Πέμπτη 22 Φεβρουαρίου 2018

Οι πειρατές στη Σουπιά, ο υπνώττων Άντρος και οι ψευδαισθήσεις

«Κάνουν καμιά μελέτη του άκρως επικίνδυνου σκηνικού; Σχεδιάζουν διαφορετικές αντιδράσεις σε διάφορα πιθανά σενάρια δράσης από την Άγκυρα; Χρησιμοποίησαν τις γνώσεις κάποιων ειδικών αναλυτών; Κατέστρωσαν κάποια πλάνα Α, Β και Γ, ώστε αν ο σουλτάνος επιχειρήσει το χειρότερο σενάριο, να υπάρχει έτοιμη αντίδραση; Ή μήπως υποτιμούν τόσο πολύ τις τουρκικές ιαχές; Στηρίζονται, απλώς, στη θεωρία ότι επειδή στις γεωτρήσεις εμπλέκονται ξένοι κολοσσοί είτε ο σουλτάνος δεν θα υλοποιήσει τις απειλές του είτε αν τις υλοποιήσει θα έχει να κάνει με τους ξένους;». Αυτά τα αγωνιώδη ερωτήματα απηύθυνε η στήλη στις 5-5-2017. Σε μια περίοδο κατά την οποία η τουρκική πλευρά εξαπέλυε μύδρους για το πρόγραμμα γεωτρήσεων. Σε μια περίοδο κατά την οποία η πολιτική ηγεσία του τόπου παρέπαιε στη νιρβάνα των εκλογών.

Οι εκλογές τελείωσαν.
 Οι τουρκικές απειλές υλοποιήθηκαν.
Η Κύπρος βρίσκεται αποκλεισμένη.
Το ενεργειακό πρόγραμμα παλεύει να αποφύγει το ναυάγιο στα πλοκάμια της «Σουπιάς».
Η κυριαρχία της Κυπριακής Δημοκρατίας κινδυνεύει να πνιγεί μέσα στα δικά της χωρικά ύδατα. Και η πολιτική ηγεσία αποδεικνύεται πως όχι μόνο σχέδιο Β’ ή Γ’ δεν διέθετε, αλλά ούτε καν σχέδιο Ά.
 Θα ήταν έκπληξη αν σ’ αυτή την περίπτωση λειτουργούσε σε άλλη βάση από τη συνήθη των ψευδαισθήσεων στην οποία παραμένει προσκολλημένη εδώ και πολλά χρόνια. Ψευδαίσθηση όταν κάποιοι πανηγύριζαν για την εκλογή Ερντογάν, θεωρώντας ότι θα ήταν ο «λυτρωτής» του Κυπριακού. Ψευδαίσθηση όταν το 2005 κάποιοι τον επισκέπτονταν στην Τουρκία και μας τον διαφήμιζαν σαν ένα «σύγχρονο ηγέτη που ξέρει τι λέει». Μόνο, που όσα έκτοτε λέει ο Σουλτάνος, δεν τα πίστεψαν ποτέ, πρωτίστως, οι ίδιοι. Νόμιζαν ότι μπλόφαρε. Γι’ αυτό και έκτοτε, ζουν στον κόσμο των ψευδαισθήσεων. Με βόλτες στη Λήδρας, ανεβάζοντας «Αντιγόνη» στη Σαλαμίνα, στέλνοντας τα γεωτρύπανα σε σέρβις που κράτησαν ένα χρόνο. Προσδοκώντας ότι έτσι θα εξευμένιζαν τον ψυχασθενή Σουλτάνο. Αποδεχόμενοι ντροπιαστικούς όρους περί ενωτικού δημοψηφίσματος. Οι ψευδαισθήσεις αποτελούν, δυστυχώς, τον μοναδικό καθοδηγητικό φάρο κάποιων ταγών αλλά και άλλων. Εκείνων, που πανηγύριζαν για την εκλογή του «καλού» Ακιντζί. Των ιδίων, που πανηγύριζαν για την νίκη του «καλού» Ερντογάν το 2015 και μας έστελναν σε ψυχίατρους λέγοντας μας, «τώρα ελπίζει η Κύπρος».
 Ακόμη και χθες. Μετά από την άκρως προκλητική στάση των πειρατών στη «Σουπιά». Μετά από τις απεχθείς δηλώσεις των εν τη νήσω μινιατούρων τους (Ακιντζί, Οζερσάι, Ναμί κ.α.), κάποιοι αδυνατούν να ξεφύγουν από τον κόσμο των ψευδαισθήσεων. Μόλις χθες, ο Άντρος Κυπριανού μας είπε ότι ο χρόνος τελειώνει, ο Μουσταφά Ακιντζί έχει ακόμα δύο χρόνια θητεία και θα τον διαδεχθούν πλέον πολιτικοί που δεν έζησαν με τους Ε/κ και κατά συνέπεια τα πράγματα θα είναι πολύ πιο δύσκολα απ’ ότι είναι τώρα. Αν δεν το συνειδητοποιήσουμε αυτό, πρόσθεσε, θα ξυπνήσουμε ένα πρωί και η διχοτόμηση θα είναι γεγονός.
Το μόνο σίγουρο, κύριε Κυπριανού, είναι ότι συνεχίζοντας να ακολουθούμε το μοναδικό τροπάριο που μάθατε να λέτε εδώ και 44 χρόνια, θα ξυπνήσουμε ένα πρωινό και θα βρούμε τα τουρκικά πλοία αγκυροβολημένα στο λιμάνι Λεμεσού. Η τουρκική πειρατεία, σε συνάρτηση με τους όρους που θέτουν οι Τ/κ κομπάρσοι, προσφέρουν την ευκαιρία να τεθεί στο τραπέζι η αναγκαιότητα αλλαγής πορείας. Μέχρι σήμερα μας έλεγαν ότι τρέμουν να επιδιώξουν άλλη από την πορεία 44 χρόνων, που με μαθηματική ακρίβεια αποκλείεται να φέρει λύση. Τουλάχιστον υποφερτή.
Χθες, ο Ναμί έθεσε όρους για επανέναρξη του διαλόγου. Να τεθεί σε νέα βάση, είπε. Αν υπό αυτές τις συνθήκες δεν τολμήσει η πολιτική ηγεσία να διεκδικήσει αλλαγή πορείας, πότε θα το πράξει; Αν υπό αυτές τις συνθήκες, που όλη η διεθνής κοινότητα αντικρίζει ένα κράτος πειρατή να απειλεί κάθε διεθνή νομιμότητα, δεν αποφασίσουν οι ταγοί μια πολιτική στη βάση των ψυχρών πραγματικοτήτων και όχι των φανταστικών υποθετικών σεναρίων, πότε θα το πράξουν; Έχουν τη δύναμη σήμερα στο συμβούλιο αρχηγών να αγγίξουν την ωμή αλήθεια; Ή θα αφήσουν το κυπριακό καράβι να συνεχίσει το ατέρμονο ταξίδι του, παρασυρμένο από ψευδαισθησιακές μελωδίες «σειρήνων», μέχρι που κάποια τεράστια σουπιά να το ρουφήξει στο σκοτεινό βυθό της;
Βεβαίως, εκείνο που προέχει είναι να βγει η Κυπριακή Δημοκρατία αλώβητη από την ρουφήχτρα της κρίσης, που προκαλούν οι πειρατές. Ας ελπίσουμε ότι δεν θα πρυτανεύσει και πάλι η λογική μιας προσπάθειας γονυπετώς εξευμενισμού του Σουλτάνου. Σύνεση, ψυχραιμία και νηφαλιότητα δεν συνεπάγονται νέα ταπείνωση, προσβολή και καταπάτηση της κρατικής αξιοπρέπειας…
Φιλελεύθερος

Δείτε επίσης και τον προφητικό λόγο:Μὴν φοβηθεῖτε τὸν Ἐρντογάν, προσευχηθεῖτε γιὰ τοὺς ἡγέτες μας…

Δεν υπάρχουν σχόλια: