Τρίτη 21 Ιανουαρίου 2020

Ερώτημα προς τους Oρθοδόξους: «Ποιος εμπιστεύεται πλέον έναν αφερέγγυο και ανειλικρινή Πατριάρχη;»


Του Κυρηναίου
Σημειώνουμε στο παρακάτω κείμενο τρεις μόνο από τις πολλές υπαναχωρήσεις του Πατριάρχη Βαρθολομαίου, από τοποθετήσεις που ο ίδιος είχε υποστηρίξει λίγο καιρό πριν την αλλαγή στάσης.
Είναι τραγικό και πρωτόγνωρο για έναν Πατριάρχη να απογοητεύει σε τέτοιο βαθμό τους Ορθοδόξους και να κάνει διαρκώς υπαναχωρήσεις στις δεσμεύσεις του απέναντι στην Εκκλησία, χάριν των πολιτικών και της γεωπολιτικής τους.
Αυτό βέβαια δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό από την Παγκόσμια Ορθοδοξία και είναι βέβαιο ότι θα έχει ως συνέπεια να γίνει πραγματικότητα σύντομα αυτό που επεσήμανε ο μητροπολίτης Ζιμπάμπουε Σεραφείμ. Ότι με αυτά που κάνει ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος και όσοι συμφωνούν μαζί του, θα καταλήξει να γίνει «εφημέριος μιάς απομονωμένης ενορίας»  


Οι παρακάτω επισημάνσεις της υποκριτικής στάσης του Πατριάρχη Βαρθολομαίου, όχι μόνο δεν ταιριάζουν σε Ορθόδοξο Πατριάρχη αλλά ούτε καν σε οποιονδήποτε απλό άνθρωπο που σέβεται τον εαυτό του.
Στο τέλος αναλογιστείτε εάν μπορεί αυτός ο άνθρωπος να ονομάζεται Ορθόδοξος Πατριάρχης.    
Περίπτωση 1η
Τον Φεβρουάριο 2016, προ της Συνόδου της Κρήτης ένα από τα σοβαρότατα προβλήματα που είχε προβάλει τότε ο Πατριάρχης Αντιοχείας Ιωάννης, ήταν η εισπήδηση του Πατριαρχείου Ιεροσολύμων στο έδαφός του, με αποτέλεσμα το Πατριαρχείο Αντιοχείας να έχει διακόψει την Ευχαριστιακή Κοινωνία μαζί του. Το αιτιολογικό ήταν το εξής:
«Επειδή, εάν αυτή η Σύνοδος πραγματοποιηθεί ενώ ισχύει η διακοπή της εκκλησιαστικής κοινωνίας μεταξύ δύο Παλαιφάτων Αποστολικών Εκκλησιών, θα υποδηλώσει ότι η συμμετοχή στις συνοδικές συζητήσεις είναι δυνατή χωρίς τη συμμετοχή στη Θεία Ευχαριστία, και κατά συνέπεια θα χάσει το εκκλησιαστικό της χαρακτήρα λαμβάνοντας απλά ένα διοικητικό τοιούτο, σε αντίθεση με τη συνοδική παράδοση της Ορθόδοξης Εκκλησίας.»
Ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος αγνόησε παντελώς τις ενστάσεις του Πατριαρχείου Αντιοχείας και προχώρησε στην διεξαγωγή της ψευδοσυνόδου της Κρήτης.
Τον Δεκέμβριο 2019, κατά την πρόσφατη προσπάθεια εξασφάλισης της ενότητας της Ορθοδοξίας, ο Πατριάρχης Ιεροσολύμων καλεί τους προκαθημένους σε Σύναξη στην Ιορδανία, λόγω της εισπήδησης του Βαρθολομαίου στη δικαιοδοσία του Πατριαρχείου Μόσχας και της απόδοσης Αυτοκεφαλίας σε σχισματικούς.
Ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος χρησιμοποίησε το ίδιο ακριβώς επιχείρημα του Πατριάρχου  Αντιοχείας Ιωάννη, ως λόγο για να μην προσέλθει στη Σύναξη των προκαθημένων.
«Καί ποῖον νόημα θά εἶχε μία Σύναξις Προκαθημένων, κατά τήν ὁποίαν δέν θά ἦτο δυνατή ἡ τέλεσις ἀπό κοινοῦ τῆς Θείας Λειτουργίας, διότι εἷς ἐξ αὐτῶν διέκοψε τήν Εὐχαριστιακήν κοινωνίαν μετά τινων ἐξ αὐτῶν; Ἡ τυχόν πραγματοποίησις τῆς πρωτοβουλίας Ὑμῶν ταύτης θέλει καταδείξει τοῖς πᾶσι, φίλοις τε καί ἐχθροῖς, ὅτι ἡ Ὀρθόδοξος ἡμῶν Ἐκκλησία δέν ἀποτελεῖ ὀργανικήν ἑνότητα, καί ἔχει περιπέσει εἰς τήν κατάστασιν ὁμοσπονδίας, ἤ καί, ἔτι χεῖρον, συνομοσπονδίας Ἐκκλησιῶν προτεσταντικοῦ τύπου
Οφείλει λοιπόν ο Πατριάρχης Θεόφιλος να τον αγνοήσει και να προχωρήσει στη διοργάνωση της Συνάξεως, όπως ακριβώς και ο Βαρθολομαίος αγνόησε την επίκληση του Αντιοχείας και προχώρησε στη ψευδοσύνοδο της Κρήτης.
Περίπτωση 2η
Τον Ιανουάριο 2016, ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος κατά τη Σύναξη των Προκαθημένων στην προπαρασκευαστική της Μεγάλης Συνόδου στη Γενεύη, εκτός από το γεγονός ότι συντάχθηκε με την ομόφωνη αποδοχή του Μητροπολίτη Ονουφρίου ως του μόνου κανονικού Ορθοδόξου Μητροπολίτου Κιέβου και πάσης Ουκρανίας, προχώρησε και σε μία επί πλέον κίνηση για την προστασία από τους σχισματικούς Ουκρανούς.
Ζήτησε να προφυλαχθούν οι επίσκοποι των Ουκρανικών Ορθοδόξων Εκκλησιών στην διασπορά από συλλείτουργα με διασπαστές σχισματικούς και τους κάλεσε να συντονίζουν τις επισκέψεις στο έδαφος της Ορθοδόξου Ουκρανικής Εκκλησίας του Πατριαρχείου Μόσχας με τον Προκαθήμενό της, τον ιεράρχη Ονούφριο.
Στις 12 Οκτωβρίου 2018, ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος απευθύνεται με επιστολή του προς τον Μητροπολίτη Κιέβου και πάσης Ουκρανίας και του υποδεικνύει ότι πλέον δεν μπορεί να φέρει τον τίτλο του Μητροπολίτου Κιέβου, μάλιστα δε του τονίζει ότι τον τίτλο αυτό τον κατέχει κατά παράβαση όσων ορίζονται στα κείμενα του 1686.
«άμα τη υπό του κληρικολαϊκού σώματος εκλογή του Προκαθημένου της Ουκρανικής Εκκλησίας, ου δυνηθήσεσθε πλέον εκκλησιολογικώς τε και κανονικώς φέρειν τον τίτλον τούτον του Κιέβου, τον οποίον, ούτως η άλλως, κατέχετε σήμερον κατά παράβασιν των υπό των επισήμων κειμένων του 1686 οριζομένων»
Περίπτωση 3η
Στις 23 Ιουνίου 2016, ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος ενώπιον της Συνόδου της Κρήτης επαινεί τον Αρχιεπίσκοπο Αχρίδος Ιωάννη για τους αγώνες του για παραμονή στην κανονικότητα και του ζητά να περιγράψει ενώπιον της Συνόδου τους αγώνες του για την Ορθοδοξία.
«Φυλακιστήκατε και υπομείνατε. Σας ευχαριστούμε που μείνατε πιστός στην Ορθοδοξία. Σας ευχαριστούμε που μείνατε πιστός στην κανονικότητα»
Ο Πατριάρχης κάλεσε τον κανονικό Αρχιεπίσκοπο Αχρίδος Ιωάννη, ο οποίος συμμετείχε στη Σύνοδο ως μέλος της Αντιπροσωπείας του Πατριαρχείου Σερβίας, να περιγράψει ενώπιον της Συνόδου την κατάσταση της Ορθοδόξου Εκκλησίας των Σκοπίων και τους διωγμούς τους οποίους υπέστη τόσο από το κράτος των Σκοπίων όσο και από την σχισματική Εκκλησία του κ. Στεφάνου.
Στις 13 Ιανουαρίου 2020, ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος στην Κωνσταντινούπολη με τους πολιτικούς των Σκοπίων αποσιωπά την ύπαρξη του Αρχιεπισκόπου Αχρίδος Ιωάννη και συζητά την επαναφορά των σχισματικών εις την Ορθόδοξη κανονικότητα, θέλει να δώσει τον τίτλο Αχριδών στον σχισματικό Στέφανο και μάλιστα θέλει να εφαρμόσει και σε αυτόν την δυνατότητα της εκκλήτου προσφυγής και να παρακάμψει το πατριαρχείο Σερβίας.
«Σκοπός της επισκέψεως ήτο η θεώρησις του εκκλησιαστικού προβλήματος της χώρας αυτών. Κατά την συζήτησιν ετέθησαν επί τάπητος αι προηγηθείσαι επί του θέματος φάσεις, εν αίς και η βούλησις της επαναφοράς της εκείσε Εκκλησίας εις την κανονικότητα υπό το όνομα της Αρχιεπισκοπής Αχριδών, κατόπιν και της υποβληθείσης εν καιρώ εις την Μητέρα Εκκλησίαν εκκλήτου προσφυγής».

Ποιος μπορεί πλέον να εμπιστευτεί αυτόν τον άνθρωπο;
πηγή 

1 σχόλιο: