Πέμπτη 6 Ιουνίου 2019

ΧΘΕΣΙΝΟΙ ΕΜΠΡΗΣΤΕΣ
ΣΗΜΕΡΙΝΟΙ ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΕΣ
ΕΙΧΕ ΒΓΕΙ απαγορευτικό στην Ουρανούπολη και  έτσι εξανεμίστηκε  κάθε μας ελπίδα για να εισέλθουμε στο Άγιον Όρος.
Όμως ευτυχώς εκείνη τη φορά επέτρεψαν από την Ι.Κοινότητα να γίνουμε δεκτοί, εισερχόμενοι οδικώς από τα σύνορα του Αγιωνύμου Όρους.
Αισίως και πάλι για εμάς βρέθηκε ένα καλό πουλμανάκι που θα μας μεταβίβαζε στον προορισμό μας.
Ήταν εκεί και κάτι Ρωσο-βούλγαροι που πηγαίναν στο Ζωγράφου, όμως για αυτούς είχε αποσταλεί ένα παλαιό φορτηγό με κάτι παγκάκια ένθεν και ένθεν.
Δεν έχασε τότε την ευκαιρία ο Δημήτρης, βετεράνος προσκυνητής του Άθωνα και δείχνοντας προς το φορτηγό που έμοιαζε με στρατιωτικό καμιόνι λέει:
-Να ,βλέπετε! τους πάνε στην Καισαριανή για εκτέλεση!
-Σοβαρά;
-Εμ τι;
-Μα πόσο ευλαβείς είναι αυτοί  οι σλάβοι και ιδιαιτέρως οι Ρώσοι!
-Χμμμ, χθεσινοί εμπρηστές και σημερινοί πυροσβέστες.
-Δηλαδή, τι θέλεις να πεις;
-Να, οι πρώην κομισάριοι που γκρέμιζαν και καίγανε τις Εκκλησίες ,τώρα οι σούπερ Ορθόδοξοι σε συλλεκτική έκδοση!
Καλά το έλεγε ο Πνευματικός μου, ν’αγιάσουν τα κόκκαλά του: «βλέπεις όλους αυτούς που ανακαινίζουν τις κατεστραμμένες Εκκλησίες στην Ρωσία;Αν το φέρει αύριο  έτσι η ιστορία και διατάξει το Κρεμλίνο, πάλι θε να τις ξαναγκρεμίσουν. Δεν το έχουν σε τίποτες.
-Τώρα που το λες βρε Δημήτρη δεν έχεις και άδικο. Όμως τόση ευσέβεια δεν είναι αληθινή;
-Δεν ξέρω, έχω και τις υποψίες μου .Ο Θεός αγαπάει το μέτρο.Μέσα στο μέτρο  είναι το θέλημά Του και όχι στα άκρα. «Μηδέν άγαν» όπως έλεγαν οι αρχαίο μας πρόγονοι.
Αυτοί οι μεγάλοι Σταυροί που κάνουν σαν τα ρομποτάκια, το αγέλαστο ύφος… οι μαντήλες στο κεφάλι ασορτί με τα σορτσάκια δεν με πείθουν.
Έλεγε ο αγιασμένος π.Φιλόθεος Ζερβάκος:   «Μην υπερευσεβήσεις για να μην ασεβήσεις.»
Η υπερβολική ,δίχως διάκριση και γνώση ευλάβεια αργά η γρήγορα οδηγεί στην κάθε είδους πλάνη και ασέβεια.
Η ώρα περνούσε και ευτυχώς ανέθωρε για λίγο, μέσα από τα αχνά σύννεφα, ο χειμωνιάτικος ήλιος  και έτσι παρηγορηθήκαμε κάπως.
-Η σύγχρονη Ρωσική ευλάβεια θα λέγαμε πως είναι ένα κράμα άγνοιας , μαγείας, προλήψεων και προκαταλήψεων και πάνω από όλα μία πίστη εργαλειοποιημένη στην διακονία και εξυπηρέτηση του κρατικού συμφέροντος. Απορώ πως αυτός ο λαός ανέδειξε και κάποιους Αγίους.
-Γιαυτό σας λέω και ξαναλέω κάτι γνωρίζει ο Οικουμενικός μας Πατριάρχης με το θέμα της Ουκρανίας  που τους έδωσε ένα γερό μάθημα και τους  έβαλε σε τάξη. Αν όλη αυτή η πνευματική νοσηρότητα των Ρώσων παγκοσμιοποιηθεί, ζήτω που καήκαμε. θε να αλλοιωθεί από τον πυρήνα της η Αγία μας πίστη και θα καταντήσει μία μαγική στραβόδοξη πίστη μέσα στον τύπο και την παράνοια.
 Ας καθήσουν και ας περιοριστούν  το λοιπόν στο κελί τους μπας και βρούνε την χαμένη ισοζυγιά και αρμονία τους, αν την είχανε και ποτέ τους ως λαός , και μετά να ζητάνε Οικουμενικότητες και κυριαρχία. Αντιλαβού;
-Μόνο;
-Ναι όμως βρε παιδιά είναι και το πρακτικό θέμα .Έκοψαν να έρχονται πλέον στο Άγιον Όρος και τώρα θα ζημιωθούν οικονομικά οι Μονές.
-Και τα λεφτά τους  έχει ανάγκη η Παναγία μας για να συντηρήσει το Περιβόλι της; Μήπως είναι καλύτερα τώρα για να μπορούν ανεμπόδιστα οι Καλόγεροι δίχως τον πειρασμό του χρήματος να δοθούν στην άσκηση και στο απερίσπαστον της προσευχής;
Θυμάμαι πριν δύο χρόνια πήγα σε μία έκθεση σ’ένα μεγάλο Μοναστήρι και τι να κάμω, δεν μου περισσεύανε τα ευρώ . Είμασταν 5-6 φουκαράδες  Έλληνες και ψωνίζαμε κάτι κομποσχοινάκια.Νά σου τότε ένας Ρώσος με κάτι μεγάλες Samsonite  και έβαζε μέσα πολλές πανάκριβες χειροποίητες Εικόνες.Μάλιστα μιλούσε στο  κινητό με έναν Δεσπότη στην Ρωσία που του έδινε και την ανάλογη παραγγελία σαν την Βουγιουκλάκη στην Μοντέρνα Σταχτοπούτα «Βάλε και τρεις σοκολατίτσες και λίγο ζαμπόν…θα το κάψουμε απόψε κυρ Στέφανε.»
Και έτσι εμείς κοιτάζαμε αποσβολωμένοι έως ότου ο Ρώσος απίθωσε στο ταμείο  50.000 ευρώ. Άντε μετά ετούτος ο Καλόγηρος που πήρε τα λεφτά να κάνει το βράδυ προσευχή!
Γιαυτο σας ξαναλέω «ο ο λύκος κι αν εγέρασε κι άσπρισε το μαλλί του, μήτε τη γνώμη άλλαξε, μήτε την κεφαλή του.»
«Φοβού τους Ρώσους και δώρα φέροντες.»
π.Διονύσιος Ταμπάκης

14 σχόλια:

  1. ''Γιαυτό σας λέω και ξαναλέω κάτι γνωρίζει ο Οικουμενικός μας Πατριάρχης με το θέμα της Ουκρανίας που τους έδωσε ένα γερό μάθημα και τους έβαλε σε τάξη...''

    Αυτός που έγραψε τούτη εδω τη φράση ή άσχετος είναι, ή πάσχει απο το πάθος της δειλίας. Ή και τα δυο μαζί.

    Και δεν με μέλει αν φορεί ράσο η όχι. Μάλλον αν φορεί και ράσο, ακόμη χειρότερα! 'Ημαρτον ποιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Άστοχα σχόλια πάτερ που κατεδαφιζουν τους Ρώσους (πολλά τα αμαρτήματα τους, αλλά και τα δικά μας...) και λιβανιζουν το Φαναρι. Εσείς πάτερ θα συλλειτουργουσατε με τους γκάνγκστερ ψευτοδεσποταδες της ψευτοεκκλησίας του ψευτομητροπολίτη Επιφανιου; Εγώ τουλάχιστον θα είχα τον λογισμό μήπως αυτό που μου δίνει είναι σκέτο ψωμάκι και κρασάκι ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Δυστυχώς με τους Ρώσους αυτή είναι η πραγματικότητα είτε το θέλουμε είτε όχι.
    Κάποτε θα ευγνωμονούμε τον Πατριάρχη που παρά τις όσες εκ του ασφαλούς κατηγορίες εναντίον του, έσωσε την Κιβωτό της Εκκλησίας από την Ρωσική νοσηρότητα !

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ευτυχώς που χάρις στους Ρώσους η Ορθοδοξία δεν είναι μια επαρχιακή βαλκανική έκδοση του Χριστιανισμου ...

      Διαγραφή
  4. Σχόλιο (1ο μέρος)

    “Είχε βγεί απαγορευτικό στην Ουρανούπολη και έτσι εξανεμίστηκε κάθε μας ελπίδα για να εισέλθουμε στο Άγιον Όρος. Όμως ευτυχώς εκείνη τη φορά επέτρεψαν από την Ι.Κοινότητα να γίνουμε δεκτοί, εισερχόμενοι οδικώς από τα σύνορα του Αγιωνύμου Όρους. Αισίως και πάλι για εμάς βρέθηκε ένα καλό πουλμανάκι που θα μας μεταβίβαζε στον προορισμό μας.”

    Και αφού είχε βγει απαγορευτικό γιατί εσείς έπρεπε οπωσδήποτε να μπείτε στο Άγιο Όρος; Είστε μοναχοί και ήσασταν καιρό μακριά από τη μετάνοια σας;
    Τι ακριβώς κάνετε κάθε τρεις και λίγο στο Άγιο Όρος; Είστε προσκυνητές, τουρίστες, τι στο καλό είστε τέλος πάντων;
    Α ξέχασα! πάτε για να “γεμίσετε μπαταρίες” κατά την προσφιλή σας έκφραση. Κοπαδιάζετε δυό-δυό ή τρεις τρεις ή και παραπάνω (κυρίως όσοι είστε από Μακεδονία και έχετε εύκολη και γρήγορη πρόσβαση) και κάθε Σαββατοκύριακο είστε μέσα.
    Άλλωστε έχετε και ιερομόναχο Αγιορείτη πνευματικό. Οι πνευματικοί της πόλης είναι ανάξιοι για να εξομολογήσουν την αφεντομουτσουνάρα σας. Πού να καταλάβουν άλλωστε τις ανησυχίες σας περί ακτίστου φωτός.
    Έτσι μπουκάρετε στο Άγιο Όρος και αρχίζετε τα βατολογήματα με τους υποτιθέμενους πνευματικούς σας, για το πόσες φορές και σε ποια στάση συνουσιαστήκατε με τη γυναίκα ή την γκόμενά σας. Και εκείνοι όχι μόνο δεν σας αποτρέπουν από την αρρωστημένη εξάρτησή σας, αλλά σας ενθαρρύνουν κιόλας. Διότι αν ήταν σωστοί πνευματικοί, θα σας παρότρυναν να εξομολογείσθε στην πόλη που ζείτε. Αντίθετα σας επιτρέπουν για να μην πω σας ενθαρρύνουν να τους ρωτάτε για το καθετί, ακόμη και για το αν “έχετε ευλογία” να κλάσετε (πολλές φορές καλώντας τους και στο τελευταίας τεχνολογίας κινητό το οποίο διαθέτουν). Και είναι πολλές οι φορές που μπαίνετε μέσα και με τους γιους σας- μικρά παιδάκια - εφαρμόζοντας επιλεκτικά τους κανόνες, οι οποίοι εκτός από την είσοδο των γυναικών στο Άγιο Όρος απαγορεύουν και την είσοδο των αμούστακων και αγένειων αγοριών.


    (συνεχίζεται)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Σχόλιο (2ο μέρος)

    “Ήταν εκεί και κάτι Ρωσο-βούλγαροι που πηγαίναν στο Ζωγράφου, όμως για αυτούς είχε αποσταλεί ένα παλαιό φορτηγό με κάτι παγκάκια ένθεν και ένθεν.”

    Τουλάχιστον το φορτηγό ήταν πιό “ασκητικό” από το δικό σας “καλό πουλμανάκι” που αναφέρεις παραπάνω.

    “Δεν έχασε τότε την ευκαιρία ο Δημήτρης, βετεράνος προσκυνητής του Άθωνα και δείχνοντας προς το φορτηγό που έμοιαζε με στρατιωτικό καμιόνι λέει…..”

    Βετεράνος προσκυνητής. Χα! χα! Ακριβώς σαν κι αυτούς που αναφέραμε παραπάνω. Με φουλ γεμισμένες μπαταρίες και εγγεγραμμένη υποθήκη στον Παράδεισο.

    “Μα πόσο ευλαβείς είναι αυτοί οι σλάβοι και ιδιαιτέρως οι Ρώσοι! -Χμμμ, χθεσινοί εμπρηστές και σημερινοί πυροσβέστες. -Δηλαδή, τι θέλεις να πεις; -Να, οι πρώην κομισάριοι που γκρέμιζαν και καίγανε τις Εκκλησίες ,τώρα οι σούπερ Ορθόδοξοι σε συλλεκτική έκδοση! Καλά το έλεγε ο Πνευματικός μου, ν’αγιάσουν τα κόκκαλά του: «βλέπεις όλους αυτούς που ανακαινίζουν τις κατεστραμμένες Εκκλησίες στην Ρωσία;Αν το φέρει αύριο έτσι η ιστορία και διατάξει το Κρεμλίνο, πάλι θε να τις ξαναγκρεμίσουν. Δεν το έχουν σε τίποτες. -Τώρα που το λες βρε Δημήτρη δεν έχεις και άδικο. Όμως τόση ευσέβεια δεν είναι αληθινή; -Δεν ξέρω, έχω και τις υποψίες μου .Ο Θεός αγαπάει το μέτρο.Μέσα στο μέτρο είναι το θέλημά Του και όχι στα άκρα. «Μηδέν άγαν» όπως έλεγαν οι αρχαίο μας πρόγονοι. Αυτοί οι μεγάλοι Σταυροί που κάνουν σαν τα ρομποτάκια, το αγέλαστο ύφος… οι μαντήλες στο κεφάλι ασορτί με τα σορτσάκια δεν με πείθουν. Έλεγε ο αγιασμένος π.Φιλόθεος Ζερβάκος: «Μην υπερευσεβήσεις για να μην ασεβήσεις.» Η υπερβολική ,δίχως διάκριση και γνώση ευλάβεια αργά η γρήγορα οδηγεί στην κάθε είδους πλάνη και ασέβεια.”

    Δεν αντιλαμβάνεστε ότι αυτά που γράφετε αφορούν και εσάς;

    (συνεχίζεται)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γειά στο στόμα σου αδερφέ, κλασικοί επαγγελματίες "προσκυνητές" του Άθω .

      Διαγραφή
  6. Σχόλιο (3ο μέρος)

    “Η ώρα περνούσε και ευτυχώς ανέθωρε για λίγο, μέσα από τα αχνά σύννεφα, ο χειμωνιάτικος ήλιος και έτσι παρηγορηθήκαμε κάπως. -Η σύγχρονη Ρωσική ευλάβεια θα λέγαμε πως είναι ένα κράμα άγνοιας , μαγείας, προλήψεων και προκαταλήψεων και πάνω από όλα μία πίστη εργαλειοποιημένη στην διακονία και εξυπηρέτηση του κρατικού συμφέροντος.”

    Ενώ η σύγχρονη Ελληνική ευλάβεια….! .
    Βρε δεν το αφήνετε αυτά, που έχετε αφήσει τον κόσμο σκόπιμα ακατήχητο ούτως ώστε να είναι και εύκολα εκμεταλλεύσιμος; Να σας αναφέρω μερικά μόνο:
    Αφήνετε τους ανθρώπους να γονατίζουν τις Κυριακές στην λειτουργία.
    Δεν τους διδάσκετε το πραγματικό νόημα του Ψυχοσάββατου και δέχεστε τα προσωπικά κόλυβα και τα χαρτάκια με τα ονόματα των κεκοιμημένων του καθενός για να τα διαβάσετε (για να εισπράξετε βέβαια και το αντίτιμο της μνημόνευσης). Και δεν τους κατηχείτε οτι το Ψυχοσάββατο η εκκλησία διαβάζει ούτως ή άλλως ευχή για όλους τους κεκοιμημένους και δεν χρειάζεται ατομική μνημόνευση.
    Δεν ξέρετε ούτε οι ίδιοι τι χρώμα άμφια να βάλετε την Μεγάλη Παρασκευή στην Αποκαθήλωση και το βράδυ στον Επιτάφιο, φορώντας μωβ ή μαύρα άμφια και κρούοντας πένθιμα τις καμπάνες των ναών σας ενώ έχει ήδη συντελεστεί η εις Άδου Κάθοδος.
    Καθιερώσατε τελετές-υπερπαραγωγές Αποκαθηλώσεων σε λόφους έξω από τις εκκλησίες και τα μοναστήρια (!), Επιταφίους της Παναγίας, υποδοχές αντιγράφων θαυματουργών εικόνων με στρατιωτικά αγήματα και μπάντες και άλλα πολλά ων ουκ έστιν αριθμός και μιλάτε για το κράμα άγνοιας , μαγείας, προλήψεων και προκαταλήψεων των Ρώσων;

    “Απορώ πως αυτός ο λαός ανέδειξε και κάποιους Αγίους.”

    Την επόμενη φορά, να απαιτήσεις από το Άγιο Πνεύμα να ζητήσει την γνώμη σου και την έγκρισή σου προκειμένου να Αγιοποιήσει κάποιον.


    (συνεχίζεται)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Σχόλιο (4ο και τελευταίο μέρος)

    “Γιαυτό σας λέω και ξαναλέω κάτι γνωρίζει ο Οικουμενικός μας Πατριάρχης με το θέμα της Ουκρανίας που τους έδωσε ένα γερό μάθημα και τους έβαλε σε τάξη. Αν όλη αυτή η πνευματική νοσηρότητα των Ρώσων παγκοσμιοποιηθεί, ζήτω που καήκαμε. θε να αλλοιωθεί από τον πυρήνα της η Αγία μας πίστη και θα καταντήσει μία μαγική στραβόδοξη πίστη μέσα στον τύπο και την παράνοια. Ας καθήσουν και ας περιοριστούν το λοιπόν στο κελί τους μπας και βρούνε την χαμένη ισοζυγιά και αρμονία τους, αν την είχανε και ποτέ τους ως λαός , και μετά να ζητάνε Οικουμενικότητες και κυριαρχία. Αντιλαβού;”

    Αμ, έλα στο προκείμενο πουλάκι μου! Διάβαζα κι εγώ στην αρχή κι έλεγα που το πάει, που το πάει; Βέβαια! Η λιτότητα, το μέτρο και η ισοζυγιά, είναι χαρακτηριστικά των ενδημούντων εν Φαναρίω και πρέπει να τα “διδάξουν” και σε όλους τους υπόλοιπους ατακτούντες. Γιατί να πρωτομιλήσουμε; Για τους παχουλούς μισθούς; για τους “ψιλούς” Επισκόπους άνευ ποιμνίου; για την δουλικότητα και κολακεία της Πατριαρχικής “Αυλής” (αυλή, άκουσον άκουσον!). Για τα συνεχή αεροπορικά ταξίδια (με τίνων χρήματα άραγε;) Για τις “ομόφωνες” “συνοδικές” αποφάσεις και εκλογές επισκόπων; Θα μπορούσαμε να γράφουμε σελίδες “μέτρου” και “ισοζυγιάς”


    Σημείωση εν κατακλείδι:

    Πρωτοπήγα στο Άγιο Όρος το 1980. Το αγαπώ υπερβολικά και σέβομαι και τους αγωνιζόμενους Πατέρες που εγκαταβιούν εκεί και την κάθε ψυχούλα που κατατρεγμένη και μπερδεμένη, βρίσκει παρηγοριά, ελπίδα και διέξοδο. Τα τελευταία 10 χρόνια, έχω πάψει να το επισκέπτομαι. Πληγώνομαι να βλέπω αυτό που αγαπάμε να έχει εκπέσει με αυτόν τον τρόπο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Πόσο ανόητος/τη είσαι Χριστέ μου και αθεράπευτα ρομαντικός/ή χελοοου ξυπνανναα
    Ακόμη και φίλος του ο Αλβανίας τον κράζει για το ουκρανικό οεοε
    Ξυπνα λεμεε

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Σε ποιον το γράφεις αυτό ΤρελοΓιαννη?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Καλά ! Τρελογιάννη , επειδή μας έχεις μπερδέψει , ίσως νά το θέλεις νά μας μπερδέψεις , ο φίλος σου, ο σεβαστός πατήρ δεν είναι η πρώτη φορά που έχει εισπράξει την αποδοκιμασία των αναγνωστών σου ! Την μιά εξυμνώντας το σέξ , λές και γι' αυτό πάει κανείς στην εκκλησία και την άλλη εξυμνώντας τον Βαρθολομαίο .

    Άρχισαν οι Ελληνες παπάδες , δεσποτάδες, επίδοξοι καρριερίστες , τσαρλατάνοι , τυχοδιώκτες νά μας λένε ό,τι τους κατέβει ! Θεολόγοι του ακτίστου φωτός , σκοντάφτουν στο φώς της επίγειας δόξας ! Πείτε βρέ την αλήθεια χωρίς φόβο και πάθος .Δεν καταπίνονται μέ τίποτα οι φράχτες που "πήδηξε " ο Βαρθολομαίος ! Έχει βιάσει την λογική , τον θείο και ανθρώπινο νόμο ! Παπαγαλάκια ! Σας αμόλυσαν νά επιτελέσετε το θεάρεστο έργο της χειραγώγησης της μάζας , όπως καταντήσατε το ακατήχητο ποίμνιο. Πολύ ωραία σας τα λέει ο ανώνυμος σχολιογράφος !

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Είναι πράγματι μια συμπαθής φωνή με ωραίο λόγο ,ευφυείς παρατηρήσεις, έξυπνα υπονοούμενα …αυτό δεν σημαίνει ότι συμφωνούμε με τις άκριτες φιλοπατριαρχικες σου σημειώσεις αν και τον κατανοούμε σμυρνιός γαρ… τι δεν καταλαβαίνεις;;

    ΑπάντησηΔιαγραφή