Σάββατο 22 Απριλίου 2017

Εχει για σκεπή τον... Θεό

Κατάνυξη στην ανοιχτή εκκλησία της Λήμνου Παναγία Κακαβιώτισσα, που είναι σημείο αναφοράς από το 1305
Ψ ηλά σε μια βουνοπλαγιά της Λήμνου, κυριολεκτικά ανάμεσα στον ουρανό και στη γη, βρίσκεται ένας από τους πιο εντυπωσιακούς ναούς σε όλο τον κόσμο. Μπορεί να μην είναι μεγαλειώδης σε μέγεθος, όπως οι καθεδρικοί ναοί της Δύσης και της Ανατολής, αλλά είναι υποβλητικός, ενώ το πιο εντυπωσιακό του στοιχείο είναι η έλλειψη στέγης.

Πρόκειται για το ξωκλήσι της Παναγίας της Κακαβιώτισσας, στο βουνό Κάκαβο, τη μοναδική εκκλησία χωρίς σκεπή σε όλο τον κόσμο. Το μικρό εκκλησάκι χτίστηκε σε μια φυσική εσοχή βράχου, που λειτουργεί ως σκίαστρο του ναού. Το εκκλησάκι βρίσκεται στην περιοχή του Θάνους, τέσσερα χιλιόμετρα από τη Μύρινα.

Το ξωκλήσι λειτουργεί, κατά παράδοση, κάθε Τρίτη του Πάσχα. Ετσι και φέτος εκατοντάδες πιστοί ανηφόρισαν το φιδογυριστό μονοπάτι που οδηγεί στον εντυπωσιακό ναΐσκο για να ακούσουν τη θεία λειτουργία, την οποία τέλεσε ο π. Ηλίας Λασπατζάκης. Στη θεία λειτουργία παρέστη και η περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου Χριστιάνα Καλογήρου, που κατάγεται από το όμορφο νησί της Λήμνου.


Η Παναγία η Κακαβιώτισσα είναι ένα από τα πολλά παλαιά αγιορείτικα μετόχια της Λήμνου, γνωστό από το 1305. Μοναχοί εγκαταστάθηκαν στη σπηλιά για να προστατευτούν από τις επιδρομές των Τούρκων και έχτισαν τον ναΐσκο. Κατά την παράδοση, ο τελευταίος ασκητής προτού πάει στο Αγιο Ορος βρήκε έναν Λημνιό από την οικογένεια Μουμτζή, από τον Κοντιά, που είχε τη μάντρα του εκεί κοντά και του εμπιστεύτηκε την εικόνα της Παναγίας, το «ρόδον το αμάραντον». Ο μοναχός ζήτησε από τον βοσκό να ανεβάζει την εικόνα στον ναό κάθε Λαμπροτρίτη για να λειτουργείται.

πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια: