Κυριακή 21 Νοεμβρίου 2021

Το θαυματουργό Έλαιο Ρίγανης: Οδηγίες για εισπνοές και πως να το πιείτε

 

Η ρίγανη, ή το Origanum vulgare, είναι ένα μικρό, θαμνώδες φυτό που ανήκει στην ίδια οικογένεια με τον δυόσμο και την μέντα, αν και όλοι γνωρίζουμε τη ρίγανη ως δημοφιλές συστατικό στην Μεσογειακή διατροφή χάρη στα πολλά διατροφικά οφέλη που παρέχει.

Συγκεκριμένα περιέχει υψηλά επίπεδα σημαντικών ενώσεων στα φύλλα του και τους μικρότερους μίσχους. Κατά την παραγωγή ελαίων τα φύλλα και οι μίσχοι στεγνώνονται και μετά γίνεται, με ατμό, απόσταξη του φυτικού υλικού, προκειμένου να εξαχθούν όσο το δυνατόν περισσότερες ενώσεις. Με το ριγανέλαιο λοιπόν, μπορείτε να λάβετε όλες τις θαυματουργές ιδιότητες της ρίγανης, ενός φυτού πλούσιου σε αντιοξειδωτικά και πανίσχυρες ενώσεις με αποδεδειγμένα οφέλη για την υγεία.

Το ριγανέλαιο  αποτελεί ουσιαστικά εκχύλισμα του φυτού της ρίγανης, το οποίο έχει αποδειχθεί ιδιαίτερα αποτελεσματικό όταν καταναλώνεται ή εφαρμόζεται τοπικά στο δέρμα, καθώς είναι ένας αποτελεσματικός φυσικός αντιβιοτικός και αντιμυκητιασικός παράγοντας, που μπορεί ακόμη και να ρυθμίσει τα επίπεδα χοληστερόλης σας.

elaio riganis

Θρεπτικά συστατικά όπως οι βιταμίνες Α, C και Ε, το ασβέστιο, το μαγνήσιο, ο ψευδάργυρος, ο σίδηρος, το κάλιο, το μαγγάνιο,ο χαλκός, το βόριο, και η νιασίνη βρίσκονται στο έλαιο ρίγανης. Αν θέλετε να φτιάξετε το δικό σας έλαιο ρίγανης ακολουθήστε τα παρακάτω βήματα: 1μέρος φύλλα ρίγανης, ψιλοκομ-μένα .3 μέρη ελαιόλαδο, αποστειρωμένο βάζο με καπάκι.

 Βράζουμε λίγο νερό σε μια κατσαρόλα για λίγο. Βάζουμε το λάδι και τα ψιλοκομμένα φύλλα ρίγανης στο βάζο. Βάλτε το βάζο σε λεκάνη με ζεστό νερό και αφήστε το να καθίσει για 5-10 λεπτά. Έτσι θα ζεσταθεί το λάδι και απελευθερωθούν τα φυσικά έλαια της.

 Μετά βάλτε το στο παράθυρο για μία έως δύο εβδομάδες. Κουνήστε καλά το βάζο ανά 2-3 μέρες. Μετά στραγγίστε το έλαιο και τοποθετήστε σε ένα αποστειρωμένο βάζο. Αποθηκεύστε το λάδι σε ένα σκοτεινό, δροσερό μέρος. Για πόση: Αραιώστε το έλαιο (1 σταγόνα έλαιο ρίγανης με 1 σταγόνα ελαιόλαδο) και βάλτε το κάτω από τη γλώσσα σας. Κρατήστε το για 10 λεπτά και μετά ξεπλύνετε το στόμα σας. Επαναλάβετε τουλάχιστον 4 φορές τη μέρα.

 Επίσης μπορείτε να διαλύσετε μια σταγόνα ελαίου ρίγανης σε ένα ποτήρι με νερό ή χυμό και να το πιείτε. Η θεραπεία μπορεί να διαρκέσει το πολύ έως 2 εβδομάδες.

 Εισπνοές: Βράστε νερό σε μια κατσαρόλα και προσθέστε 2-3 σταγόνες έλαιο ρίγανης. Να ΜΗ το χρησιμοποιούνε οι έγκυες και όσοι λαμβάνουν σίδηρο.


Τα εντυπωσιακά συστατικά:

Το ριγανέλαιο περιέχει υψηλά επίπεδα σημαντικών ενώσεων στα φύλλα του και μικρότερους μίσχους. Οι κατασκευαστές λαδιών στεγνώνουν τα φύλλα και τους μίσχους και μετά αποστάζουν με ατμό το φυτικό υλικό για να εξαγάγουν όσο το δυνατόν περισσότερες ενώσεις.

