Πέμπτη 7 Σεπτεμβρίου 2023

Άγιος Νικόλαος Βελιμίροβιτς _Σήμερα γεννήθηκε η Πάντων Χαρά, η Χώρα του Αχωρήτου, η Ωραία Πύλη, δια μέσω της οποίας ο Βασιλεύς των Ουρανών επεθύμησε να εισέλθει στον κόσμο…


Στίχοι.
Πάσας αληθώς, Άννα, νικάς μητέρας,
Μήτηρ έως αν ση γένηται θυγάτηρ.
Εξάγαγε προς φως θεομήτορα ογδόη Άννα.

Ύμνος
στο Γενέθλιο της Υπεραγίας Θεοτόκου
Αγίου Νικολάου Βελιμίροβιτς

Γενέσιον της Θεοτόκου_Nativity of the Theotokos_ Рождество Пресвятой Богородицы_65547756 

Ω Παρθένε, περιπόθητη και πολυαναμενόμενη,
ο καρπός αθρόων δακρύων ικεσίας προς τον Κύριο!
Ναός του Παναγίου Πνεύματος θα καταστείς,
και θα κληθείς Μητέρα του Αιωνίου Λόγου.

«Η Άφλεκτος Βάτος» ονομάστηκες,
ότι εντός σου θα δεχθείς το Θεϊκό Πυρ:
Φλεγόμενη αλλά μη κατακαιόμενη,
θα γεννήσεις τον Χρυσό Καρπό
και θα τον προσφέρεις σε όλον τον κόσμο.

Θεοφόρος θα γίνεις
η φέρουσα τον Φέροντα τους ουρανούς,
τον υπό των ουρανίων δυνάμεων δοξαζόμενο Θεό!
Το θαύμα των θαυμάτων εν σοι θα συντελεσθεί,
τον ουρανό για να φέρεις εντός σου,
η «χώρα του Αχωρήτου» θα γίνεις και
η «Πλατυτέρα των ουρανών!»

Ω Παρθένε, πάντων πολυτίμων λίθων η Πολυτιμοτέρα,
Σύ είσαι η πηγή της σωτηρίας του γένους των ανθρώπων!
Γι’ αυτό σύμπας ο κόσμος σε δοξάζει,
λευκή περιστερά, Πανάχραντη Υπεραγία Θεοτόκε!

Ο Βασιλεύς των Ουρανών επιθυμεί να εισέλθει στον κόσμο,
και να διέλθει δια σου, ω Ωραία Πύλη!

Παναγία Παρθένε, όταν γίνεις γυναίκα,
θα γεννήσεις τον Χριστό υπέρ ημών!
Από το πανάφθορο σώμα σου,
θα λάμψει ο Ήλιος της Δικαιοσύνης!

 
Άγιος Νικόλαος Βελιμίροβιτς, «Ο Πρόλογος της Αχρίδος», – Σεπτέμβριος: Βίοι Αγίων, ύμνοι, στοχασμοί και ομιλίες για κάθε ημέρα του χρόνου, Εκδόσεις ΆΘως.

Άγιος Παΐσιος Αγιορείτης_Η γέννησίς σου Θεοτόκε, χαράν εμήνυσε πάση τη οικουμένη… Η Παναγία έφερε στον κόσμο την παραδεισένια χαρά. 

 

–Η Παναγία, όποτε έχουµε ανάγκη, απαντά αµέσως στην προσευχή µας• όποτε δεν έχουµε, µας αφήνει, για να αποκτήσουµε λίγη παλληκαριά.

Ο,τι καλό κι αν βρη ο άνθρωπος να πει για την Παναγία, δεν θα μπορέσει να εκφράσει το μεγαλείο Της. Η Παναγία ένωσε πάλι τον κρίκο και έφερε στον κόσμο την παραδεισένια χαρά. Μας συνέδεσε με τον Θεό, αφού ο Χριστός είναι Θεάνθρωπος.

***

Παναγία Σεϊντανάγια_Theotokos Seidanagia, Syria-23333 

Ο ταπεινός έχει όλα τα πνευματικά αρώματα: απλότητα, πραότητα, αγάπη χωρίς όρια, καλωσύνη, ανεξικακία, θυσία, υπακοή κ.λπ. Επειδή έχει την πνευματική φτώχεια, έχει και όλον τον πνευματικό πλούτο. Είναι επίσης και ευλαβής και σιωπηλός, γι’ αυτό συγγενεύει και με την Κεχαριτωμένη Θεοτόκο Μαρία, η οποία είχε μεγάλη ταπείνωση. Ενώ είχε μέσα της ολόκληρο τον Θεό σαρκωμένο, δεν μίλησε καθόλου, μέχρι που μίλησε ο Χριστός στα τριάντα Του χρόνια. Στον ασπασμό του Αγγέλου είπε: «Ιδού η δούλη Κυρίου· γένοιτό μοι κατά το ρήμά σου» . Δεν είπε: «Εγώ θα γίνω μητέρα του Υιού του Θεού».
Η Παναγία, για την ταπείνωσή της, κατέχει τα δευτερεία της Αγίας Τριάδος. «Χαίροις μετά Θεόν η Θεός, τα δευτερεία της Τριάδος η έχουσα», λέει ο Άγιος Ανδρέας Κρήτης. Να είναι δούλη, να είναι και Νύμφη του Θεού! Να είναι παρθένος, να είναι και μητέρα! Να είναι πλάσμα του Θεού, να είναι και Μητέρα του Πλάστου! Αυτά είναι τα μεγάλα μυστήρια, τα παράξενα, που δεν εξηγούνται, αλλά μόνο βιώνονται!..

Όλα από το ταπεινό φρόνημα εξαρτώνται. Όταν υπάρχη στον άνθρωπο ταπεινό φρόνημα, τότε φυσιολογικά ανταμώνει η γη με τον Ουρανό. Οι άνθρωποι με την ταπείνωση βρήκαν το κουμπί· το πατούν και ανεβαίνουν στον «Τρίτο Ουρανό» με το πνευματικό ασανσέρ της αγάπης. Και ακούς μερικούς να λένε: «Και γιατί ο Θεός θέλει να ταπεινωθούμε;». Ακούς κουβέντα; Μά, αν δεν ταπεινωθή ο άνθρωπος, δεν χωράει στον Παράδεισο, αλλά και σ᾿ αυτήν την ζωή δεν έχει ανάπαυση. Τί είπε ο Χριστός; «Μάθετε απ᾿ εμού ότι πράός ειμι και ταπεινός τη καρδία και ευρήσετε ανάπαυσιν ταις ψυχαίς υμών» … Όσο ανεβάζει πνευματικά την ψυχή ένας πολύ ταπεινός λογισμός που θα φέρη για μια στιγμή ο άνθρωπος, δεν την ανεβάζουν χρόνια ολόκληρα αγώνες υπερφυσικοί. (Από το βιβλίο: Αγίου Παϊσίου Αγιορείτου-Πάθη και Αρετές. Λόγοι Ε΄ )

***

Γέροντα, και το όνοµα της Παναγίας έχει δύναµη πνευµατική, όπως το όνοµα του Χριστού;

Ναι. Όποιος έχει πολλή ευλάβεια στην Παναγία, ακούει το όνοµα Της και αλλοιώνεται. Ή, αν το βρη κάπου γραµµένο, το ασπάζεται µε ευλάβεια και σκιρτάει η καρδιά του. Μπορεί να κάνη ολόκληρη Ακολουθία µε έναν συνεχή ασπασµό στο όνοµα της Παναγίας. Και όταν προσκυνά την εικόνα Της, δεν έχει την αίσθηση ότι είναι εικόνα, αλλά ότι είναι η ίδια η Παναγία, και πέφτει κάτω λειωµένος, διαλυµένος από την αγάπη Της.

***

Εγώ µερικές φορές εκεί στο Καλύβι, όταν θέλω να προσευχηθώ στην Παναγία, σκέφτοµαι: «πως να πάω µε άδεια χέρια να την παρακαλέσω;». Κόβω λίγα αγριολούλουδα, τα πηγαίνω στην εικόνα Της και λέω: «Παναγία µου, πάρε αυτά τα λουλούδια από το Περιβόλι Σου». Πριν πάω στο Άγιον Όρος, άκουγα να λένε ότι είναι «το Περιβόλι της Παναγίας» και περίµενα να δω λουλούδια, δένδρα οπωροφόρα κ.λπ. Όταν πήγα και είδα άγριες καστανιές, κουµαριές, κατάλαβα ότι είναι πνευµατικό το Περιβόλι της Παναγίας. Αργότερα ένιωσα µέσα σε αυτό και την παρουσία Της.

***

Διήγηση π. Μεθοδίου, από την Θεσσαλονίκη:

Γενέσιον της Θεοτόκου_Nativity of the Theotokos_Рождество Пресвятой Богородицы_-_04 

«Κάποτε, πήγα στον π. Παΐσιο να τον συμβουλευτώ για ένα πολύ σημαντικό θέμα. Μού είπε: “Δεν έχουμε καιρό για χάσιμο. Πάμε στην Παναγία να της μιλήσουμε και ᾽κείνη θα μας δώσει την απάντηση”. Πρόσθεσε: “Πώς θα πάμε; με άδεια χέρια;”. Και έκοψε μερικά αγριολούλουδα από την αυλή και είπε: “Θα τα πάμε στην Παναγία”». Τα έβαλε στο περβάζι της εικόνας της Παναγίας στον ναό του Τ. Σταυρού και με δάκρυα της είπε: “Μανούλα μας, πάρε αυτά τα λουλούδια, από τον κήπο σου τα μαζέψαμε και δέξου τα μαζί με τα δάκρυα μας. Έπειτα μου είπε: Τώρα θα πω την Παράκληση στην Παναγία αλλά δεν θα την ψάλλω , δεν έχουμε καιρό για χάσιμο. Πολλές φορές οι ψαλμωδίες είναι χάσιμο χρόνου άλλοτε όμως χρειάζονται. Τώρα δεν θα την ψάλλω θα την διαβάσω. Κάθισε εσύ εδώ μπροστά κι εγώ θα πάω πίσω μην γυρίσεις όμως να με κοιτάξεις.

Και άρχισε και φώναζε στην Παναγία με πόθο. «Υπεραγία Θεοτόκε σώσον ημάς…» (και να κλαίει). «Πολλοίς συνεχόμενος…», «Προς σε καταφεύγω…», «Υπεραγία Θεοτόκε σώσον ημάς…». Και έκλαιγε, έκλαιγε…

Εγώ είχα λυώσει πραγματικά. Δεν είχα ακούσει τέτοια προσευχή στην ζωή μου, ενώ την ήξερα την Παράκληση.

Στο τέλος, έρχεται και μου λέει: “Μην στενοχωριέσαι, η Παναγία θα μας απαντήσει σε έξι μήνες. Ούτε μία μέρα παρακάτω, ούτε μία μέρα παραπάνω. Εσύ στους έξι μήνες θα προσεύχεσαι, θα εξομολογήσαι, θα κοινωνείς και θα περιμένεις. Δεν θα έχεις καμία αγωνία”
Και έτσι έγινε».
(Από το Βιβλίο Ο Όσιος Παΐσιος ~ Μαρτυρίες – Περιστατικά – Διδαχές. Έκδοσις «Ενωμένη Ρωμιοσύνη,)

***

Κάποτε, την ώρα που ένας νέος προσκυνούσε την εικόνα της Παναγίας μέσα στο Εκκλησάκι, ο Όσιος του είπε: “Αν τώρα παρουσιαζόταν μπροστά μας η Παναγία, νομίζεις ότι θα ψάχναμε να βρούμε τον σωστό ήχο, για να Της πούμε το τροπάριο: “Πολλοίς συνεχόμενος πειρασμοίς;”
Όχι, αλλά μέσα από την καρδιά μας, θα Της φωνάζαμε: “Πολλοίς συνεχόμενος πειρασμοίς, προς Σε καταφεύγω σωτηρίαν επιζητών”. Η καρδιακή προσευχή του Οσίου συγκλόνισε τον νέο”.
(Aπό το νέο βιβλίο που εκδόθηκε, “Ο Άγιος Παΐσιος ο Αγιορείτης”, σ.304)

***

– Γέροντα, όταν έχω συνέχεια πτώσεις στον αγώνα μου, με πιάνει λύπη.

– Να ψέλνης το «Πάντων προστατεύεις, αγαθή» και το «Πάντων θλιβοµένων η χαρά». Αυτό να το κάνης σαν κανόνα, και η Παναγία θα σε βοηθήση. Η Παναγία δεν µας αφήνει• μας κουβαλάει στην πλάτη Της, αρκεί κι εµεις να το θέλουµε και να µην κλωτσάµε, όπως κάνουν τα άτακτα παιδιά.

Ο κόσμος δεν καταλαβαίνει την βοήθεια του Θεού. Με τόσα επικίνδυνα μέσα που υπάρχουν σήμερα θα είχε σακατευθεί, αν δεν βοηθούσε ο Θεός. Αλλά έχουμε και Πατέρα τον Θεό και Μάνα την Παναγία και αδέλφια τους Αγίους και τους Αγγέλους, που μας προστατεύουν.

***

«… Κάποια στιγμή, είδαμε το Γέροντα πολύ χαρούμενο. Εκεί που καθόταν, άρχισε ξαφνικά να χοροπηδά σαν μικρό παιδί, χαμογελώντας ολόκληρος. Οι αδελφές, προβληματιστήκαμε και παραξενευτήκαμε. Καμία άλλη φορά δεν τον είχαμε δεί σε τέτοια κατάσταση. Τον ρωτήσαμε με απορία που οφειλόταν αυτή η στάση του, και εκείνος απάντησε: “Να βλέπατε τι μεγάλο καλό μας έκανε η Παναγία μας!” Και δωσ᾽ του να χοροπηδάει. “Ο Άγιος Θεός”, συνέχισε, “είχε πάρει μια σκληρή απόφαση εναντίον όλων μας, για την απιστία μας, και η Παναγία κατόρθωσε με τις πρεσβείες της να αλλάξει το σχέδιό Του!”…». (βιβλίο «Μαρτυρίες Προσκυνητών», B’ Τόμος, σελ. 227).

Όσο μπορείτε, να κρατάτε σφιχτά από το φόρεμα την Μεγάλη μας Αρχόντισσα Παναγία, για να σάς βοηθάη.
Εύχομαι η Παναγία, που είναι η Φιλόστοργος Μητέρα όλου του κόσμου, να προστατεύη όλες σας και όλον τον κόσμο. Αμήν.

***

iconandlight.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου