Κυριακή 25 Ιουνίου 2017

Φάτε πρώτα το γλυκό για ν’ αδυνατίσετε!

Το γλυκό πάντα είχε αρνητική φήμη όσων αφορά στο αδυνάτισμα. Τώρα όμως οι επιστήμονες απενοχοποιούν τα γλυκά εδέσματα που τόσο λαχταρούμε όλοι.Έρευνα που έκαναν επιστήμονες του Κολεγίου Ιμπέριαλ του Λονδίνου, και δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Journal of Clinical Investigation έδειξε πως αν φάμε το γλυκό στην αρχή του γεύματος, κι όχι μετά το φαγητό, βοηθάμε στον καλύτερο έλεγχο της όρεξης, άρα και στην απώλεια βάρους.
perierga.gr - Φάτε πρώτα το γλυκό για ν' αδυνατίσετε!
Οι ερευνητές εστίασαν την μελέτη τους στην γλυκόζης και ακολούθησαν την εξής αλληλουχία. Η γλυκόζη αποτελεί βασική πηγή ενέργειας για τον ανθρώπινο εγκέφαλο. Ο εγκέφαλος παράγει με τη σειρά του την πρωτεΐνη γλυκοκινάση, Η γλυκοκινάση που βοηθά τον οργανισμό να αντιλαμβάνεται πόση γλυκόζη έχει καταναλώσει. Με άλλα λόγια, αν έχουμε πάρει λίγη γλυκόζη πριν το φαγητό, δεν μπορούμε να καταλάβουμε το ίδιο εύκολα πόσο έχουμε χορτάσει κι έτσι ζητάμε περισσότερη τροφή.
Για να βγάλουν αυτά τα συμπεράσματα, οι επιστήμονες έκαναν πειράματα σε ποντίκια. Έδωσαν λοιπόν στα πειραματόζωα την επιλογή, είτε να φάνε ότι συνήθως ή να πιουν νερό με ζάχαρη. Τα ποντίκια αρχικά προτίμησαν το φαγητό τους. Όταν όμως οι ερευνητές αύξησαν την ποσότητα της γλυκοκινάσης στον εγκέφαλο των τρωκτικών, η προτίμησή τους άλλαξε και προτίμησαν το ζαχαρόνερο.
Στη συνέχεια έκαναν κι ένα δεύτερο πείραμα. Τα άφησαν νηστικά για 24 ώρες και διαπίστωσαν πως είχαν αυξημένη γλυκοκινάση στον εγκέφαλό τους. Τα επίπεδα της δραστηριότητας της γλυκοκινάσης, όπως είπαν, εξηγούν γιατί ορισμένοι άνθρωποι έχουν μια φυσική προτίμηση προς τα γλυκά. Αυτό που πρέπει να θυμάστε εσείς είναι πως αν φάτε το γλυκό πριν το φαγητό ο εγκέφαλος σας θα χρειαστεί λιγότερο χρόνο για να σας πει πως χορτάσατε, άρα θα φάτε και λιγότερο.
πηγή

3 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Λοιπόν όποιος θέλει να μην πεινάει και να παραμείνει (όσο εξαρτάται από αυτόν) υγιής, αλλά και αδύνατος, να μην τρώει το πρωί οτιδήποτε αφήνει γλυκόζη όπως ψωμί, φρούτα κτλ..
Το πρωί μπορούμε να πιούμε ένα καφέ χωρίς ζάχαρη με λίγο ή καθόλου γάλα και γύρω στις 10-11 να φάμε πρωτεϊνες όπως αυγά με λίγο τυρί και καπνιστή γαλοπούλα , (αν είναι νηστεία, μπορούμε να φάμε λίγους ξηρούς καρπούς και ένα φρούτο χαμηλού γλυκαιμικού δείκτη όπως το μήλο).
Το μεσημέρι πολλά λαχανικά με λίγο λάδι και πρωτεϊνες όπως κρέας ψάρι ή όσπρια (σε συνδυασμό με λίγη φέτα δημιουργούνται από τη σύνθεση των διαφορετικών αμινοξέων τα ανώτερα μόρια των ζωικών πρωτεϊνών, αν είναι νηστεία μη φάτε τυρί αλλά λίγο μαύρο ψωμί ή ρύζι, κάνει και αυτό παραπλήσιο συνδυασμό). Το απόγευμα μπορούμε να φάμε φρούτα, ακόμα και ένα παγωτό ή ένα ελαφρύ γλυκό, και το βράδυ γιαούρτι ή γάλα με corn-flakes ή ένα τόστ ή κάτι άλλο ελαφρύ.
Αυτή η σειρά είναι η πιο σωστή για να μην πεινάμε καθόλου και να έχουμε ενέργεια όλη μέρα ώστε να κάνουμε τις δουλειές μας, να κάνουμε και άλλα πράγματα, περπάτημα, έντονο μπάνιο στη θάλασσα, και να παραμένουμε αδύνατοι και το κυριότερο να διατηρούμε το μικρό ή μεγάλο (για τους άντρες) μυϊκό σύστημα, χωρίς να έχουμε λίπος.
Αν αρχίσουμε απ΄το πρωί τους υδατάνθρακες και ειδικά τα πολλά φρούτα ή ακόμα χειρότερα τα λεγόμενα "junk food" όπως ντόνατς κ.α. που έχουν άσπρο αλεύρι και ζάχαρη, δημιουργείται ένας "σεισμός" μέσα στο σώμα γιατί απελευθερώνεται απότομα μεγάλη ποσότητα γλυκόζης στο αίμα, και τότε το πάγκρεας αναγκάζεται να εκκρίνει μεγάλη ποσότητα ινσουλίνης ώστε να την απομακρύνει για να μην πάθουμε ζημιά (μπορεί ακόμα και να τυφλωθούμε).
Τότε η γλυκόζη μετατρέπεται άμεσα σε λίπος και αποθηκεύεται. Και επειδή πέφτει απότομα παθαίνουμε υπογλυκαιμία και μας πιάνει ξαφνικά μεγάλη πείνα.
Αυτό είναι πιο έντονο όσο πιο απλοί είναι οι υδατάνθρακες. Η χειρότερη είναι η ζάχαρη μετά είναι το άσπρο αλεύρι όπως και κάποια φρούτα όπως οι μπανάνες τα σύκα και τα σταφύλια. Γενικά ότι απαγορεύεται στους διαβητικούς.
Όλη αυτή η κατάσταση της μη ισογλυκαιμικής διατροφής (διαβάστε στο ίντερνετ σχετικά με αυτή), λόγω λάθος τροφών ΑΛΛΑ και λόγω λάθος σειράς κατά την διάρκεια της ημέρας, αν επαναλαμβάνεται για χρόνια εκτός από την κόπωση την κακή διάθεση και τον πονοκέφαλο οδηγεί σε μόνιμη (πραγματική ή φανταστική) πείνα, σε παχυσαρκία και σε προβλήματα υγείας όπως το ζάχαρο (ο διαβήτης τύπου Α ή Β).

Ανώνυμος είπε...

Ο οργανισμός εκκρίνει δύο βασικές ορμόνες. Την ινσουλίνη και την γλυκαγόνη. Η ινσουλίνη παράγεται μετά την απότομη απελευθέρωση της γλυκόζης από τους απλούς (κακούς υδατάνθρακες) και είναι υπεύθυνη για το άνοιγμα των λιποκυττάρων και το γέμισμα με λίπος.
Η γλυκαγόνη παράγεται από την κατανάλωση πρωτεϊνών και κάνει ακριβώς το αντίθετο. Δίνει εντολή στον εγκέφαλο να κάψει το λίπος και έτσι αδυνατίζουμε, έχοντας παράλληλα διαρκώς ενέργεια για να "τρέχουμε" στην καθημερινότητά μας.
Η θεωρία των θερμίδων είναι ξεπερασμένη.Οι θερμίδες είναι λίγο υποκειμενικές. Όταν έκαναν τη μέτρηση έκαιγαν την τροφή και μετρούσαν πόσο ανεβαίνει η θερμοκρασία του νερού λόγω της καύσης.
Όμως αυτό σε κάποιες τροφές δεν ισχύει. Π.χ. μια φέτα άσπρο ψωμί και μία μαύρο όταν καούν αποδίδουν στον καυστήρα την ίδια ποσότητα θερμότητας όμως στο σώμα η μισή ποσότητα του μαύρου ψωμιού είναι φυτικές ίνες που παραμένουν άπεπτες και αποβάλλονται συμπαρασύροντας μάλιστα ένα μέρος του λίπους.
Εξάλλου όταν μειώνονται πολύ οι θερμίδες της διατροφής μας πέφτει και ο μεταβολισμός, και έτσι δεν αδυνατίζουμε, χαλάει και το δέρμα μας και η υγεία μας.
Το αδυνάτισμα και γενικότερα η ισορροπία και η έλλειψη πείνας, είναι θέμα ενδοκρινολογίας.
Οι σωστές τροφές με τη σωστή σειρά μπορούν να μας βοηθήσουν πολύ σε αυτό.
Βέβαια ο άνθρωπος δεν είναι μόνο σώμα ούτε "είμαστε ότι τρώμε".
Από μια μεγάλη στενοχώρια ακούμε ότι κάποιος ανέβασε ζάχαρο ή "άσπρισαν τα μαλλιά του". Άρα προηγείται η καλή κατάσταση της ψυχής μας.
Τα υπόλοιπα που είπαμε είναι κάποιες απλές καλές συνήθειες (χωρίς να μας γίνονται ¨βραχνάς") ώστε να μπορούμε εκτός των άλλων να αντιμετωπίζουμε και τον αγώνα της καθημερινότητας.

Ανώνυμος είπε...

Να συμπληρώσω κάτι στα προηγούμενα. Από ποσότητες φάτε όσο θέλετε μέχρι να χορτάσετε, αρκεί να προσέξετε το είδος των τροφών και τη σειρά. Τις πρώτες μέρες μέχρι να ισορροπήσει η κατάσταση και η γραμμή της γλυκόζης από τεθλασμένη (με αυξομείωση) να γίνει σχετικά σταθερή θα τρώτε πολύ. Μετά επειδή δεν θα πεινάτε (και λόγω της δραστηριότητας και ενέργειας), θα ελαττώνεται από μόνη της η ποσότητα και θα τρώτε περίπου 1200 θερμίδες χωρίς καθόλου στέρηση και πείνα.