Πέμπτη 20 Ιουλίου 2017

Τό Ιερόν Παντοκρατορινόν Κελίον ''Ἄξιον Εστίν'' ή του Άδειν, βρίσκεται στήν ησυχαστική περιοχή κοντά στίς Καρυές που ονομάζεται Καψάλα











Τό Ιερόν Παντοκρατορινόν Κελίον ''ξιον Εστίν'' ή του Άδειν, βρίσκεται στήν ησυχαστική περιοχή κοντά στίς Καρυές που ονομάζεται Καψάλα.


Τό Κελί είναι γνωστό από το σχετικό θαύμα με το1ν θεομητορικό ύμνο ΄΄Άξιον Εστίν΄΄ που έψαλλε ο αρχάγγελος Γαβριήλ το έτος 980 μπροστά από την εικόνα της Παναγίας.



Η εικόνα μεταφέρθηκε στον Ναό του Πρωτάτου όπου καί βρίσκεται μέχρι σήμερα. Τό Κελί είναι παναγιορείτικο προσκύνημα.
Σήμερα δύο νεαροί μοναχοί αναστηλώνουν το ιστορικότερο κελί του Αγίου Όρους.



Ένας 36χρονος πρώην παιδαγωγός από τη Μανωλάδα, ο πατέρας Φιλούμενος, και ένας 34χρονος πρώην νοσηλευτής από το Αγρίνιο, ο πατέρας Λουκιανός, που έφτασαν εκεί από ένα μικρό μοναστήρι, αυτό του Τιμίου Προδρόμου στη Λιβαδειά, εκάρησαν μοναχοί πριν από έναν χρόνο στην Ιερά Μονή Παντοκράτορος και με προτροπή του ηγούμενου Γαβριήλ μετοίκησαν στο ιστορικό κελί του Άξιον Εστί, το οποίο αναστηλώνουν, με βοήθεια ακόμη και μέσα από το Διαδίκτυο.
«Βρήκαμε εδώ το απάγκιο μας. Το σπίτι μας, το ησυχαστήριό μας. Με τη χάρη της Παναγίας και τη βοήθεια των πιστών και της Μονής Παντοκράτορος το φτιάχνουμε σιγά σιγά, με στόχο να γίνει κατοικήσιμο και φιλόξενο», λέει ο π. Φιλούμενος.


Με τη βοήθεια δύο δόκιμων μοναχών, καθάρισαν το παλιό μονοπάτι που για χρόνια δεν το χρησιμοποιούσε κανείς, ενώ με τα χέρια και με κουβάδες έβγαλαν τα νερά από τα θεμέλια και τα υπόγεια. Σοβάντισαν και έβαψαν δύο κελιά για να μπορούν να μένουν και έστησαν ένα σύστημα φωτοβολταϊκών για να μπορούν να έχουν ηλεκτρικό ρεύμα για τις στοιχειώδεις ανάγκες τους.




Σταδιακά οι χώροι καθαρίζονται, τα κουφώματα αλλάζουν, οι πόρτες γίνονται πιο ασφαλείς, οι τοίχοι βάφονται εσωτερικά και εξωτερικά, τα χόρτα απομακρύνονται από τις αυλές. Η εκκλησία που είναι αφιερωμένη στην Κοίμηση της Θεοτόκου φτιάχτηκε σχεδόν από την αρχή και όλες οι εικόνες συντηρήθηκαν.

Δεν υπάρχουν σχόλια: