Πέμπτη 1 Μαρτίου 2018

Τα αίτια της Άλωσης της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας


«Όταν το Παρίσι ή το Λονδίνο είχαν 10.000-15.000 πληθυσμό, η Κωνσταντινούπολη είχε μισό, αν όχι ένα εκατομμύριο, πολυώροφα κτίρια, λεωφόρους με υδραυλικούς ανελκυστήρες, με παροχή νερού και αποχέτευση, με κοινωνικές υπηρεσίες. Στο Παρίσι η αποχέτευση δημιουργήθηκε το 18ο αιώνα και στο Λονδίνο το 19ο, νομίζω. Το έχω ξαναπεί, μοναδική υγιεινή εφεύρεση των μεσαιωνικών Ευρωπαίων ήταν τα ψηλά τακούνια, για να μην κυλιούνται τα ρούχα τους στη λάσπη. Όταν ραγίζεις την ιδανική εικόνα του ευρωκεντρισμού, σοκάρονται όσοι θεωρούν τη Δύση αλάθητη σαν τον Πάπα…», αναφέρει ο Ελληνικής καταγωγής Επίσκοπος της Ρωσικής Εκκλησίας π. Τύχων Σεβκούνωφ! : «Ναι, είναι αλήθεια ότι η γιαγιά μου, η Ελένη Κουζμίνιτσνα [Σ.Σ. του Κοσμά] Παπαδοπούλου, ήταν Ελληνίδα από τον Πόντο, οπότε οι Έλληνες συγγενείς μου είναι πολλοί», θα αναφέρει σε μια παλαιότερη συνέντευξη.
Ο π. Τύχων μόνασε στη Μονή των Σπηλαίων του Πσκωφ, τη μοναδική που δεν κατάφεραν να κλείσουν οι Μπολσεβίκοι, και είχε Πνευματικό καθοδηγητή τη μεγαλύτερη σύγχρονη ασκητική αγία μορφή της Ρωσίας,τον π. Ιωάννη Κρεστιάνκιν!
Στο συγκλονιστικό αυτό ντοκιμαντέρ για τα αίτια της Άλωσης της λεγόμενης Βυζαντινής Αυτοκρατορίας, θα διαπιστώσουμε πως τα αίτια που οδηγούν στην Άλωση είναι πάντοτε ίδια: H αμέλεια για τη σωτηρία της ψυχής μας και η αδιαφορία μας για τα πολιτικά πράγματα.
Στο ντοκιμαντέρ που στηρίχτηκε σε δική του έρευνα, ο π. Τύχων αναφέρει μεταξύ άλλων συγκλονιστικών θεμάτων και τα εξής πολύ εξόχως σημαντικά και διδακτικά:
Το δημογραφικό ήταν από τα πλέον οξυμμένα προβλήματα στο Βυζάντιο. Η Αυτοκρατορία κατοικούνταν σταδιακά από ξένους λαούς που σταθερά εκτόπιζαν τον αρχικό Ορθόδοξο πληθυσμό. Η αλλαγή της εθνικής σύστασης του πληθυσμού της χώρας, εξελίσσονταν οφθαλμοφανώς. (Γεγονός που βλέπουμε να συμβαίνει και στις μέρες μας). Εν μέρει κάτι τέτοιο ήταν αναπόφευκτο, η υπογεννητικότητα στο Βυζάντιο προσελάμβανε όλο και μεγαλύτερες διαστάσεις. Το καταστροφικό όμως ήταν ότι οι λαοί που εγκαθίσταντο πλέον στην Αυτοκρατορία δεν γίνονταν πια Ρωμαίοι, αλλά έμεναν για πάντα, ξένοι επιθετικοί και εχθρικοί! Τώρα οι μετανάστες δεν θεωρούσαν το Βυζάντιο σαν μια καινούρια πατρίδα τους, μα αντίθετα σαν μια εύκολη λεία που αργά ή γρήγορα θα περνούσε υπό την κυριαρχία τους!! Αυτό γινόταν επίσης, επειδή η Αυτοκρατορία έπαψε να ασχολείται με την καλλιέργεια του λαού!!!
Οι Βυζαντινοί όφειλαν να καταλάβουν καλά (τότε αλλά και σήμερα) ότι η Δύση επιζητούσε την πλήρη και άνευ όρων θρησκευτική και πολιτική υποταγή. Μια ακόμα φοβερή πληγή που επέφερε η προδοσία της πίστης ήταν η απώλεια της εμπιστοσύνης του λαού προς την εξουσία. Οι Βυζαντινοί συγκλονίστηκαν όταν προδόθηκε η ανώτατη αξία τους, η Ορθοδοξία! Είδαν να επιτρέπεται να παίζει κανείς με το πολυτιμότερο που είχαν στη ζωή τους: την αλήθεια της Πίστεως!! Το νόημα της ύπαρξης τους είχε χαθεί!!! Και καταλήγει ο π. Τύχων: Αυτό ήταν το τελευταίο και σοβαρότερο πλήγμα που διέλυσε τη χώρα. Και παρόλο που δεν δέχθηκαν όλοι την Ένωση με τους Λατίνους, το πνεύμα του λαού είχε ταπεινωθεί.
Ένα συγκλονιστικό ντοκιμαντέρ για την αξία της Βυζαντινής κληρονομιάς μας, τα αίτια της Άλωσης αλλά και ένα μάθημα που μπορεί να μας οδηγήσει στην αναγέννηση της Αυτοκρατορίας, σε σενάριο και αφήγηση τον π. Τύχων Σεβκούνωφ, ο οποίος εκτός των άλλων τυγχάνει να είναι και ο Πνευματικός Πατέρας του Προέδρου της Ρωσίας, Βλαδίμηρου Πούτιν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου