοντερνισμό!

Η σεμνή χριστιανική ενδυμασία που πρέπει στις Χριστιανές γυναίκες είναι μακρυά φούστα και όχι μίνι φούστα που είναι απαράδεκτη ενδυμασία και για έξω, πόσο περισσότερο μέσα στον ιερό Ναό και πόσο ακόμα περισσότερο σε πρεσβυτέρες!

Αυτά όλα πρέπει κάθε μητροπολίτης να τα έχει "περάσει" στο ποίμνιο του.

Οι βλαμμένοι μοντέρνοι λογισμοί μόνο βλάβη φέρνουν στην Εκκλησία!

Φιλοπαραδοσιακός Ορθόδοξος

Ευαγ. - Αγγελ. Πεχλιβανίδου είπε...

Ευχαριστώ για την επίθεση, την εξακολουθητική αγένεια και την κακία . Ούτε "αφελής κοπελλιά" είμαι και ξέρω στη ζωή μου να συνδυάζω τα "κουζινικά" όπως λέτε με την δημιουργικότητα και την εργασία και την πράξη και να βλέπω και να λειτουργώ χωρίς παρωπίδες. Μακάρι να ήμουν " βλαμμένη και αφελής" για την εκκλησία μας, όμως αν ήμουν "κατα Χριστόν σαλή" δεν θα σας απαντούσα.Θα ήμουν ικανοποιημένη με τα "παράσημα" που θα μου δίνατε. Άλλωστε αντιλαμβάνομαι ότι δουλειά σας είναι να είστε ζιζάνια. Ελπίζω ο blogger να μην είναι ένας από τους παραπάνω διότι θεωρώ ότι έχει έναν αγρό καρποφόρο του καλού κι όχι των ζιζανίων.

Ανώνυμος είπε...

κουλαρισε μπουμπού ,καμιά επίθεση ,καμιά κακία ,καμιά αγένεια ...το μηχανάκι σου είναι άρρωστο και ότι και να του βάλεις λάθος πορίσματα θα βγάλεις .Εισαι και θύμα τώρα εε; για σοβαρέψου !

Ανώνυμος είπε...

Μην προκαλείτε την νοημοσύνη μας (κ) Πεχλιβανίδου !