Βαθιά συγκίνηση προκάλεσε στο πολυπληθέστατο κοινό -παρά τον κορωνοϊό- που παρακολούθησε με θρησκευτική κατάνυξη την προβολή του δημιουργικού ντοκιμαντέρ «Αναφορά στον Ιωάννη Καποδίστρια» του Γιάννη Σμαραγδή σε ανάθεση και δωρεά του Ιδρύματος ΚΙΚΠΕ.Η προβολή έγινε στα πλαίσια των εορταστικών εκδηλώσεων για τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάστασηστην υπερσύγχρονη αίθουσα του θεάτρου του Κέντρου Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος».
Η ελληνική πρεμιέρα ακολούθησε την πρώτη παγκόσμια προβολή του έργου στη Γενεύη της Ελβετίας παρουσία της Υπουργού Πολιτισμού της Ελλάδος κυρίας Λίνας Μενδώνη και Ελβετών προσωπικοτήτων, με ιδιαίτερη επιτυχία επίσης,η οποία καταχειροκροτήθηκε από το κοινό.
Εκ μέρους του Διοικητικού Συμβουλίου του Ιδρύματος Κ.Ι.Κ.Π.Ε. ηκυρία Αγγελική Παπαδοπούλου απηύθυνε χαιρετισμό προς τουςπαρευρισκόμενους και έκανε αναφορά της σπουδαιότητας του έργου του Γιάννη Σμαραγδή να προβάλει με τις ταινίες του σημαντικές προσωπικότητες των γραμμάτων και τεχνών του Ελληνισμού.
Ακολούθως αναφέρθηκε στις δράσεις τόσο τις κοινωνικές όσο και τις πολιτιστικές του Κοινωφελούς Ιδρύματος Κοινωνικού και Πολιτιστικού Έργου και εν συνεχεία έδωσε το λόγο στον Γιάννη Σμαραγδή για να κάνει μια εισαγωγή στο ντοκιμαντέρ που ακολούθησε.
Ο πολυβραβευμένος σκηνοθέτης του έργου Γιάννης Σμαραγδής, φανερά τρακαρισμένος από το πολυπληθές κοινό που φαίνεται ότι δεν το περίμενε,είπε:
«Πρώτα απ’ όλα επιθυμώ να ευχαριστήσω το ΚΙΚΠΕ για την ανάθεση αυτού του έργουπου Δόξα τω Θεώ με κράτησε ευεργετικά «μέσα» στον Καποδίστρια. Θα ήθελα επίσης να πω: αλίμονο στους λαούς που δεν αγαπούν τους καλύτερούς τους. Και ο Ιωάννης Καποδίστριας είναι ο καλύτερος των καλυτέρων μας. Το δημιουργικό αυτό ντοκιμαντέρ,μέσα από τα πραγματικά στοιχεία, με βοήθησενα κατανοήσω το μεγάλο μέγεθος του Κυβερνήτη, αλλά και να συνειδητοποιήσω το εσωτερικό ύψος του ανδρός, καθώς και το μέγεθος της προαποφασισμένης θυσίας του.Κλείνοντας:όπως θα δείτε στην αρχή του ντοκιμαντέρ ακούγεται ο στίχος του Νομπελίστα Σεφέρη «Τι είναι Θεός; Τι μη θεός; Και τι το ανάμεσό τους;» στίχοι που εμπεριέχουν το αιώνιο ερώτημα της ανθρώπινης περιπέτειαςγια αυτούς που ξέρουν την προσευχή τους, πολύ δε περισσότερο για τα μεγάλα πρόσωπα όπως ο Καποδίστριας. Αφού αναφερθήκαμε στον Νομπελίστα Σεφέρη, επιτρέψτε μου να αναφέρω μια ρήση και του Νομπελίστα, επίσης ποιητή Οδυσσέα Ελύτη: «Όπου και να σας βρίσκει το κακό, αδερφοί μου, όπου και να θολώνει ο νους σας, μνημονεύετε Διονύσιο Σολωμό και μνημονεύετε Αλέξανδρο Παπαδιαμάντη».
«Δουλεύοντας για αυτό το έργο, κύκλωνε το μυαλό μου η παρακάτω φράση την οποία και σας καταθέτω: όπου και να σας βρίσκει το κακό, συν-Έλληνες, μνημονεύετε Θεόδωρο Κολοκοτρώνη και μνημονεύετε Ιωάννη Καποδίστρια. Γιατί μπορεί να είναι το γιατρικό της λαβωμένης πατρίδας».
Οι συντελεστές αυτού του δημιουργικού ντοκιμαντέρ για το ΚΙΚΠΕ είναι: Σενάριο-Σκηνοθεσία Γιάννης Σμαραγδής, Οργάνωση Παραγωγής Ελένη Σμαραγδή, Μοντάζ Στέλλα Φιλιπποπούλου, Μουσική ΜίνωςΜάτσας,Διεύθυνση Φωτογραφίας Αλέξανδρος Σμαραγδής.
Για το έργο αυτό ο Βαγγέλης Παπαθανασίου παραχώρησε εντελώς δωρεάν μέρος από το μουσικό έργο του “RAPSODIES”.
Η αφήγηση στο έργο έγινε από τους ηθοποιούς Μαρίνα Καλογήρου και Λεωνίδα Κακούρη.
Επίσης, συμμετέχουν ως ομιλητές ο ομότιμος καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών Θάνος Βερέμης, η απόγονος του Καποδίστρια Ναταλία Καποδίστρια, ο Κερκυραίος ιστορικός και ερευνητής Γιώργος Σκλαβούνος, ο ιστορικός Παναγιώτης Πασπαλιάρης, ο μελετητής του Κυβερνήτη Δημήτρης Πλευράκης, ο Πάτερ Εμμανουήλ του Ιερού Ναού της Αίγινας, ο Πρέσβης της Ρωσίας στην Ελλάδα ΆντρεϊΜάσλοβ και ο Πρέσβης της Ελβετίας στην Ελλάδα OlafKjelsen.
Στην ελληνική πρεμιέρα παραβρέθηκαν η απόγονος του Ιωάννη Καποδίστρια, Ναταλία Καποδίστρια καθώς και η διευθύντρια του Μουσείου Καποδίστρια στην ΚέρκυραΝτάρια Κοσκόρου, επίσης απόγονος της οικογένειας Καποδίστρια. Από τον καλλιτεχνικό κόσμο, έδωσαν το παρόν οι σκηνοθέτες Λάκης Παπαστάθης, Δήμος Αβδελιώδης, ΤόνηςΛυκουρέσης, Γιώργος Μυλωνάς, Σπύρος Δάβαρης, οι ηθοποιοί Λεωνίδας Κακούρης, Παύλος Κοντογιαννίδης, Γιώργος Φλωράτος και Κώστας Δελακούρας, ο συνθέτης ΜίνωςΜάτσας, ο μουσικός παραγωγός Μάκης Μάτσας, ο ζωγράφος Σάββας Γεωργιάδης, ο διακεκριμένος δημοσιογράφος Μιχάλης Δημητρίου, η δημοσιογράφος Εύη Κυριακοπούλου, ο συγγραφέας και σεναριογράφος Δημήτρης Νόλλας, η ενδυματολόγος ΜπιάνκαΝικολαρεΐζη, η ζωγράφος Μαρία Πιερράκου κ.α. Παρευρέθηκαν επίσης, η Περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων Ρόδη Κράτσα, ο Υπουργός Γιώργος Κουμουτσάκος, οι πρ. υπουργοί Ευριπίδης Στυλιανίδης, Στέργιος Πιτσιόρλας, Όλγα Κεφαλογιάννη καιΝίκος Χριστοδουλάκης, εκ μέρους της Αρχιεπισκοπής Αθηνών παρευρέθηκε ο Πατέρας Ιγνάτιος. Επίσης, παρευρέθηκαν ο Δήμαρχος Αλίμου Ανδρέας Κονδύλης, ο ιστορικός Παναγιώτης Πασπαλιάρης, ο συγγραφέας και ιστορικός Γιώργος Καραμπελιάς, ο ιστορικός Γιώργος Σκλαβούνος και ο καθηγητής σεισμολογίας του πανεπιστημίου Αθηνών Παναγιώτης Παπαδημητρίου και άλλοι.
Αν κάποιος πεί την αλήθεια γιά τον Καποδίστρια
ΑπάντησηΔιαγραφήσε τόσο επίσημο επίπεδο
και τού επιτρέψουν να συνεχίσει να ζει...
μάλλον θα πρέπει ν'αρχίσει
ν'ανησυχεί
γιά το πόσο έφτασε πραγματικά κοντά στην αλήθεια...!
Πῆγε ἡ ἐλὶτ τῆς προδοσίας νὰ δῇ τὸ ἀφιέρωμα γιὰ τὸν Καποδίστρια;; Ἐλᾶτε στὰ συγκαλά σας!! Οἱ δολοφόνοι τοῦ Καποδίστρια
ΑπάντησηΔιαγραφήπῆγαν νὰ γιορτάσουν τὰ 190 χρόνια τῆς δολοφονίας του;!! Ὁ σκηνοθέτης ἀναφέρει κάτις γιὰ τὸ ποιός διέταξε τὴν δολοφονία
τοῦ Καποδίσττρια ἢ μόνον μπλὰ καὶ μπλά;; Ἔχουμε χορτάσει ἀπὸ λογια. Τὸ Τᾶγμα τοῦ Ἔθνους αὐτοὶ οἱ προβατόσχημοι
λύκοι θὰ τὸ φτιᾶξουν κάποτες; Τοὺς θεομπαίχτες εἶναι ὅπως οι ρασοφόροι, δημόσιοι ὑπάλληλοι καὶ ἡ κοιλιά τους τούρλα.
Καθήκια!!!
ΑΦΟΥ ΗΤΑΝ Ο ΒΑΡΕΜΕΝΟΣ ΒΕΡΕΜΗΣ ΠΑΡΩΝ
ΑπάντησηΔιαγραφήΑΠΑΤΗ Η ΤΑΙΝΙΑ.....
Πιθανότατα, κάτι σαν τά θολά,
Διαγραφήκι αξεστόχαστα
περί τής μεγάλης μας Αγίας των Αθηνών
της μαρτυρικής κι ανυποχώρητης στον δρόμο τού Θεού
Φιλοθέης της Αθηναίας...!
Κύριε έλέησον... ό θ. βερεμής όμιλητής..!! γιά τόν ΙΩΑΝΝΗ ΚΑΠΠΟΔΙΣΤΡΙΑ συνιστώ τό έξαιρετικό βιβλίο της Κας Έλένης ΚΟΥΚΟΥ γιά τόν ΜΟΝΑΔΙΚΟ ΕΛΛΗΝΑ ΚΥΒΕΡΝΗΤΗ !!!
ΑπάντησηΔιαγραφή