Τετάρτη 24 Ιουνίου 2020

ΠΑΠΑ-ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΓΚΑΓΚΑΣΤΑΘΗΣ, Τι ευλογία Θεού είναι η νυκτερινή προσευχή!

Δημ. Γκαγκαστάθης Ιερεύς, 1902-1975
… Το κατά την επιθυμία μου ζητούμενον, παρά του Αγίου Γέροντος, ελήφθη το δέμα με τα ιερά, και σας ευχαριστώ πολύ… Ένα σκέπτομαι και με κουράζει: «Είμαι άξιος εγώ, ο τελευταίος και αμαρτωλός, να ενδυθώ ιερά ενός Αγίου ανθρώπου;» Πολύ το σκέπτομαι, μήπως με γίνει η ευχή κατάρα. Προσευχηθήτε, παρακαλώ, εις τον Άγιον Γέροντα, ίνα επιβλέψη και εις εμένα τον ανάξιον Λειτουργόν, και να μεσιτεύση εις τον Κύριον για να με συγχωρήση τας αμαρτίας μου, είτε εν λόγω και εν γνώσει, είτε εν αγνοία αμάρτησα, ως άνθρωπος…
        Προ ολίγων ημερών είχα γράμμα από την Ιεράν Μονήν Θαψανών Πάρου. Μου γράφουν ότι κάνανε τα εγκαίνια του νέου Ναού του αγίου Νεκταρίου εις τας 11 Οκτωβρίου και από την χαράν του ο σεβαστός και άγιος Γέροντας, Φιλόθεος Ζερβάκος, λειτουργεί επί 8 ημέρας συνεχώς και με μεγάλη κατάνυξι…
        Η εγχείρησις ήταν μεγάλη και σοβαρή. Πάντες οι γιατροί μου είχαν ξεγράψει από τον κατάλογον των ζώντων, αλλά δεν είχε υπογράψει ο Θεός. Μου παρέτεινε την ζωήν, για να μετανοήσω και γίνω καλός άνθρωπος και ετοιμασθώ πιο καλύτερα…
        Ένα με στεναχωρεί μόνον, που δεν ημπορώ να σηκώνωμαι η ώρα δύο την νύκτα, για Σαρανταλείτουργον. Προσεύχομαι νοερώς εις το κρεββάτι, αλλά αισθάνομαι ότι δεν είμαι ο ίδιος, διότι έχω χάσει το μεγαλύτερον δώρον του Θεού, την κατάνυξιν.  Τι ευλογία Θεού είναι η νυκτερινή προσευχή!… Πιστεύω δε, ότι εις αυτό το ζήτημα θα με αναπληρώνετε και σας ευχαριστώ.
Μετά απείρων ευχών, ο αμαρτωλός και τελευταίος
κληρικός της εποχής, μάλλον το σκύβαλον της γης
Δ. Γκαγκαστάθης Ιερεύς
ΠΑΠΑ-ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΓΚΑΓΚΑΣΤΑΘΗΣ 1902-1975
 ΕΚΔΟΣΕΙΣ «ΟΡΘΟΔΟΞΟΣ ΚΥΨΕΛΗ»
ΕΚΔΟΣΙΣ Γ΄ Κεφ. Γ΄ «Αλληλογραφία π. Δημητρίου με ιεράς Μονάς»
Πρόλογος:  Αρχιμ. Φιλόθεος Ζερβάκος
Επίλογος:  Αρχιμ. Αιμιλιανός Βαφείδης
Επιμέλεια:  Στυλιανός Ν. Κεμεντζετζίδης

2 σχόλια:

  1. Θέλουν  νά  επαναδιατυπώσουν την θεολογία άνθρωποι που  μέ την  περίπτωση του  κορονοιού  τα  θαλάσσωσαν και  πνίγηκαν μέσα σε μία κουταλιά νερό . Με  την  πρώτη  δυσκολία δεν  μπόρεσαν νά  μείνουν μέσα στα πλαίσια  της  Παραδόσεως και του  ορθοδόξου  βιώματος  .  Οι  καινοτομίες περίμεναν  τον  κορονοιό  για  νά  κάνουν  πανηγύρι !   Εκτός των  βλάσφωμων  περί  Θείας  Κοινωνίας  ,  άρχισαν  οι  απανωτές  φάστ  φούντ  Θείες  Λειτουργίες  , η  κατάργηση  του  Όρθρου  κ.τ.λ.,    ενώ  η  ορθόδοξη  λατρευτική  ζωή  δύο  πράγματα  γνωρίζει  . Την εωθινή   μετά  όρθρου  Θεία  Λειτουργία  και  την  βραδυνή  αγρυπνία ,  ημιαγρυπνία  ,  σε  κάθε  περίπτωση  προσαρμοσμένη  θεία  Λατρεία  στις  σύγχρονες  ανάγκες  .  Θα  πρέπει  επισταμένως  νά  διατυπώσουμε  τα  αιτήματά  μας  και  όποιος  έχει  ευήκοον  ούς  και  ακούσει  καλώς !  Αλλιώς  έχουν  την  προσωπική  τους  ευθύνη  ενώπιον  του  Θεού   , γιατί  πλημμελώς  ποιούν    τα  έργα  του  Θεού  . 

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Υ.Γ. Για νά ακριβολογώ δεν " κατήργησαν " τον όρθρο παρά μόνον περιστασιακά ως ένα μέτρο για την αντιμετώπιση του κορονοιού . Παρελθόντων των μέτρων περιέκοψαν και τις βραδυνές ακολουθίες , οι οποίες θα έπρεπε νά τελούνται πάντα και όχι μόνον λόγω κορονοιού .

    ΑπάντησηΔιαγραφή