Παρασκευή 15 Ιουλίου 2022

Την πιο αγία κουβέντα την άκουσα από τον πιο αμαρτωλό.

Μπορεί να είναι εικόνα 4 άτομα, παιδί, άτομα που στέκονται και εξωτερικοί χώροι 

ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ τον Θεό που με αξίωσε να συναντήσω  μεγάλες και καταξιωμένες μορφές της Ορθοδοξίας ,αν και πάλι άνθρωπος δεν έγινα,όπως τον Άγιο Παϊσιο,τον Όσιο Εφραίμ τον Κατουνακιώτη,τον Οσιώτατο Γέροντα Ευμένιο Λαμπάκη στην Κρήτη και άλλους παλαιούς και συγχρόνους.

Όμως τώρα που αναλογίζομαι ,την πιο σοφή και αγία κουβέντα δεν την άκουσα από τους Αγίους μα από έναν «αμαρτωλό»

¨Ήμουν δεκαπέντε χρονών περίπου όταν πήγα σε μία Εκκλησία εντός της Αττικής για να βοηθήσω ως ψάλτης σε μία Βάπτιση.

Και τι δεν έσερνε ο επίτροπος από το γραφείο για τον Ιερέα που επρόκειτο να Βαπτίσει.Μέχρι και αδελφή τον έλεγε.Εγώ μικρό παιδί ,τα πίστεψα όλα ,λυπήθηκα μα και οργίσθηκα και είπα μέσα μου.

-Καλά ,υπάρχουν τόσο αμαρτωλοί και ανάξιοι κληρικοί!;

Εισερχόμενος όμως με καχυποψία στο Ιερό Βήμα που ο συκοφαντούμενος Ιερέας κάτι έπλενε στο χωνευτήρι,  ακούω να τον ρωτά κάποιος .

-Πάτερ ,καλησπέρα.Τί κάνετε;

Και εκείνος φυσικά ,ανυπόκριτα και λακωνικά απαντά:

-Αμαρτίες  κάνω,τι να κάνω;

Αυτή ήταν και η πιο ουσιαστική και αγία κουβέντα που άκουσα από άνθρωπο.


Αμαρτία με μετάνοια αγιάζει.

Αγιότητα με υπερηφάνεια ξεπ-αγιάζει.

 

π.Διονύσιος Ταμπάκης

 

2 σχόλια:


  1. Πολύ σωστά.
    Ως προς τα προσωπικά
    αμαρτήματα των ιερέων
    εμείς αν γνωρίζουμε κάτι
    δεν πρέπει να τα διαδίδουμε
    εδώ κι εκεί.

    Έχει πνευματικό ο ίδιος
    να κανονίσει την πορεία του.

    Ως προς τις ενέργειες ή λόγια
    ιερέων που διδάσκουν...
    άλλο Ευαγγέλιο...
    τότε θα πρέπει να αποκαλύπτεται
    η πλάνη του και μάλιστα όταν
    ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ με έπαρση να
    υποστηρίζει τα δικά του,
    τότε ο πιστός λαός θα πρέπει
    να τον θέτει στο περιθώριο
    με θέρμη και... αβίαστα.
    Δεν χωράνε... ευγένειες και
    σαβουάρ βιρβ...
    αλλά... ΒΡΕ ΟΥΣΤ...



    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Είναι δυνατόν νά υπάρχει αγιότητα μέ υπερηφάνεια ? Ούτε αγιότητα υπάρχει ούτε αρετή . Μόνο ηθικισμός υπάρχει . Και τί σημαίνει ηθικισμός ? Το νά απομονώνει κανείς κάποια πράγματα, που κυρίως έχουν νά κάνουν μέ το σχήμα , απο την όλη συνολικά πνευματική ζωή .

    Άν πεί κανείς την γνωστή λέξη που αρχίζει απο μ... κατακρημνίζεται όλο το δέμας , άν όμως αισχυνθεί κανείς τον εξευτελισμό της ομολογίας κάτι τρέχει στα γύφτικα .... Ανταλλάξαμε το Ευαγγέλιο μέ το savoir vivre.

    Όμως γιατί νά ασχολούμαστε μέ αυτή την περίπτωση και νά μαστιγώνουμε μετα βλελυγμίας την ανεπάρκεια καλοπροαίρετων κατα τάλλα αδελφών ? Θα πρέπει το θέμα νά το βλέπουμε μέ συμπάθεια . Είναι και αυτός ο τύπος πολύ συμπαθής και αξιαγάπητος άν και κολλημένος . Άς τον αφήσουμε ήσυχο στο
    κόλλημά του . Γιατί τόσο υπεραίρουμε την χρησιμότητα της " αμαρτίας " ως νά απαξιώνουμε την αρετή και την ευσχημία ? Ο μπαξές απο όλα έχει . Μοιάζει ως φαρισαισμός . Ως νά λέμε κοίτα : εγώ είμαι ευρύνους , δεν είμαι σαν εσένα μικρής αντιλήψεως .

    Το κακό είναι οτι συνήθως αυτά λέγονται απο άμβωνος , γιατί ο
    παπάς δεν χωνεύει αυτή την θεούσα , που έχει απέναντί του και την στοχοποιεί μέ τόσο δηλητήριο. Και έτσι απο την κολλημένη ευσχημία περάσαμε στο όλα χύμα αυτές οι επίμαχες λέξεις που αρχίζουν απο κ...και β...και δεν συμμαζεύονται ούτε οι νιές ούτε οι γριές . Γιατί βλάπτει και λίγο πιό πεζό κήρυγμα και όχι τοοοόσο ανεβασμένο ?

    Δεν ξέρω ! Κάπου το πράγμα φαλτσάρει . Δεν ακούγεται καλά .Γιατί καλέ ? Αγαπήστε και εμένα λίγο που είμαι τόσο κούφια , κοιτάζω μόνο την επιφάνεια και έχω τόσα πάθη . Στο κάτω κάτω της γραφής εγώ και σαν εμένα γεμίζουμε τις εκκλησίες και σας φιλούμε το χέρι .

    Μέ δυό λόγια βρέ παπάδες δεν βάζετε και καμμιά φωνή για τα ξέκωλα και τα ξώβυζα εντός και εκτός των ναών ?

    Άμ ! Και αυτά τα μισόλογα οτι δεν πειράζει μπορεί ο παπάς μας νά είναι " αδελφή " όμως έχει " ταπείνωση " ! Άν είχε ταπείνωση θα τα παρατούσε .

    Δηλαδή πώς περιμένουμε νά είναι ένας άνθρωπος και μία γυναίκα που έχει ευλάβεια ? Νά έχει τατουάζ ? Αυτό απο ψυχολογικής πλευράς φέρει τον άνθρωπο σε ένα διχασμό ενδεχομένως και ψυχοπάθεια .

    Μέ το συμπάθιο !

    ΑπάντησηΔιαγραφή