Δευτέρα 1 Φεβρουαρίου 2021

ΜΑΘΕ ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΣΟΥ.

Μπορεί να είναι εικόνα κείμενο που λέει "Τώρα πάλι παρουσιάσθηκε μιά άρρώστια, γιά τήν όποία βρήκαν ένα έμβόλιο πού θά είναι ύποχρεω ικό καί, γιά và τό κάνει κα νείς, θά τόν σφραγίζο υν. Πηγή: Γέρων ΠαÎσιος ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΙ ΑΦΥΠΝΙΣΗ, 2007, Παναγιώτης Νούνης 1 181,"
RAPID TEST ΣΤΗΝ ΕΡΓΑΣΙΑ.
 
Από δικηγόρο Βαγγέλη Πουργουριδη
 
Το θέμα με τα «υποχρεωτικά» τεστ στους χώρους εργασίας, απασχολεί έντονα και κατανοητά, τόσο τους υπαλλήλους, όσο και τους εργοδότες. Παραθέτω λοιπόν την γνώμη μου, ως η παράκληση σας.
Το Σύνταγμα της Δημοκρατίας, είναι ο υπέρτατος μας Νόμος. Αυτό σημαίνει πως είναι πάνω από όλους και όλα. Η κυβέρνηση, οφείλει να υπακούει στο Σύνταγμα και να το εφαρμόζει. 
 
Το Άρθρο 7 του Συντάγματος, διασφαλίζει σε όλους μας το δικαίωμα στην ζωή και στην σωματική ακεραιότητα. Τα δικαιώματα αυτά είναι ΑΠΟΛΥΤΑ και δεν μπορούν να περιοριστούν για λόγους «δημόσιας υγείας». Έτσι, ούτε η Βουλή, αλλά ούτε και ο υπουργός υγείας, μπορούν να «διατάξουν» κάτι, το οποίο να επεμβαίνει με οποιοδήποτε τρόπο, στα δικαιώματα μας αυτά. Οποιαδήποτε επέμβαση του κράτους στην σωματική μας ακεραιότητα, είναι ΠΑΡΑΝΟΜΗ.
 
Ο τρόπος με τον οποίο γίνονται τα τεστ του κορονοϊού, συνιστούν επέμβαση στο σώμα μας. Ως εκ τούτου, τα τεστ αυτά, μπορούν να γίνουν πάνω μας, μόνο με την ΣΥΓΚΑΤΑΘΕΣΗ μας.
 
Οποιαδήποτε επέμβαση στο σώμα μας χωρίς την συγκατάθεση μας, συνιστά επίθεση εις βάρος μας και το θύμα της επίθεσης, δικαιούται αποζημιώσεις. Είναι κάτι αναλογο με βιασμό. 
 
Αν τώρα η «συγκατάθεση» μας αυτή, εξασφαλιστεί με άμεσο ή έστω έμμεσο εξαναγκασμό (υποταγή), απειλές ή εκφοβισμό, τότε αυτή είναι ΑΚΥΡΗ και η επέμβαση στο σώμα μας, βιασμός.
Το να απειλείς κάποιο, λέγοντας του πχ ότι, αν δεν δώσει συγκατάθεση τότε θα χάσει την δουλειά του, αυτό είναι πράξη παράνομη και αναιρεί την συγκατάθεση, που θα δώσει ο υπάλληλος, ενεργώντας κάτω από αυτή την απειλή. Το να απολυθεί δε εκείνος ο υπάλληλος, επειδή αρνήθηκε να απεμπολήσει το δικαίωμα του στην σωματική του ακεραιότητα, είναι κάτι, εξίσου παράνομο. Και ασφαλώς οδηγεί σε αποζημιώσεις. 
 
Συνεπώς, δεν μπορεί να γίνει ΝΟΜΙΜΑ τεστ, χωρίς την συγκατάθεση του πολίτη και η συγκατάθεση του αυτή, πρέπει οπωσδήποτε να δίνεται ελεύθερα. Χωρίς απειλές και χωρίς κρατικούς ή άλλους εκβιασμούς. Επιπρόσθετα, εκείνος που διενεργεί το τεστ, είναι υπόχρεος να εξηγα στον πολίτη απο πριν, τυχών παρενέργειες, που ενδεχομένως να προκύψουν, από την χορήγηση του.
Αυτά προβλέπει το Σύνταγμα και οι Νόμοι της Κύπρου. Και σε ένα πραγματικό Κράτος Δικαίου, η κυβέρνηση θα έπρεπε να πείθει με επιχειρήματα τους πολίτες της, για την χρησιμότητα και την αναγκαιότητα αυτών των ελέγχων και όχι να τους διατάσσει και να τους απειλεί. Αυτά συμβαίνουν μόνο στις δικτατορίες. Ίσως και σε χώρες του τρίτου κόσμου...

 

1 σχόλιο:

  1. Καλά τα λέτε, αλλά... Σε πολλούς εργοδότες, μόλις ακούσουν τη λέξη «δικαίωμα» απαντούν με τη λέξη «απόλυση». Σε αυτό το πρόβλημα μπορείτε να βοηθήσετε; Αν δεν μπορείτε...

    ΑπάντησηΔιαγραφή