Πέμπτη 23 Απριλίου 2020

Αυτάρκες νοικοκυριό…

Η επιβίωση μετά από γεγονότα που θα μας αναγκάσουν να απομακρυνθούμε από τα σπίτια μας προϋποθέτει συγκεκριμένες γνώσεις, που δεν τις έχω. Για να επιβιώσουμε όμως στα σπίτια μας μετά από ένα οικονομικό κραχ,  χρειάζονται γνώσεις που όλοι και όλες μπορούμε εύκολα και γρήγορα να αποκτήσουμε.
EPIBIOSILΤι γνώριζαν οι γιαγιάδες μας και κατάφεραν να επιβιώσουν σε καιρό πολέμου ή απόλυτης φτώχειας; 
Τι θα πρέπει να είμαστε ικανοί να κάνουμε μόνοι μας;  
Πως “έτρεχαν” τα σπίτια τους οι παλιές νοικοκυρές, τότε που δεν υπήρχαν μισθοί, ασφάλιση και συντάξεις και που μόνο η καλή διαχείριση των πόρων έφερνε την ευημερία;

Αυτή είναι η λίστα που έχω καταλήξει, δοκιμάσει και πιστεύω ότι λειτουργεί άψογα.
Πρέπει λοιπόν να μπορούμε τουλάχιστον…
Να φτιάχνουμε προζύμι και ψωμί.
Να αναγνωρίζουμε και να μαζεύουμε χόρτα.

Να ανοίγουμε φύλλο. Σκέτες αλευρόπιτες, χορτόπιτες με κάθε είδους χόρτο που μπορεί να φαγωθεί, μακαρονόπιτες και πίτες-με-ότι-να΄ναι, θα χορτάσουν πολλά στόματα.
Να φτιάχνουμε τραχανά και χυλοπίτες. Σε τέτοιες ποσότητες που να μας βγάζουν ένα έτος. Ο τραχανάς και το σπασμένο σιτάρι μπορούν να αντικαταστήσουν το ρύζι μια χαρά, οι χυλοπίτες τα μακαρόνια.
Να μαγειρεύουμε με ελάχιστα υλικά και να ανακυκλώνουμε τα περισσεύματα. Για παράδειγμα, μια μπριζόλα και μερικές πατάτες μας κάνουν μια κατσαρόλα γιαχνί για τέσσερις-πέντε νοματαίους. “Αυγατίστε” τη σάλτσα που θα μείνει για να χρησιμοποιηθεί για μακαρόνια ή ρύζι.  Μειώστε την πρωτείνη και αυξήστε τους υδατάνθρακες και τα λαχανικά. Κρατάτε κόκαλα για ζωμούς. Ψάξτε για συνταγές για εύκολα γλυκά χωρίς βούτυρο και ακριβά υλικά. Ψάξτε για “συνταγές του πολέμου”, ελληνικές και μη. Αχρείαστες να είναι, αν δεν είναι όμως, θα σας σώσουν.
Να ξέρουμε πως να κονσερβοποιούμε κάθε τροφή, να παστώνουμε και να “καπνίζουμε” κρέατα και ψάρια. Όταν δεν θα έχουμε ρεύμα, ο καταψύκτης θα είναι εντελώς άχρηστη συσκευή. Τα παραπάνω, αν συνδυαστούν με ένα μικρό λαχανόκηπο, θα σώσουν την οικογένειά μας από την πείνα.
Να χρησιμοποιούμε σωστά μια απλή (όχι ενεργειακή που προϋποθέτει ηλεκτρισμό) σόμπα.
Να ανάβουμε σωστά και να μαγειρεύουμε σε φούρνο με ξύλα.
Να φτιάχνουμε αλισίβα και τα δικά μας σαπούνια και απορρυπαντικά.

Να φτιάχνουμε κεριά. Θα μας φωτίσουν τα βράδια και θα χρησιμοποιηθούν σαν προσανάμματα.
Να ξέρουμε πως πλένουμε στο χέρι τα ρούχα μας.

Να είμαστε ικανοί να ράβουμε μόνοι τα ρούχα μας. Κρατήστε έτοιμα πατρόν που βρίσκετε σε περιοδικά από τώρα, για ρούχα που ράβονται απλά, σας ταιριάζουν και φοριούνται όλες τις εποχές. Ένα αμάνικο απλό φόρεμα θα φορεθεί το καλοκαίρι αλλά και το χειμώνα με μια μακρυμάνικη μπλούζα από μέσα.
Να ξέρουμε να πλέκουμε ζεστά ρούχα.

Να καθαρίζουμε πουλερικά και κυνήγι.
Να γνωρίζουμε τα βασικά θεραπευτικά βότανα, πότε και πως συλλέγονται και πως χρησιμοποιούνται για κάθε πάθηση. Καλύτερα, να τα καλλιεργούμε μόνοι μας, ακόμα και σε γλάστρες.
Να γνωρίζουμε τον κύκλο της βιοδυναμικής καλλιέργειας λαχανικών, από το στάδιο του σπορείου μέχρι τη συγκομιδή και την αποθήκευση νέων σπόρων.

Καλό είναι, τώρα που ακόμα προλαβαίνουμε, να προμηθευτούμε συσκευές που δεν απαιτούν ηλεκτρισμό για να λειτουργήσουν καθώς και τις πρώτες ύλες για την παρασκευή των παραπάνω.
Σίδερα κάρβουνου (σοβαρολογώ, δοκίμασα της γιαγιάς μου -ένα βαρύ για τα χοντρά ρούχα κι ένα ελαφρύτερο για τα ευαίσθητα), λάμπες λαδιού, εργαλεία χειρός, κερί σε ικανοποιητικές ποσότητες (από συνεταιρισμούς γιατί είναι φθηνό) για φωτισμό και φάρμακα, φυτίλια, μπλέντερ χειρός, πλάστες, γουδιά, σκάφες, κόσκινα για αλεύρι και τραχανά καθώς και βασικό εξοπλισμό για κυνήγι και ψάρεμα και ένα πολύ μεγάλο δοχείο για συλλογή βρόχινου νερού. Μια παλιά ραπτομηχανή ή ένα καλό σετ ραπτικής, μαλλί, φερμουάρ, κουμπιά και προμήθειες υφασμάτων. Στο κέντρο της Αθήνας, υπάρχει κατάστημα που πουλάει μια χαρά υφάσματα με ένα ευρώ το μέτρο. Με λίγα ευρώ, θα μπορείτε να ράψετε για την οικογένειά σας και για το σπίτι σας ότι θα χρειαστείτε τα επόμενα χρόνια.
Στην αποθήκη μας, θα πρέπει να έχουμε καυστική ποτάσα ή σόδα, μαγειρική σόδα με το κιλό για άπειρες χρήσεις, βόρακα, αιθέρια έλαια, αλεύρι (ή ακόμα καλύτερα ένα χειροκίνητο μύλο και σιτάρι σε σακιά που λήγει μετά από είκοσι χρόνια), μέλι, ζάχαρη, αλάτι, λάδι, βάζα και καπάκια για κονσέρβες. Και σπόρους για όσους έχουν ένα κομμάτι γης. Κι αν δεν έχετε, μπορείτε να φυτέψετε σχεδόν τα πάντα σε γλάστρες, στο μπαλκόνι ή την ταράτσα. Όρεξη να υπάρχει.
Τα είδη υγιεινής μιας χρήσης των βρεφών και των γυναικών  μπορούν να αντικατασταθούν από τώρα με υφασμάτινα που πλένονται και ξαναχρησιμοποιούνται. Προμηθευτείτε, όσο ακόμα υπάρχουν, αρκετά θερμόμετρα υδράργυρου.
Πιστεύω ότι δε χρειάζεται μια φορτωμένη αποθήκη με αποθέματα που πρόκειται να λήξουν ή να εξαντληθούν. Χρειάζεται να έχουμε μια σοβαρή ποσότητα από τη «βάση» που θα μας επιτρέψει να επιβιώσουμε όχι μόνο για ένα ή δύο χρόνια, αλλά ακόμα και αν η ζωή μετά το κραχ δεν επανέλθει ποτέ στα «συνηθισμένα» επίπεδα.  Στέγη, θέρμανση, τροφή, ρουχισμός και φάρμακα είναι όλα όσα χρειαζόμαστε.
Άλλωστε, πολλά από τα παραπάνω θα μας ωφελήσουν σε καιρούς που το χρήμα δε θα έχει αξία, η ανταλλαγή και η προσφορά όμως γνώσεων, σπόρων, φαρμάκων και ρούχων θα έχουν αξία ανεκτίμητη.

9 σχόλια:

  1. Δυστυχώς οι γονείς μας, μας έφεραν στην πόλη και πούλησαν τα πατρικά τους στα χωριά. Δεν έχουμε τζάκι στο σπίτι μας για αλυσίβα, ούτε μέρος για να μαζεύουμε βρόχινο νερό. Έχουμε πολλά παιδιά που εξαρτώνται από εμάς και πραγματικά νοιώθω ανήμπορη διαβάζοντας τέτοια άρθρα , γιατι δεν έχουμε που αλλού να πάμε. Δεν λέω ότι φταίτε. Καλά κάνετε και τα λέτε στον κόσμο. Απλά για ανθρώπους σαν εμάς το μόνο που μας μένει να κάνουμε είναι να ελπίζουμε στον Κύριο

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ετσι κι αλλιως οι ελπιδες μας εναποθέτονται στον Κυριο μας αγαπητη ανωνυμη...Μην τρομάζεις με ολα αυτα αν δεν μπορεις η δεν εχεις τα μεσα .Ο θεος τα δικα του παιδια ποτε δεν τα αφηνει.Ριξε το βαρος στην προσευχή, πολλη προσευχη και μετανοια και πάντα κατι θα βρισκει ο θεος να στειλει.Αφου Χριστος Ανεστη,μην φοβασαι τιποτα!!!

      Διαγραφή
    2. Ο Θεός γράφεται με Θ. κεφαλαίο.

      Διαγραφή
  2. αύταρκες νοικοκυριό...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Αυτό είναι το καλύτερο!

    Τώρα, άμα κάποιος μπορεί
    και κάτι εξ ιδίων...
    ας το κάνει

    (χώρις ταραχή
    και πανικό)...

    Κι όσο για τα
    αρκετά θερμόμετρα...
    δεν κατάλαβα καλά...

    οι μητέρες μας, έβαζαν το
    χέρι στο μέτωπο
    και καταλάβαιναν
    μια χαρά τον πυρετό

    και κάπως έτσι πορευτήκαμε, μαζί
    με την ευλογημένη σύζυγο
    -με το ελάχιστο
    αντιβιωτικών, παυσίπονων
    και άλλων
    "επιστημονικών
    μαγιολικών"...-

    και δόξα τω Θεώ
    ο Θεός ουδέποτε
    μας εγκατέλειψε!
    (Εμείς αντιθέτως
    συχνά πυκνά,
    ειδικά τα πρώτα χρόνια,
    βουτηγμένοι στο κοσμικό
    πνεύμα της ταραχής
    και του πανικού)

    Χριστός Ανέστη!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Αγιασμο και αντιδωρο στο σπιτι παντα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Συμφωνώ με τον 12:13, πολύ σωστή πολύ βασική επισήμανση, καλόν είναι να έχει κάθε σπίτι κάθε νοικοκυριό αγιασμό, είτε Μέγα είτε αυτό που γίνεται κάθε μήνα στους ιερούς ναούς, και τα δύο φέρουν την αγιαστική χάρη του Παναγίου Πνεύματος. Οπότε λοιπόν φροντίστε να έχετε όλοι αγιασμό αδέλφια και αν πάει να τελειώσει απλά συμπληρώνουμε με νερό της βρύσης και είναι εντάξει, τον αγιασμό μπορούμε ως γνωστόν να τον πιούμε νηστικοί πάντα και μετά από έστω λίγη προσευχή και μπορούμε και να ραντίσουμε το σπίτι μας το μπαλκόνι μας τον κήπο μας ή την αυλή μας συχνά πυκνά, έτσι αγιάζονται όλα, Χριστός Ανέστη!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Για να έχεις αυτάρκεια πρέπει να έχεις λεφτά .Αν δηλαδή τον άλλον που θα μείνει άνεργος τον πετάξουν από το σπίτι του που να βρει όλα αυτά που προφανώς προορίζονται για μονοκατοικία .Κα που να βρει να πάρει μονοκατοικία ? Παρά την ωραιοποίηση του παρελθόντος τα κρατικά αρχεία μας βεβαιώνουν ότι μέχρι και την δεκαετία του 40 ειδικά στην ύπαιθρο υπήρχε φοβερή εγκληματικότητα .Η λεγόμενη ληστοκρατια .Αιτία η φοβερή φτώχεια που οι μισοί φευγανε Αμερική και πολλοί από τους υπόλοιπους εντασονταν σε συμμορίες σαν του Γιαγκούλα που μόνο αυτή ευθύνονταν για πάνω από 80 φόνους . Περιοχές όπως η Θεσσαλία Στερεά και Δυτική Μακεδονία ήταν άντρα ληστών .Όλοι αυτοί την δεκαετία του 40 λόγω κατοχής εντάχθηκαν είτε σε αντάρτικες ομάδες είτε και σε τάγματα ασφαλείας οπότε δώσανε μια ιδεολογική χροιά στην ουσιαστικά ληστρική τους δράση .Στις πόλεις ήδη από το δεύτερο μισό του 19ου αιώνα συνοικίες ολόκληρες ήταν υπό το κράτος των λεγόμενων κουτσαβακηδων που επίσης ευθύνονταν για πολλά φοβερά εγκλήματα ιδίως σωματεμποριας . Αιτία όλων αυτών η τρομακτική φτώχεια που όταν υπάρχει καμια θρησκευτική η ιδεολογική πίστη δεν μπορεί να την θεραπεύσει .Για εκεί πάμε ξανά .Η άδεια κοιλιά είναι πολύ κακός σύμβουλος .ΑΜ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Εποχές κρίσεων,

    διαδέχονται

    τις ευλογημένες εποχές
    -που οι άνθρωποι
    προσπαθούν να ζουν
    με φόβο Θεού-.

    Οι πάτρονες
    και θιασώτες
    του "θαυμαστού
    καινούριου κόσμου"
    (νεωτερικότητα
    για τους πιό
    κουλτουριάρηδες)

    με περισσή επιδεξιότητα

    παρουσιάζουν
    επιλεκτικά
    και υπερτονισμένα,
    αρνητικές
    πτυχές του παρελθόντος

    ωστε να μας πείσουν
    πως
    τα πράγματα

    οδεύουν

    -με την επιστήμη
    και την τεχνολογία
    ν'ανοίγουν

    "καινούριους δρόμους"-

    προς τον ένα και μοναδικό ...επί γής παράδεισο...







    ΑπάντησηΔιαγραφή