Ουσιαστικά το ριγανέλαιο περιέχει:

  • Καρβακρόλη: την κύρια δραστική ουσία της ρίγανης, που της δίνει το χαρακτηριστικό άρωμα και τις αντιοξειδωτικές ιδιότητες.
  • Θυμόλη: Μία ένωση που μοιράζεται με τον πλησιέστερο «συγγενή» της, το θυμάρι και συμβάλλει σημαντικά στην καταπολέμηση μυκητιασικών λοιμώξεων


Οι θαυματουργές ιδιότητες:

Όπως είπαμε, το ριγανέλαιο παρέχει μία μεγάλη σειρά από οφέλη για τον οργανισμό και το δέρμα μας. Ας τα δούμε αναλυτικά:

1. Καταπολέμηση βακτηρίων

Χάρη στα υψηλά επίπεδα καρβακρόλης, το λάδι ρίγανης μπορεί να βοηθήσει στην καταπολέμηση ορισμένων τύπων βακτηρίων, όπως ο σταφυλόκοκκος. Παρόλο που το συγκεκριμένο βακτήριο σε πολλές περιπτώσεις υπάρχει φυσικά στο σώμα μας, το ριγανέλαιο αποτρέπει τον ανεξέλεγκτο πολλαπλασιασμό του.

2. Προστασία του εντέρου

Καθώς όπως είπαμε έχει αντιβακτηριδιακές ιδιότητες, το ριγανέλαιο μπορεί να προστατεύσει από τον υπερπολλαπλασιασμό των βακτηρίων του λεπτού εντέρου (SIBO) επιφέροντας πόνο και διάρροια.

3. Θεραπεία μυκητιασικών λοιμώξεων

Το ριγανέλαιο, έχει αποδεδειγμένη δράση ως ισχυρός αντιμυκητιασικός παράγοντας χάρη στα υψηλά επίπεδα θυμόλης που περιέχει.

4. Αντιοξειδωτική δράση

Είναι πλούσιο σε αντιοξειδωτικούς παράγοντες, που βοηθούν στην προστασία του σώματος από βλάβες που προκαλούνται από το οξειδωτικό στρες και τις ελεύθερες ρίζες, όπως η αρθρίτιδα, η αθηροσκλήρωση και ορισμένοι τύποι καρκίνου. Η θυμόλη και η καρβακρόλη είναι ισχυρά αντιοξειδωτικά που μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση αυτών των βλαβών.


5. Μείωση της φλεγμονής

Η καρβακρόλη που περιέχει το ριγανέλαιο έχει αποδειχθεί ότι μπορεί να βοηθήσει στη μείωση φλεγμονών που προκαλούνται από τραυματισμούς ή βακτηριακές λοιμώξεις. Η ισχυρή αντιβακτηριδιακή της δράση ανακουφίζει σχεδόν άμεσα το σημείο που πάσχει, μειώνοντας αισθητά το πρήξιμο.

6. Επούλωση πληγών

Εφαρμόζοντας αραιωμένο ριγανέλαιο στο δέρμα μπορείτε να το βοηθήσετε να επουλωθεί ακόμα ταχύτερα σε περιπτώσεις εκδορών και τραυματισμών. Επιπλέον οι ενώσεις που περιέχει, όπως η θυμόλη και η καρβακρόλη θα μπορούσαν να προστατεύσουν αυτούς τους τύπους πληγών από βακτηριακές λοιμώξεις.

7. Φυσικό εντομοαπωθητικό

Τόσο η καρβακρόλη όσο και η θυμόλη μπορεί να είναι αποτελεσματικά εντομοαπωθητικά. Το 2017, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι αυτές οι ενώσεις απωθούν τσιμπούρια και κουνούπια.

8. Αναλγητική δράση

Υπάρχουν κάποιες ενδείξεις επίσης ότι η ρίγανη μπορεί να λειτουργήσει ως παυσίπονο σε ορισμένες περιπτώσεις, περιορίζοντας τη φλεγμονή τοπικά και το αίσθημα πόνου σε τραυματισμένα σημεία, αλλά αποτρέποντας επίσης και τον σχηματισμό βακτηριακών λοιμώξεων σε αυτά.

πηγή

2 σχόλια:

  1. Η χρήση του ελαίου ριγανης θελει προσοχή,επειδή είναι καυτερο,ακόμα και αν βάλεις
    μια σταγόνα μεσα σε ενα ποτήρι νερό καταπίνοντας γρήγορα θα νιώσεις κάψιμο έντονο στο στόμα.Προσοχή ιδιαίτερα απο τη χρήση στα παιδιά.Επίσης στις εισπνοές συμβαίνει το ίδιο,έχεις κάψιμο στη μύτη μέχρι πίσω στο φάρυγγα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Τσαγάκι ρίγανης καθημερινά,
    απ'ότι φαίνεται,
    επιναν πολλοί από τους παλιότερους
    ώς το πιό εύκολο να βρεθεί

    αφού το ταπεινό χορταράκι φυτρώνει σχεδον παντού...

    ΑπάντησηΔιαγραφή