Σάββατο 30 Απριλίου 2022

Θρ. Στανίτσας - Δοξαστικόν Αίνων Κυριακής του Θωμά, Κ. Πρίγγου

Κυριακή του Θωμά: ένα γεγονός αμφισβήτησης ή μια γιορτή της πίστης; |  Πεμπτουσία 

Πρόκειται για το Δοξαστικό των Αίνων της Κυριακής του Θωμά σε μια καταπληκτική εκτέλεση από τον Άρχοντα Πρωτοψάλτη της "Μεγάλης του Χριστού Εκκλησίας" Θρασύβουλο Στανίτσα στα πατριαρχικά δώματα το 1958. Ελήφθη από το αρχείου του Λυκούργου Πετρίδη.

Όπως μας μαρτυρεί το παρατιθέμενο κείμενο, έτσι το έψαλλε και ο προκάτοχος του Στανίτσα, ο Άρχων Πρωτοψάλτης της ΜΧΕ Κωνσταντίνος Πρίγγος. Σημειωτέον πως ο Στανίτσας ψάλλει το μέλος εκ στήθους, γι' αυτό και, παρά την ομοιότητα των θέσεων με το παρατιθέμενο κείμενο, οι αναλύσεις διαφέρουν. 
 Το παρατιθέμενο κείμενο αποτελεί καταγραφή του ετέρου Άρχοντος Πρωτοψάλτου της ΜΧΕ και διαδόχου του Στανίτσα, του Βασιλείου Νικολαΐδου. Αποδεικνύεται έτσι το ενιαίον της πατριαρχικής παραδόσεως. Ελήφθη από το «Πεντηκοστάριον» που κατέγραψε στα 1962. Η δακτυλογράφηση ανήκει στον κ. Νεκτάριο Κόντη και έχει αναρτηθεί στο forum Ψαλτολόγιον. Το έργο έχει επίσης δακτυλογραφηθεί και κυκλοφόρησε προσφάτως στη λίαν καλαίσθητη έκδοση ολοκλήρου του έργου του Νικολαΐδη από τον εν Αθήναις Σύλλογο Μουσικοφίλων Κωνσταντινουπόλεως.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου