Τετάρτη 20 Ιανουαρίου 2010

Μανταρίνι: μάθε τα μυστικά του


Η ιστορία του ανάγεται πριν από 3.000 χρόνια, στην Κίνα. Λέγεται ότι πήρε το όνομά του από τους μανδαρίνους, ανώτερους κρατικούς λειτουργούς της κινεζικής αυτοκρατορίας, εξαιτίας του χρώματος που είχαν οι στολές τους αλλά και γιατί αντάλλασσαν τα φρούτα αυτά ως δώρα. Στη χώρα μας λέγεται ότι το έφερε ο Ρώσος ναύαρχος Χέιδεν γύρω στο 1840. Είναι το αγαπημένο φρούτο των παιδιών αλλά και των μεγάλων και είναι διαθέσιμο από το Νοέμβριο μέχρι τα τέλη Φεβρουαρίου.

Μπορούμε να το βρούμε σε πολλές ποικιλίες, οι περισσότερες από τις οποίες προέρχονται από διασταυρώσεις με άλλα εσπεριδοειδή. Βέβαια, εκείνη που είναι ιδιαίτερα αγαπητή και μονοπωλεί την προτίμηση των περισσοτέρων είναι οι κλημεντίνες.

Το μανταρίνι τρώγεται συνήθως ωμό, σκέτο ή σε φρουτοσαλάτες. Επίσης, γίνεται γλυκό του κουταλιού, ενώ και η φλούδα του χρησιμοποιείται ως βασικό συστατικό για την παρασκευή αρκετών γλυκισμάτων. Τέλος, πολύ δημοφιλές είναι και το λικέρ μανταρίνι.


Διατροφική αξία
Τα μανταρίνια είναι πλούσια σε φυτικές ίνες και βιταμίνες:

Βιταμίνη Α
Βιταμίνη C
Νάτριο
Υδατάνθρακες
Πρωτεΐνη
Ασβέστιο
Σίδηρο
Φολικό οξύ
Καροτίνη β
Φώσφορο
Κάλιο
Μαγνήσιο
Πού κάνει καλό


Πρόκειται για ένα φρούτο που έχει αδικηθεί αρκετά, είναι όμως ένα από τα πιο πολύτιμα, καθώς μειώνει σημαντικά την πιθανότητα να προσβληθούμε από πολλές σοβαρές παθήσεις.
Με την κατανάλωση του μανταρινιού μειώνεται σημαντικά η πιθανότητα να προσβληθεί κάποιος από καρκίνο του ήπατος, καρδιοπάθειες, εγκεφαλικά, αρτηριοσκλήρυνση και διαβήτη.
Διευκολύνει την πέψη, έχει ηρεμιστική δράση, βοηθάει στην καταπολέμηση της φλεγμονής της αρθρίτιδας αλλά και στην πρόληψη του εκφυλισμού της ωχράς κηλίδας. Γενικότερα, κάνουν καλό στην όραση. Κάθε μανταρίνι δίνει περίπου 45 θερμίδες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου