Κυριακή 25 Ιουνίου 2017

Η Εκκλησία στη δίνη του διχασμού

Σχετική εικόνα 

Του Δημήτρη Ριζούλη



Ολα τα είχαμε, ξαφνικά μας προέκυψε και εκκλησιαστικός πόλεμος άνευ λόγου και αιτίας.
Ο Μητροπολίτης Αργολίδος Νεκτάριος αποφάσισε να επιτεθεί με βαριά υπονοούμενα στον Πειραιώς Σεραφέιμ και ακολούθησε κακός χαμός.
Επιστολές, απαντήσεις, βαριές κουβέντες και εμπλοκή τρίτων προσώπων. Εδώ ο κόσμος χάνεται και ορισμένοι παίζουν παιχνίδια εντυπώσεων.
Αντί να ασχοληθεί ο Αγιος Αργολίδος με το μάθημα των Θρησκευτικών που παραδίδεται στις ορέξεις των εθνομηδενιστών και των ψευτοεκσυγχρονιστών του υπουργείου Παιδείας, είχε... καημό να συνετίσει άλλον Μητροπολίτη -υποτίθεται- για το καλό των πιστών.
Αλήθεια, Αγιοι Αρχιερείς, τους πιστούς τούς ρωτάτε ποτέ; Μιλάτε μαζί τους; Εχετε ιδέα για τα πραγματικά προβλήματά τους ή ζείτε στον κόσμο σας;
Ο Αργολίδος, λοιπόν, άναψε τη φωτιά, αλλά δυστυχώς ο ίδιος είναι αυτός που συνεχίζει να τη συντηρεί. Επομένως η υπόθεση μοιάζει πολύ περίεργη...
Αρχικώς, ο κ. Νεκτάριος σε -υποτίθεται- εμπιστευτική επιστολή, που όμως διέρρευσε και την έμαθε όλος ο κόσμος, εγκάλεσε τον Πειραιώς για τη ρητορική του και τη στάση του σε μια σειρά από ζητήματα. Κυρίως τον κατηγόρησε ως ακραίο και οπισθοδρομικό, επειδή δεν αποδέχεται τις άλλες θρησκείες και κυρίως τους παπικούς.
Ο κ. Σεραφείμ, άλλο που δεν ήθελε, του απάντησε πολύ σκληρά με μακροσκελέστατη δική του επιστολή, στην οποία του αποδίδει εμπάθεια και σκοπιμότητα.
Στη συνέχεια τοποθετήθηκε και τρίτος Μητροπολίτης (εναντίον του κ. Νεκταρίου), ενώ η συγκεκριμένη κόντρα έγινε κεντρικό θέμα συζήτησης σε όλα τα εκκλησιαστικά πηγαδάκια.
Ο Μητροπολίτης Αργολίδος, αντί να καταλάβει το σφάλμα του και την πληγή που άνοιξε δίχως λόγο, επανήλθε με νεότερη δημόσια επιστολή, ρίχνοντας κι άλλο λάδι στη φωτιά.
Τον... χορό συνέχισε ο γ.γ. της ΠΕΘ Παναγιώτης Τσαγκάρης, ο οποίος με μια ηχηρή παρέμβαση επιτέθηκε κατά μέτωπο στον Αγιο Αργολίδος και έδωσε νέα διάσταση στην κόντρα.
Μεταξύ άλλων, ανέφερε: «Δεν είναι τυχαίο ότι, εκτός του Μητροπολίτη Αργολίδος, υπέρμαχοι των άκριτων αλλαγών στο μάθημα των Θρησκευτικών αλλά και εναντίον των μεθοδευμένα στοχοποιημένων “ζηλωτών” και του “ζηλωτισμού” είναι και εκείνοι που συνέταξαν τα νέα προγράμματα του μαθήματος των Θρησκευτικών. Να θυμηθούμε ότι οι συντάκτες των προγραμμάτων είναι θεολόγοι, που στην πλειονοψηφία τους ανήκουν στον σύλλογο “Καιρός”, του οποίου θερμός ομοϊδεάτης και υποστηρικτής είναι ο κ. Νεκτάριος». Και συμπλήρωσε τα εξής σκληρά λόγια: «Πιο σάπια, μαρξιστικού τύπου, νεο-σταλινική, νεο-ναζιστική, αντιχριστιανική θεολογία δεν νομίζουμε να έχει εκστομισθεί από επισκοπικά χείλη εδώ και δεκαετίες»!
Κάπως έτσι η σύγκρουση προσέλαβε χαρακτηριστικά αληθινού διχασμού! Ο,τι χειρότερο δηλαδή για την Εκκλησία αυτή την κρίσιμη εποχή.
Εύγε, κ. Νεκτάριε! Τι καταφέρατε τελικά; Να στρέψετε τον έναν ορθόδοξο εναντίον του άλλου;
Για κοιτάξτε γύρω σας, γιατί υπάρχουν φτώχεια, δυστυχία, αμορφωσιά, εθνικοί κίνδυνοι και απομάκρυνση του λαού από την Εκκλησία.
Γι' αυτά θα μιλήσετε κάποια στιγμή; Και κυρίως: Αγιε Αργολίδος, βρείτε τρόπο να σβήσετε τη φωτιά που ανάψατε.
Ολοι κάνουμε λάθη. Διαφορετικά η ευθύνη σας θα είναι τεράστια και θα σας ακολουθεί για χρόνια.
πηγή

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

δεν καταλαβαινουν,ζουν στην κοσμαρα τους