Κυριακή 1 Φεβρουαρίου 2015

Κατέρρευσε το μοναδικής ιστορικής αξίας γεφύρι της Πλάκας

Εκκενώνονονται χωριά στην Αρτα λόγω υπερχείλισης των ποταμών
Κατέρρευσε το μοναδικής ιστορικής αξίας γεφύρι της Πλάκας



Σοβαρά προβλήματα προκάλεσαν οι βροχοπτώσεις και οι ισχυροί άνεμοι που πλήττουν πολλές περιοχές της χώρας.
Σε κατάστασης έκτακτης ανάγκης κηρύχθηκε ο δήμος της Άρτας, ενώ σε προληπτική εκκένωση χωριών στα πεδινά προχωρούν οι αρχές, καθώς ο Άραχθος, ο Αχέροντας και ο Λούρος έχουν ξεφύγει από το όριο κινδύνου.
«Θα εκκενώσουμε προληπτικά τα πεδινά χωριά, ο Άραχθος κατεβάζει νερό» είπε στον Σκαϊ ο περιφερειάρχης Ηπείρου, Αλέξανδρος Καχριμάνης.
Τα χωριά που εκκενώνονται προληπτικά είναι οι Κεραμάτες, Νεοχώρι, Συκιές, Λουτρότοπος, Κομμένο και Ακροποταμιά και οι κάτοικοί τους μεταφέρονται με λεωφορεία σε γειτονικές περιοχές. Ωστόσο, η Πυροσβεστική δεν έχει δεχτεί κλήσεις για πλημμυρισμένα σπίτια στην περιοχή.
Το ιστορικό Γεφύρι της ΠλάκαςΑπό τις ισχυρές βροχοπτώσεις κατέρρευσε το ιστορικό Γεφύρι της Πλάκας στα Τζουμέρκα.
Πρόκειται για το μεγαλύτερο μονότοξο γεφύρι στα Βαλκάνια, το οποίο χτίστηκε τον 18ο αιώνα.
Το μεγαλύτερο τμήμα του υποχώρησε από τις βροχοπτώσεις και παρασύρθηκε από τα ορμητικά νερά του Αράχθου.
Μετά την κατάρρευση του ιστορικού γεφυριού της Πλάκας, εκφράζονται φόβοι και για το γεφύρι της Άρτας, καθώς το νερό έχει φτάσει στις καμάρες υποστήριξης.
Μεγάλες καταστροφές έχουν γίνει και σε όλο τον δήμο Νικολάου Σκουφά, στις υποδομές, στις καλλιέργειες και στις κτηνοτροφικές μονάδες.
Από τις 5 τα ξημερώματα άνοιξε το φράγμα στον υδροηλεκτρικό σταθμό στο Πουρνάρι της 'Αρτας και αποφορτίζεται ελεγχόμενα από τον υδάτινο όγκο, με κίνδυνο να δημιουργηθούν νέα πλημμυρικά φαινόμενα.
Στην Θεσπρωτία ο ποταμός Καλαμάς υπερχείλισε και πλημμύρισαν εκτάσεις στην περιοχή της Βρυσέλλας, ενώ ανάλογη είναι η κατάσταση και στον Αχέροντα, κυρίως στην περιοχή του κάμπου Φαναρίου.
Σοβαρά προβλήματα έχουν δημιουργηθεί και στο λεκανοπέδιο των Ιωαννίνων. Σεισμόπληκτα, Βοτανικός, Μπάφρα, Πεδινή, Κατσικά, είναι από τις περιοχές που έχουν πληγεί ιδιαίτερα. Μάλιστα στα Σεισμόπληκτα, το Βοτανικό και την Κατσικά έχουν πλημμυρίσει και υπόγεια σπιτιών.
Οι υπηρεσίες της Περιφέρειας Ηπείρου και των δήμων βρίσκονται επί ποδός και απευθύνουν έκκληση στους πολίτες να αποφεύγουν άσκοπες μετακινήσεις και να ενημερώνονται για τα πλημμυρικά φαινόμενα που επικρατούν στην περιοχή τους.
Η κακοκαιρία προκάλεσε προβλήματα στην Αχαΐα. Χρειάστηκε να γίνει εκτροπή στον ποταμό Χάραδρο, προκειμένου να μην κινδυνεύσουν σπίτια στην παραλιακή περιοχή του Καστελόκαμπου.
Κατολισθήσεις σημειώθηκαν κοντά στην κοινότητα Πλάκα των Καλαβρύτων, χωρίς ωστόσο να χρειαστεί να γίνει εκκένωση σπιτιών.
Πλημμύρισε ο Σπερχειός στην κοιλάδα της Λαμίας δημιουργώντας σοβαρά προβλήματα στις καλλιέργειες της περιοχής, αλλά και στην κυκλοφορία, καθώς διακόπηκαν τα δρομολόγια του ΟΣΕ

Κατέρρευσε το μεγαλύτερο μονότοξο γεφύρι στα Βαλκάνια

Το ονομαστό Γεφύρι της Πλάκας, το μεγαλύτερο μονότοξο γεφύρι στα Βαλκάνια, είναι ένα από τα ωραιότερα, μεγαλύτερα και γνω-στότερα πέτρινα γεφύρια που βρίσκονται στην Ελλάδα, με επιβλητικό τόξο ανοίγματος 40 μέτρων. Διαθέτει, επίσης, εκατέρωθεν δύο μικρά, ανακουφιστικά τόξα, ανοίγματος 6 μέτρων.
Εχει συνολικό μήκος 61 μέτρα, η κεντρική καμάρα είναι 40 μέτρα, το μέγιστο ύψος 21 μέτρα και το πλάτος στην κορυφή είναι 3,20 μέτρα.
Γεφυρώνει τον Αραχθο ποταμό και βρίσκεται στα ιδιοκτησιακά όρια του νομού Αρτας και του νομού Ιωαννίνων, στο συνοικισμό Πλάκας Ραφταναίων.

Με την κατασκευή του, διευκόλυνε σε μεγάλο βαθμό, τις μετακινήσεις των κατοίκων των χωριών της περιοχής που είναι κτισμένα στις πλαγιές των Τζουμέρκων και των μεγάλων κοπαδιών των νομάδων της περιοχής που ήταν αναγκασμένοι να περάσουν τον ορμητικό Αραχθο.

Το ιστορικό γεφύρι της Πλάκας είναι αριστούργημα λαϊκής αρχιτεκτονικής, έργο Τζουμερκιωτών μαστόρων με εξαιρετική τεχνική άξια θαυμασνού.
Το έχτισε ο πρωτομάστορας Κωνσταντίνος Μπέκας το 1866. Θεωρείται η ωραιότερη γέφυρα των Βαλκανίων και η τρίτη στην Ευρώπη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου