Σάββατο 20 Ιουνίου 2020

''Η εμπειρία της ησυχίας..''

Σ'ένα μοναχικό ερημίτη έφτασαν μια μέρα κάποιοι επισκέπτες.
Τον ρώτησαν: Τι νόημα έχει η ζωή σου στην ησυχία;

Ο μοναχός εκείνη τη στιγμή μόλις έβγαζε νερό από ένα βαθύ πηγάδι. Είπε: Κοιτάξτε στο πηγάδι! Τι βλέπετε; Εκείνοι κοίταξαν: Τίποτα.. Μετά από λίγο ο μοναχός τούς είπε ξανά: Κοιτάξτε στο πηγάδι! Τι βλέπετε; Εκείνοι κοίταξαν πάλι κάτω. Ναι, τώρα βλέπουμε τα πρόσωπά μας. Και ο μοναχός απάντησε: Βλέπετε πριν, όταν έβγαλα νερό,
το νερό ήταν ταραγμένο.
Τώρα είναι ήρεμο. Αυτή είναι η εμπειρία της ησυχίας. Βλέπεις τον εαυτό σου!

8 σχόλια:

  1. Και γιατί είναι καλό να βλέπει κάποιος τον εαυτον του; τι ΚΕΡΔΙΖΕΙ με αυτή την ΤΡΟΜΑΚΤΙΚΗ γνώση, παρακαλώ; ας μου εξηγήσει κάποιος, ΟΧΙ πολύ κουλτουριάρικα. Με ΑΠΛΑ λόγια για να καταλάβω!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Βλέπω τον εαυτό μου
    όπως ε ί ν α ι
    και μετανοιώνω

    VS

    Ζω με την ψευδαίσθηση
    ενός
    "αψεγάδιαστου"... εγώ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. «Βλέπεις τον εαυτό σου» = Αυτογνωσία = Αυτοκριτική = Ταπείνωση = Μετάνοια = Σωτηρία

    Ο άσωτος υιός,
    «...εἰς ἑαυτὸν δὲ ἐλθὼν εἶπε·...»

    «ἀναστὰς πορεύσομαι πρὸς τὸν πατέρα μου καὶ ἐρῶ αὐτῷ· πάτερ, ἥμαρτον εἰς τὸν οὐρανὸν καὶ ἐνώπιόν σου. οὐκέτι εἰμὶ ἄξιος κληθῆναι υἱός σου· ποίησόν με ὡς ἕνα τῶν μισθίων σου. »

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. ..γενικά, η γνώση είναι φως. Και η άγνοια σκοτάδι. Και γι'αυτό, η γνώση του εαυτού φωτίζει όλη την φυχοσύνθεσή σου. Και τότε μπορείς καθαρά να βλέπεις τα πάθη σου, τις αδυνάμίες σου, τα όρια σου, τις δυνατότητες σου, τις αρετές σου..και μόνο η γνώση αυτή θα σε βοηθήσει να γίνεις καλύτερος. Αλλιώς, πιστεύεις αυτό που πιστεύουν οι άλλοι για σένα, θες αυτό που θέλουν οι άλλοι για σένα, νιώθεις αυτό που νιώθουν οι άλλοι για σένα, αλλιώς, είσαι σκλάβος. Γνώρισε τον εαυτό σου, βάλε του χαλινάρι όπου χρειάζεται, σκληραγώγησε τον ακόμα αν πρέπει και χαλάρωσε του τη θηλιά στον λαιμό όταν πνίγεται. Μόνο έτσι θα νιώσει λεύτερος..
    ..και όλα αυτά όχι σε μια μέρα..γηράσκω αεί διδασκόμενος..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ευχαριστώ όσους μου απάντησαν...με βοηθήσατε ο καθένας με τη δική του σκέψη. Απόψε θα κοιμηθώ με χαρά μεγαλύτερη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή