Πέμπτη 21 Ιανουαρίου 2010

Τα θεμέλια για οινοτουρισμό βάζει το Δίκτυο Οινοποιών Δυτικής Κρήτης



Στο εξωτερικό τα οινοποιεία πουλάνε το 60% της παραγωγής τους στους τουρίστες που τα επισκέπτονται. Γιατί να μην το κάνουμε κι εμείς αυτό;» αναρωτιέται ο Νίκος Καραβιτάκης, οινοποιός και μέλος του Δικτύου Οινοποιών Δυτικής Κρήτης που δραστηριοποιείται σε Χανιά και Ρέθυμνο.
Ήδη έξι οινοποιεία- κυρίως στον Νομό Χανίων- έχουν διαμορφώσει επισκέψιμους χώρους, μικρά μουσεία οίνου, ξενώνες, αξιοποιούν λαογραφικό υλικό της Κρήτης και εκσυγχρονίζουν τις κάβες τους και τους χώρους παλαίωσης. Είναι οινοποιεία που προφέρονται ακόμη και για... διακοπές. «Το κόστος είναι μεγάλο, μεγαλύτερο από ένα εκατομμύριο ευρώ και πολλοί οινοποιοί το σκέφτονται, αλλά πιστεύουμε ότι αξίζει τον κόπο», λέει ο Νίκος Καραβιτάκης που εδώ και μια δεκαετία διατηρεί οινοποιείο στα Ποντικιανά Κολυμβαρίου. «Μέχρι τον Μάιο θα έχουμε ακόμα ένα χώρο επισκέψιμο, συνολικά πάνω από 300 τ.μ. Ο επισκέπτης θα μπορεί να δει τον τρόπο παραγωγής του κρασιού, αλλά και να δοκιμάσει κάποιο από τα επτά κρασιά που παράγουμε», υπογραμμίζει ο Αντώνης Πνευματικάκης που μαζί με τον αδελφό του Μιχάλη διατηρούν οινοποιείο στον Δραπανιά Κισσάμου.

Ο Θεόδωρος Μανουσάκης διαθέτει οινοποιείο στον Βατόλακκο Μουσούρων, για τη λειτουργία του υπεύθυνη είναι η κόρη του Αλεξάνδρα Μανουσάκη. «Τα πρώτα αμπέλια φυτεύτηκαν το 1993 και η πρώτη παραγωγή ήλθε το 1997. Παράγουμε αποκλειστικά βιολογικά κρασιά που προέρχονται από δικά μας αμπέλια 130 στρεμμάτων». Η ξενάγηση γίνεται από τους ιδιοκτήτες και τους υπεύθυνους του οινοποιείου. Το οινοποιείο και οι χώροι φιλοξενίας οικοδομήθηκαν με βάση την ντόπια αρχιτεκτονική και βρίσκονται μέσα στο κτήμα της οικογένειας, ανάμεσα σε ελιές και πορτοκαλιές.

Το μοναστήρι

«Εδώ και μια δεκαετία το μοναστήρι της Αγίας Τριάδας ασχολείται με την τυποποίηση και την εμπορία κρασιού», σημειώνει ο πατέρας Αμφιλόχιος. Όλα τα κρασιά είναι βιολογικά και προέρχονται εξ ολοκλήρου από τους αμπελώνες του μοναστηριού. Κάθε χρόνο παράγονται συνολικά περίπου 150.000 φιάλες κρασιού από τα 160 στρέμματα αμπελιών. Πριν από τρία χρόνια άρχισε η ανάπλαση χώρων του μοναστηριού προκειμένου να δημιουργηθούν οι κάβες και ο χώρος υποδοχής επισκεπτών.

«Έχει ωριμάσει ο καιρός ώστε όλα τα οινοποιεία στον Νομό Χανίων να είναι επισκέψιμα» λέει ο Αντώνης Ντουράκης του ομώνυμου οινοποιείου, που είναι από τα πρώτα που άνοιξαν και δέχθηκαν κοινό το 1988. Οι αμπελώνες του οινοποιείου εκτείνονται σε 20 στρέμματα. «Τα σχέδια ώστε το οινοποιείο να είναι επισκέψιμο υπήρχαν από την αρχή. Έτσι όταν άρχισε να κτίζεται διαμορφώθηκε ο πρώτος όροφος ως χώρος οινογευσίας. Τα τελευταία έξι- επτά χρόνια συστηματικά δεχόμαστε και ξεναγούμε τουρίστες» συμπληρώνει.


Οι επισκέψεις σε όλα τα οινοποιεία γίνονται ύστερα από προσυνεννόηση και είναι δωρεάν, ενώ προσφέρονται ακόμη και σε μικρές ομάδες ή μεμονωμένους επισκέπτες. Οι επισκέπτες δοκιμάζουν τα κρασιά συνοδεία τοπικών μεζέδων και είναι στη διακριτική τους ευχέρεια να αγοράσουν φεύγοντας.

ΟΙΝΟΠΟΙΕΙΑ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΑΚΗ
Τηλ.: 28220-31.740, www.pnevmatikakis.com.gr ΜΟΝΗ ΑΓΙΑΣ ΤΡΙΑΔΑΣ
Τηλ.: 28219-63.572, www.agiatriada-chania.gr ΟΙΝΟΠΟΙΕΙΑ ΝΤΟΥΡΑΚΗ
Τηλ.:28250-51.761, www.dourakiswinery.gr ΑΜΠΕΛΩΝΕΣ ΚΑΡΑΒΙΤΑΚΗ
Τηλ.: 28210-23.381, email: karavitakis@hotmail.com. ΚΤΗΜΑ ΛΟΥΠΑΚΗ
Τηλ.: 28240-91.111, loupakis@otenet.gr ΝΟSΤΟS ΜΑΝΟΥΣΑΚΗΣ
Τηλ.: 28210-78.787, www.nostoswines.com



πηγη:νεα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου