Πέμπτη 3 Αυγούστου 2017

Μαύρες πλερέζες οι Συριζαίοι εθνομηδενιστές! Ο σύγχρονοι Έλληνες είναι συγγενείς των Μινωιτών και των Μυκηναίων

  • (Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Ορέστης Παναγιώτου)
Μινωίτες, Μυκηναίοι και σύγχρονοι Έλληνες μοιάζουν μεταξύ τους σε μεγάλο βαθμό, χωρίς να είναι πανομοιότυποι. Αυτό είναι το βασικό συμπέρασμα μιας νέας μελέτης που δημοσιεύεται στην επιστημονική επιθεώρηση Nature, και υπογράφεται από πλήθος επιστημόνων με επικεφαλής τον καθηγητή Γονιδιωματικών Επιστημών και Ιατρικής στο Πανεπιστήμιο Ουάσιγκτον του Σιάτλ, Γιώργο Σταματογιαννόπουλο.

Η μελέτη καταδεικνύει τη στενή γενετική σχέση των Μινωιτών με τους Μυκηναίους, αλλά και των δύο αρχαίων πληθυσμών με τους σύγχρονους Έλληνες.
Οι ερευνητές ανέλυσαν 19 αρχαία γονιδιώματα ανθρώπων με προέλευση από την ηπειρωτική Ελλάδα, την Κρήτη και τη νοτιοδυτική Μικρά Ασία, και τα συνέκριναν με 330 αρχαία και πάνω από 2.500 σύγχρονα γονιδιώματα που υπάρχουν σε βάσεις δεδομένων. Τη στατιστική επεξεργασία και ανάλυση των νέων δεδομένων έκανε ο δρ Ιωσήφ Λαζαρίδης, ο οποίος είναι και ο πρώτος συγγραφέας της μελέτης, ενώ η επεξεργασία και εξαγωγή του DNA έγινε από ομάδες ερευνητών του Πανεπιστημίου Ουάσινγκτον, του Ινστιτούτου Μαξ Πλανκ και της Ιατρικής Σχολής του Χάρβαρντ.
Οι δύο αρχαίοι πληθυσμοί, λοιπόν, φαίνεται ότι προέρχονται από τους πρώτους νεοελληνικούς γεωργικούς πληθυσμούς της Ελλάδας και της δυτικής Ανατολίας, αλλά υπήρξε επιπλέον πρόσμιξη από ανατολικότερους πληθυσμούς, παρόμοιους με τους αρχαίους κατοίκους του Καυκάσου, της Αρμενίας και του Ιράν. Αυτό, σύμφωνα με τον δρ Λαζαρίδη, καταδεικνύει ότι «υπήρξε κάποια επιπλέον πληθυσμιακή μετακίνηση από την Ανατολή μετά την εποχή των πρώτων γεωργικών πληθυσμών».
Όμως, παρά την ομοιογένεια Μινωιτών και Μυκηναίων η μελέτη κατέδειξε ότι οι Μυκηναίοι είχαν εν μέρει προέλευση και από τους αρχαίους κατοίκους της ανατολικής Ευρώπης και της βόρειας Ευρασίας. Αυτός ο λεγόμενος αρχαίος βορειο-ευρωασιατικός πληθυσμός αποτελεί ένα από τα… συστατικά των σημερινών Ελλήνων, και η μελέτη δείχνει πως σε μικρό βαθμό είχε επηρεάσει και τους ανθρώπους της Μυκηναϊκής περιόδου.
Απαντήσεις σε πλήθος ερωτημάτων
Συμπερασματικά, λένε οι ερευνητές, η μελέτη δίνει απαντήσεις σε πλήθος ερωτημάτων, καθώς για πρώτη φορά καταρρίπτεται η θεωρία πως οι Μυκηναίοι ήταν ένας πληθυσμός με προέλευση πέρα από το Αιγαίο. Επίσης, καταρρίπτεται η θεωρία πως οι Μυκηναίοι, και οι μετέπειτα αρχαίοι Έλληνες, εξαλείφθηκαν κατά τον Μεσαίωνα.
Υπάρχει ιστορική συνέχεια των κατοίκων της Ελλάδας από την εποχή των πρώτων γεωργών έως και σήμερα.
Ωστόσο τονίζεται ότι με βάση τα ευρήματα πρέπει να υπήρξε πρόσμιξη τόσο με βόρειους όσο και με ανατολικούς πληθυσμούς, και πως οι προσμίξεις  έγιναν και πριν και μετά την εποχή των Μινωιτών και Μυκηναίων.

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

ΤΟ DNA ΕΙΝΑΙ ΤΟΠΙΚΟ ΕΔΩ ΚΑΙ 50000 ΧΡΟΝΙΑ
΄το dna των ελληνων στον κοσμ勤ΤΟΥ ΟΜΟΤΙΜΟΥ ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΙΔΗ